Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
A Mátyás-templomban elhelyezett Árpád-házi csontvázak azonosítása

A Mátyás-templomban elhelyezett Árpád-házi csontvázak azonosítása

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Kásler Miklós nagyot robbantott: a 2012 és 2017 között lezajlott genetikai kutatás meghatározta az Árpád-házi genotípust.

A kutatás ötletadója az Országos Onkológiai Intézet (OOI) korábbi főigazgatójaként Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt, aki közösen szerkesztette a kötetet Szentirmay Zoltán patológussal, az OOI Daganatpatológiai Centrum korábbi vezetőjével.

A kötet bemutatóján Kásler Miklós kiemelte: a 2012 és 2017 között lezajlott genetikai kutatás meghatározta az Árpád-házi genotípust, amelynek birtokában lehetővé vált a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika területén feltárt, most a Mátyás-templomban őrzött maradványok egyedi, személy szerinti azonosítása.

]]>]]>

A genetikai kutatás eredményei megerősítették, hogy valóban III. Béla és felesége, Antiochiai Anna maradványai nyugszanak a Mátyás-templom nekik tulajdonított márvány síremlékében.

Emellett valószínűsíthetően sikerült beazonosítani II. (Vak) Béla csontvázát is a Mátyás-templom altemplomi szarkofágjában eltemetett maradványok között. A kutatás eredményeiről a nívós Archae­ological and Anthropological Sciences folyóiratban számoltak be 2018-ban.

Kásler Miklós elmondta: mostanra nincs akadálya a székesfehérvári királyi bazilikából származó összes maradvány azonosításának. Ez csak mennyiségi kérdés, biztosan mondhatom. A miniszter szerint az Árpád-házi csontvázak azonosítása után rekonstruálni lehetne az egykori székesfehérvári királyi bazilikát, és ismét eltemetni nagy királyaink maradványait, ott, ahol ők nyugodni akartak.

Kiemelte: lenyűgöző az Árpád-házi uralkodók teljesítménye, akik három korabeli nagyhatalom – a Német-római Birodalom, a bizánci császárság és a Kijevi Rusz – között egy középhatalmat hoztak létre, amelyet nem lehetett sem ideológiailag, sem politikailag megosztani.
(Forrás: MTI - Medicalonline.hu)

*
„A Mátyás-templomban Elhelyezett Árpád-házi Csontvázak Azonosítása” című ezen kiadványt a történelmi érdeklődésű, adott esetben a fenti kutatás folyamata, a történeti-régészeti kontextus iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk.

Az egyes fejezetek végén közérthető összefoglalók olvashatók a genetikai kutatás egyes szakaszairól, a könyv végén pedig egy angol nyelvű összefoglaló is szerepel.
*

Kiemelten ajánljuk mellé:

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Szépségápolás (15) Történelem (18) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (319) Életmód (1) Gasztronómia (539) Politika (1582) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Belföld (11) Mozi világ (440) Mozaik (83) Jobbegyenes (2817) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Tv fotel (65) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7664)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>