Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
635acf84c85f897eba9c5440d394ab3b.jpg

Ellentmondás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A modern világ követelményrendszerében a minta, amit követni kell: az egészségesen élő és táplálkozó, rendszeresen sportoló, munkába is kerékpárral járó, antialkoholista és antidohányos ember. Erre kell törekednünk, hiszen az okosok megmondták nekünk, csak így élhetünk boldogan, vidáman a társadalom számára hasznosan.

Ebben a társadalmi mintában rejlő hatalmas ellentmondásra szeretném felhívni a figyelmet, miközben arra kérek mindenkit, hogy ne értse félre a gondolataimat, természetesen nem az alkohol fogyasztásra, a dohányzásra és az egészségtelen táplálkozásra szeretnék buzdítani.

Az irodalomban van egy kifejezés az oximoron, ezt olyan esetekben szokták használni, amikor két teljesen ellentmondásos gondolat, kifejezés együtt kerül használatba egymás mellett. Ilyen például a szegény gazdagok, vagy a hideg tűz. Sokáig gondolkoztam, hogy írásom címének az oximoron felelne e meg jobban, de végül inkább az ellnetmondás mellett döntöttem.

Kedves barátaim, most képzeljenek el egy olyan társadalmat, országot, ahol ezt a bevezetőben tárgyalt követelményrendszert mindenki elsajátította. Mindenki egészségesen él, nem iszik, nem dohányzik, nem jár autóval. Valóban első látásra ez egy paradicsomi környezet, jó a levegő, senki sem beteg, nem küzd alkoholizmussal, nincsenek dugók a városban stb.

Az érem másik oldala, amiben a címben haszált ellentmondás lakozik, az nem más, mint a következő:

Elfogadta a parlament a dohányzás visszaszorítására szolgáló intézkedéscsomagot. Ennek következtében jövőre a dohányfogyasztás a harmadik negyedévben 7-14, az utolsóban 11-19 százalékkal csökkenhet, így 13-15 milliárd forint jövedéki adóbevétel esik ki - áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NVA) pénzügyi elemzésében, melyet a Napi Gazdaság közölt.

A tiltás a vendéglátóhelyeken az alkoholfogyasztást 15-24 százalékkal vetheti vissza, aminek adóbevétel vonzata 2,5-3 milliárd forint. A cigaretta kieső áfája további 4,5-8,5 milliárd forintot jelent, ehhez járul a vendéglátásból származó áfabevétel kiesése. Az átmeneti időszakban már megvásárolt, de visszaadni kényszerült adójegyek értéke újabb néhány milliárd forint lehet.

 

A Magyar Dohányipari Szövetség korábban már figyelmeztetett rá, hogy a költségvetésbe 50 milliárd forinttal kevesebb folyhat be a kisebb jövedéki adó és áfabevétel miatt, ráadásul tovább csökkenhet a helyi önkormányzatok bevétele és jelentősen nőhet a munkanélküliség is.

Az új eléképzelt világban ugye senki nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, tehát nem hogy csökkennek ezek az állami bevételek, hanem meg is szünnek.

Mindenki kerékpárral jár dolgozni, hurrá nincs benzingőz! Nézzük meg egy kicsit közelebről a benzin adótartalmát és az abból befolyó hatalmas bevételt, illetve egy elképzelt "kerékpározó nemzet" esetében a bevétel kiesést.

Az mfor.hu becslései szerint 2010-ben összesen 1353,2 millió liter 95-ös üzemanyag és 1595,5 millió liter gázolaj fogyhatott a hazai kutakon. Mindezek alapján benzinből 162,4 milliárd forint, gázolajból pedig 155,3 milliárd forint jövedéki adó bevétel folyhatott be a költségvetésbe, azaz összesen 317,7 milliárd forintnyi adót fizettek be az autósok.

Nos, ez a bevétel is eltünne a szép új világban. Ezért amíg nincsenek meg a feltételei annak, hogy miként, miből fogja pótolni az állam az "egészséges élet project" eröltetéséből származó bevételkieséseket, addig ez csupán porhintés, mert egész egyszerűen nem érdeke az államnak az, hogy egészségessen élő állampolgárai legyenek!

Remélem egyszer el jön majd az a világ, amikor igazán egészségesen élünk, de ennek az egészséges életnek a terheit nem ránk fogják majd testálni odaföntről az okosok.

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (319) Tv fotel (65) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Egészség (50) Mondom a magamét (7657) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Tereb (146) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Sport (729) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2815) Belföld (11) Gazdaság (711) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>