Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
a-teljes-holt-tengeri-tekercsek-magyarul-michael-o-wise.jpg

A teljes Holt-tengeri tekercsek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Gnosztikus evangéliumok - ELŐSZÖR MAGYAR NYELVEN!

Akárcsak a Shangri-la, a „Holt-tengeri Tekercsek” kifejezés is képeket, érzelmeket idéz fel, akár olyasvalakikből is, akiknek csak csekély elképzelésük van arról, hogy ez mit is jelöl voltaképpen.

Általa a rejtélyesség, az intrika, esetlegesen a szent misztériumoktól ihletett gondolatok; a háttérben pedig barlangok, tekercsek, kietlen sivatagok, kis bőrdarabkák fölött görnyedő, elmélyült írnokok képei sejlenek fel.


A tekercsekkel való közelebbi megismerkedéskor sem oszlik el a rejtély, mert, bár minden dokumentumot elolvastak, lefordítottak, értelmeztek már, számos területen maradt fenn bizonytalanság.

• Kik írták a tekercseket, és mikor?
• Mi volt a tekercsek célja, milyen hatást gyakoroltak?
• És számunkra mit jelentenek?

A tudomány minden egyes fenti kérdésre más válaszokat ad mind a mai napig.

„Mi, ezen kötet szerzői úgy érezzük, hogy az igazi válaszok minden eddiginél közelebb vannak. A szakértők már évtizedek óta tanulmányozhatták a tekercsek jelentős részét, de nem mindet. Olyan következtetésekre jutottak, amelyek nem vették – mert nem vehették – figyelembe az összes iratot, amelyek közül sok csak a közelmúltban vált elérhetővé. Jelenleg minden tekercs hozzáférhető.

Néhány tekercs alátámasztja a tekercsekről és azok eredetéről szóló, dédelgetett elméleteket – mások teljességgel rájuk cáfolnak. Némelyik arra utal, hogy rég elvetett elméletek lehetnek mégis lenyűgözően hitelt érdemlőek. Mások régi értelmezések újkeletű, diszkrét árnyalását teszik indokolttá. Jelen állapotukban, így, hogy mindegyikhez hozzáférhetünk, a tekercsekkel kapcsolatos, leginkább megkerülhetetlen aspektus, hogy tanúbizonyságot tesznek a zsidóság és a kereszténység alapjait képző vallási szövegeket is eredményező, lenyűgözően gazdag és termékeny írott kultúráról.

Olyan bibliai alakok eleddig ismeretlen történeteire bukkantunk rá, mint Énok, Ábrahám és Noé – ideértve egy szöveget, amely elmagyarázza, miért kéri az Úr Ábrahámot egyetlen fia, Izsák feláldozására. Tucatnyi irat, amely Mózest jelöli meg azok szerzőjeként – melyek ugyanakkor nem képezik Bibliáink részét – a barlangokból került elő. Nemrégiben megfejtett tekercsek az angyalokkal kapcsolatos ősi tanokat fednek fel, míg mások angyali revelációknak vallják magukat, ideértve magát Mihály arkangyalt is. A tekercsek közt eddig soha nem látott, Dávid királynak, és a Szentföldet meghódító hadjárat vezetőjének, Józsuénak tulajdonított zsoltárok találhatók.

A tekercsek közt fellelhetők apokrif próféciák Ezékiel, Jeremiás és Józsué prófétáktól. Megtalálhatók József, Júda, Lévi, Naftáli és Mózes apja, Amrám utolsó szavai. Más tekercsek a világ végének közeli eljövetelét és az Antikrisztus felemelkedését hirdetik, lüktető meggyőződéssel. A tekercseket azonban, mint magát a Bibliát is, gyakrabban tisztelik, mint olvassák. Fordításaik viszonylag kevesebbet szántak a szakértőkön kívüli körnek...

*
„A Teljes Holt-tengeri Tekercsek” című ezen kötet remélhetőleg nem tartozik ezek közé. „Igyekeztünk egyszerre hűek lenni a forrásokhoz, és közérthetőek a nagyközönség számára...”
*

]]>]]>

Kiadó: Angyali Menedék

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Belföld (10) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2786) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7536) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Autómánia (61) Heti lámpás (312) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (704) Életmód (1) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>