Ma 2021 január 17. Antal, Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
04-bayer-ea.jpg

Bayer Zsolt: A nagy zuhanás

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Egy kemény válasz a hazugságra!

Leginkább a Magyar Narancs (az állítólag egy újság) címe tetszik: „Nagyot zuhant a Fidesz népszerűsége, pár hónap alatt félmillió szavazót vesztettek Orbánék.”

De a többi se rossz, ezt harsogja az Index, a HVG meg a többi, tudják, ezek mind újságok, semmi propaganda, csupa függetlenség és szakma.

A harsogás mozgatórugója a friss Medián-felmérés, amelyből az „derül ki”, hogy a Fidesz vesztett félmillió szavazót, a teljes lakosság körében 37 százalékon áll, továbbá az, hogy az „elveszett” félmillió szavazó nem jelent meg az ellenzéknél, hanem a bizonytalanok táborát növelte.

S ha összeadjuk az összes létező és mérhető ellenzéki párt támogatottságát, az együtt sem éri el a Fidesz 37 százalékát.

A Medián mellett megjelent a Závecz Research friss felmérése is, csak ez nem futott be olyan nagy karriert, mint a Medián „félmillió szavazót vesztett a Fidesz” bulija.

Nézzük akkor a Závech legfontosabb megállapításait! A Závecz két százalékkal kevesebbre, 35 százalékra méri a Fidesz támogatottságát a teljes lakosság körében, ami – miképpen ezt felmérésük címében is megjelenítik – azt jelenti, hogy „2,8 milliós a Fidesz-tábor”.

Miután durván nyolcmillió szavazásra jogosult állampolgár van Magyarországon, a Medián két százalékkal magasabb mérése, vagyis a 37 százalék nagyjából 2,96 milliós Fidesz-tábort jelent. Na jó, legyünk tűpontosak!

A Nemzeti Választási Iroda adata szerint a választásra jogosultak száma ma Magyarországon 8 312 264 fő. Ennek 37 százaléka 3 075 537 fő. Vagyis a Medián szerint ekkora ma a Fidesz-tábor, a Závecz ennél 275 ezerrel kisebb tábort mért erre a hónapra.

Mi lehet az oka annak, hogy a Závecz ennek ellenére nem beszél félmilliós veszteségről, nagy zuhanásról, miegyébről? Sőt a Závecz megállapítása szerint „az elmúlt egy hónapban alig változtak a politikai erőviszonyok”, továbbá „lényegében mindegyik párt tartja a nyáron elért pozícióját”. Érdemes idézni a Závecz mérésének eredményeit teljes egészében (forrás: 24.hu).

„Szeptember közepén a múlt havival azonos a Fidesz-tábor mérete. Támogatottsága 35 százalékos, 2,8 milliós. A Jobbik három hónapja 10 százalékos, 800 ezer híve van. Az MSZP a nyári hónapokban 6, most 7 százalékon áll, szavazói száma megközelítőleg 600 ezer. A DK a választások óta jellemzően 4 százalékot ért el, most is, tábora több mint 300 ezres. Az LMP negyedik hónapja 3 százalékos, nagyjából negyedmillió választó támogatja. A Kétfarkú Kutya párt és a Momentum ezúttal 2 százalékon áll, táboraik körülbelül 150 ezer fősek. A Párbeszéd 1 százalékos, közel százezer fővel számolhat. Először szerepelt a listán a Mi Hazánk Mozgalom, szeptemberben 1 százalék jelölte meg kedvenc pártjaként. A párt nélküliek aránya ebben a hónapban 34 százalék.”

És akkor ezek után térjünk vissza ahhoz az elveszített félmillió szavazóhoz!

Vizsgáljuk meg az április 8-i választások végeredményét. A Fidesz mindösszesen 2 824 206 voksot kapott április 8-án. Ez pedig a következőképpen oszlott meg: idehaza kapott 2 608 086 voksot, a határon túlról pedig 216 120 voksot. Mivel sem a Medián, sem a Závecz nem méri a határon túli magyarok pártpreferenciáit ilyenkor, így nekünk csak az a 2 608 086 szavazat a fontos.

Tehát ennyit kapott a Fidesz–KDNP-pártszövetség áprilisban. Ehhez képest a Závecz szerint öt hónap elteltével kétszázezerrel, a Medián szerint viszont közel félmillióval nőtt a Fidesz tábora! És ehhez képest kéretik értelmezni a Medián mostani „felfedezését”, amely szerint félmillióval csökkent volna. Ami abban az esetben értelmezhető csupán, ha az előző hónapokban a Medián 3,5 millió szavazót mért a Fidesz–KDNP-nek.

Ami lehetséges, de tudjuk, hogy ez csak a „győzteshez húzás” eredménye, ekkora szavazótábora a pártszövetségnek soha nem volt. Ám a 2,8 millió is több mint az ellenzéké összesen.

Ezek a tények. A többi ócska propaganda és vágyálom. És mégsem a miénk.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Mozi világ (440) Nagyvilág (1453) Mondom a magamét (5038) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1946) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Vetítő (37) Politika (1571) Sport (729) Egészség (50) Gazdaság (656) Belföld (5) Tereb (140) Irodalmi kávéház (502) Kultúra (6) Történelem (14) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Heti lámpás (249) Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>