Ma 2024 március 01. Albin napja van. Holnap Lujza napja lesz.
c2a53a47eb8f8a85b79d49985e7ed5b8.jpg

Bayer Zsolt: Érinthetetlenek

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Románia is bajban van, nagy bajban. Miképpen Görögország, Portugália, Spanyolország és Olaszország – bajban van itt már mindenki, hiszen egyre többet dolgoznak a népek egyre könyörtelenebb „versenyfeltételek” közepette, s a tengernyi munka eredménye a baj, amelynek nyomában ott liheg mindig a megszorítás. 

„Szükség van megszorításokra, s ezt majd Orbán is kénytelen lesz belátni” – nagyjából így foglalható össze a vezérfonal, a mantra, a baloldali-liberális kiskáté.
S nem csak itt – mindenhol.

Például Romániában is. Így aztán a román kormány is a megszorítások útját kénytelen járni, többek között úgy, hogy 25 százalékkal csökkenti a közalkalmazottak fizetését. Imigyen a román jegybank elnökéét is. Illetve, csak hitték, hogy így lesz. Ugyanis az Európai Központi Bank a hír hallatán rosszallását fejezte ki, ha pedig az EKB a rosszallását fejezi ki, akkor tudjuk, nagy baj van. S a legszebb az egészben az EKB érvelése, amely így szól: „…ha a megtakarítást az ország adósságcsökkentésére fordítják, sérül a maastrichti szerződés, amely tiltja, hogy a központi bankok kormányzati kiadásokat finanszírozzanak”. Fenti érvelés a cinizmus, a pofátlanság alfája és ómegája…
Ám fenti hír és érvelés hallatán a hazai megmondóembereket elöntötték a gyönyör hullámai, s mindjárt megírták kárörvendő cikkeiket, amelyek szerint lám-lám, Orbán belebukik a jegybankelnök elleni „támadásba”, s nem fogja tudni Simor fizetését havi nyolcmillió alá szorítani.


S akik ennek örülnek, azok kivétel nélkül baloldalinak vallják magukat. S ebben a világnézetben egyszerű minden: megszorítani muszáj, a megszorítások mindenkire érvényesek, kivéve a jegybankelnökökre.

A fenti világképbe tökéletesen belesimul Simor András érvelése, aki meghallván fizetése csökkentésének tervét, így sóhajtott fel: őt nem a pénz érdekli, de hát a szerződés az szerződés, s azt be kell tartani.

Fenti mondat önmagában tökéletes és kikezdhetetlen, mint egy Chopin-mazúr… Mindössze annyi hibája van, hogy ebben az országban érvényes szerződések ezreit nem tartják be, s teszik ezt naponta. Gondoljunk csak az építőipari körbetartozásokra, vagy arra, hogy a Megyeri hidat felépítő alvállalkozóknak is mind volt érvényes szerződésük. És nem kaptak a munkájukért egy büdös vasat sem. Hja, kérem… Nem lehet mindenki Simor András…

„Valaki megrágalmazhatta Joseph K.-t, mert soha semmi rosszat nem tett, reggel letartóztatták.”
Ezzel a mondattal kezdődik Kafka A per című műve. A huszadik századi irracionalizmus és iszonyat regénye.

Ha Kafka feltámadna és eljőne közénk, biztosan írna nekünk valamit. Kénytelen lenne megírni a 21. század irracionalizmusát és iszonyatát.

Valahogy így: Joseph K. kölcsönt vett fel A Banktól. Húszmillió forintot. Joseph K. akkurátus és kicsit talán kényszeres ember volt, mert törlesztőrészleteit kínos pontossággal fizette, mindig a megjelölt határidő előtt egy nappal. Öt év után levelet kapott A Banktól, hogy tartozása immáron huszonnégymillió forint…

Ez ma: szikár valóság. Tényközlés. Ma ebből épül a világ. Millió és millió Joseph K. kapja meg ezt a levelet, s mellé a megszorítások kényszerét. Aztán öngyilkos lesz vagy kilukad a gyomra vagy rákot növeszt – vagy csinálja tovább. Egyre reménytelenebbül. Mert a szerződés az szerződés. A Joseph K.-é is meg a jegybankelnököké is.

A józan paraszti ész és az elemi igazságérzet neve pedig újabban: populizmus.

Aminek előbb-utóbb győznie kell.

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2764) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Életmód (1) Autómánia (61) Tereb (146) Gazdaság (699) Irodalmi kávéház (535) Heti lámpás (307) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Kultúra (6) Tv fotel (65) Történelem (17) Szépségápolás (15) Egészség (50) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7431) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Sport (729) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>