Ma 2024 július 18. Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.
Jeszenszky esete a vizes lepedővel 

Jeszenszky esete a vizes lepedővel 

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A centrista a Narancsban mondta meg a tutit.

Bayer Zsolt a blogján korábban remekül bemutatta az úgynevezett "egyrészt-másrészt” megnyilatkozó értelmiség prototípusát.

Ők azok, akik mindig ködösen, kétértelműen fogalmaznak - egyrészt a kormánynak vannak jó intézkedései, másrészt viszont aggasztó, amit a kormány számos területen művel.

Ilyenek ők, akik természetesen és eredendően a Polgári Magyarország kizárólagos letéteményesei. Számos közéleti személyiséget tudunk felsorolni, akik bele tartoznak ebbe a korántsem dicsőséges halmazba, Mellár Tamástól, Chikán Attilán és Gémesi Györgyön át, egészen Bod Péter Ákosig.

Na és persze Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere is tökéletesen beleillik az "egyrészt-másrészt" értelmiség ragadós, nyúlós masszájába. Jeszenszky ezúttal a Magyar Narancsnak adott mély, tényfeltáró interjút, amelyben korántsem meglepő módon, rá szándékozott húzni a vizes lepedőt az Orbán-kormányra.

Előkerült a kulturkampf témája is természetesen az interjút közreadó felület (Magyar Narancs) narratívájában, finoman beleszőve a diktatórikus módon beszántott Heti Válasz szívbemarkoló történetét. A beszélgetésben előkerültek a szokásos klisék is az egyenlőtlen választási rendszertől, a Fideszes médiatúlsúlyon át Orbán Nyugat-ellenességéig.

Semmi meglepő, csak a szokásos, az ellenzéktől már hosszú évek óta megszokott mantra. Az egykori külügyminiszter azért a papagájként felmondott ellenzéki tételmondatok mellett sietett leszögezni eléggé leegyszerűsítve az ideológiákat, hogy ő világ életében centrista politikus volt, mert szerinte a jobboldalt a nyilasok, a baloldalt pedig a kommunisták kompromittálták.

Bizony ők a sértett, "egyrészt-másrészt” értelmiségiek, már csak ilyenek.

Pestiesen szólva: se hidegek, se melegek, azaz langyosak. Langyosan pedig valljuk be nem csak a sör szar rossz, az ájtatos, álszent duma is.

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Politika (1582) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Jobbegyenes (2825) Történelem (18) Autómánia (61) Életmód (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mondom a magamét (7719) Egészség (50) Szépségápolás (15) Sport (729) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>