Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
4574b9cc7189c4cf0f652797ff8acd3e.jpg

Natasha könyvespolca - Sötét tus, néma tinta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elnézést kell kérnem a kedves olvasóktól, ugyanis magam sem tudom, mi történt velem a kötet olvasása közben. Hiába gondoltam arra, hogy hiszen mégiscsak Kovács András Ferenctől olvasok verseket, hiszen még szigorlati tétel is volt a tisztelt úriember, ugyanis magyar szakra jártam – de őszintén meg kell vallanom most: nem tetszett.

Egyáltalán nem. Jóllehet tisztelem a szerzőt, de azt vallom, hogy ez nem épp a legsikerültebb kötete, mert bár nagyon szép versek vannak benne, egészében véve mégsem érnek el olyan hatást, amit (gyanítom) szeretett volna.

Óhatatlanul felmerült bennem most a kérdés: szeretett volna? A fülszöveg a kötet egyik verse, ki is jelenti benne a szerző:  „ez csak egy japán vázlatkönyv: vézna, fáradt lapokkal, boldog űrrel, telítve minden semmiséggel, egy puszta tárgy, kopár papír, rossz, hevenyészett, rontott rajzolatokkal, tört vonalakkal, tökéletes hibákkal...”

És tényleg az; nem tudtam ettől a hasonlattól elvonatkoztatni, nem éreztem pluszt, valamiféle fellobbanást a versek olvastakor, csak egy kis melankolikus hangulatot, elmélázást. Ez lett volna a szerző célja? Mert ha igen, akkor viszont a könyv tökéletes, és ennél többet lehet, hogy botorság volt várnom.

Nagyon nem tudok mit kezdeni a kötettel, annyira megfoghatatlan, tünékeny, se nem jó, se nem rossz. Semmi különös. Sokszor emlékeztetett arra, amikor egyetemen önjelölt költőzsenik olvasták fel pátosszal telítve a verseiket, amelyek ugyanilyen semmi különösek voltak, szójátszadozások, hangulatfestések, egy kis ez, meg egy kis az.

Vállalom a felelősséget; lehet, hogy rossz pillanatomban olvastam, és mindegyik vers a kötetben gyémánt és gyöngy, amit elém, disznó elé szórtak –  nekem egyik sem maradt meg az emlékezetemben, és nem hiszem, hogy ez lett volna a kötet összeállításakor a cél.

4/10

(Magvető, 2009)

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>   

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Történelem (18) Kultúra (7) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Gasztronómia (539) Sport (729) Heti lámpás (312) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Jobbegyenes (2789) Mondom a magamét (7549) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Gazdaság (705) Vetítő (30) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Tv fotel (65) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>