Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
fb8595be755857827e256d248479ade7.jpg

Magvető Kiadó könyvklubja - Nappá lett lámpafény

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A könyvheti újdonságok közt fedeztem fel a fiatal író Magvető Kiadónál megjelent novellás kötetét.  Olvasás után kedvencem lett a hangulata, ironikus humora nagyon tetszett. Fog még kellemes meglepetést okozni nekünk olvasóknak ez a fiú!

A Nappá lett lámpafény 15 novellát tartalmaz. Ezeket három részre bontva olvashatjuk:
A nyitó novella "Csendélet a bányatónál" az elbeszélő és haldokló szerelme elvonulásáról szól,
 afféle "vissza a természetbe" módon. A magányt, nyugalmat keresés, elvonulás természetes módja ez.
 Megkapó fájdalma, szomorúsága van. "A ház telis-tele volt múlttal: mintha minden ott töltött pillanatot átéltünk volna már egyszer."


Az első részbe tartozó "Csirke" kisfiú szereplője, aki a magányosságát egy fehér galambbal igyekszik oldani. Vágya a barátok társaság után, letisztult soraival az egyik legmeghatóbb novella.
A "Gátépítők balladája" a szokásokkal, előítéletekkel állítja elénk a három árva fiút....akik cigányok.
Az önfeledt nyaralás, strandolás és a magukban hordozott végzet tragédiája ez a novella.
A "Csomag a nadrágban" családi összetartozás humora megkapó. Ide sorolható a "Disznóölés" testvérpárja is.
A második egyben címadó novellát is tartalmazó részben vannak a személyes kedenceim:

"Az akvárium lakói" groteszk humora a szenvedély elhatalmasodásáról szól. "Az ég szerelme", és a címadó "Nappá lett lámpafény különös varázzsal bír. A valóság és a képzelet illetve a megvalósuló vágyakról, számol be elgondolkodtatóan. Legkedvesebb az egymondatos, ám pár oldalas "Mi minden fér az esőbe?" novella volt. Mint egy oldalakon átívelő szakadó eső, sok humorral, kikacsintással az életre.

A harmadik rész öt novellája a gyerekkori vágyálmokról elvágyódásról a kitörés vágyáról ( Madárles, Hámozott fatörzsek ) szól.
" Aznap az isten szabadnapos volt, vagy talán nem is létezett soha."

A "Kiképzés" fiatal íróhőse nagyon kedves figura, aki akár az író is lehet. Ez a novella is a kedvencem lett, a fiatal írótehetség és az idősödő, megfáradt író barátságáról.

"Én is ugyanúgy sétáltam be a szerkesztőségbe, mint mindenki más, aki húszévesen megrögzötten bízik önön zsenialitásában, és képzeletben már százszor elsírta magát a stockholmi városházán, miközben kezet rázott a svéd királlyal."
 Mindenkinek ajánlani tudom ezt a fiatal, tehetséges író novelláit! Érdemes odafigyelni rá! Alig 200 oldalon sok szép gondolat, érzés, és kedves történet olvasható.

A szerzőről:

Potozky Lászlót(Csíkszereda, 1988. szeptember 27. –) erdélyi magyar prózaíró.

Érettségi vizsgát 2007-ben tett a csíkszeredai Márton Áron Elméleti Líceumban. A Szabadság napilap külső munkatársa volt 2008–2009 között. A Bretter György Irodalmi Kör elnöke 2009–2011 között. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári egyetemen végezte, 2011-ben újságíró-szakos diplomát szerzett.
Írásai a Körkép, Erdélyi Szép Szó, Az Év Novellái című antológiákban jelentek meg, továbbá magyarországi, erdélyi, felvidéki és vajdasági folyóiratokban pl:  Helikon, Látó, Korunk, Székelyföld,  Litera.hu, Bárka, Magyar Napló, Kortárs,  Új Forrás, Irodalmi Jelen, Irodalmi Szemle, Tiszatáj. Első kötete  Áradás címmel(rövid prózák, Erdélyi Híradó – Előretolt Helyőrség, Kolozsvár, 2011)jelent meg.

]]>http://gaboolvas.blogspot.hu]]>

 A könyv megrendelhető a következő címen:

]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139418836]]>

Potoczky László: Nappá lett lámpafény

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Mozaik (83) Politika (1582) Vetítő (30) Életmód (1) Gasztronómia (539) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Kultúra (9) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (319) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2813) Titkok és talányok (12) Sport (729) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Tereb (146) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (711) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7652) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>