Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
6d0c314b5c44c021df0fae89034dc72b.jpg

Dráma Sevillában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hogy repül az idő. Még alig kezdődött el a labdarúgó világbajnokság és máris a negyeddöntőknél tartunk. Hiába, jó focival repül az idő. A mai Németország-Franciaország mérkőzés kapcsán eszembe jutott egy emlékezetes találkozó még 1982-ből.

A spanyolországi mundiál elődöntőjében találkozott egymással az akkori Nyugat- Német válogatott a Gall kakasosokkal. Olyan klasszis játékosok álltak akkor szemben egymással, mint Rummenigge, Magath, Littbarski az egyik oldalon, Platini, Giresse, Tigana a másik oldalon.

A mérkőzés a vártnál is izgalmasabban alakult.

Én gyerekként a német válogatottért szorítottam és pizsamában a szőnyegen ülve szurkoltam, izgultam végig az elképesztő izgalmakat hozó találkozót. A két válogatott ezen az estén mindent bemutatott a futball szépségéből. A franciák tetszetősen játszottak, könnyed eleganciával, míg a németek azt tették ki a zöld gyepre, amiben igazán jók és talán verhetetlenek: küzdöttek, hajtottak az utolsó leheletükig. Győzelmük és döntőbe jutásuk az akarat diadala volt.

Még a németek szereztek vezetést, a franciák egyenlítettek, 1-1 volt a 90 perc. A hosszabbításban Platiniék 3-1-re húztak el, mindenki feladta volna. Az NSZK viszont újra megmutatta, miben a legerősebb: hat perc alatt két gólt lőve egyenlített, aztán büntetőkkel továbbjutott.

Sokakban az izgalmas végjátékon és a tizenegyes párbaj drámaiságán túl, a német világklasszis kapus Harald Schumacher kegyetlen mozdulata maradt meg emlékezetében. Bizony Schumacher a nyurga Battistont kegyetlenül letaglózta egy kijövetele során. A bajuszos hálóőr végig együtt élt a játékkal, tiszta ideg volt és sajnos ennél a szituációnál valóban átlépte a sportszerűség határait.

Aki látta, valóban nem felejti el a pillanatot, amikor Harald Schumacher a csereként beállt Patrick Battiston felé indul. A francia támadó elpöckölte a tizenhatos vonaláig kifutó kapus mellett a labdát, de utolérni már nem tudta, mert Schumacher lendületből letarolta. Battiston elveszítette az eszméletét (és két fogát).

Szerencséjére a holland Charles Corver játékvezető nem küldte zuhanyozni, mert így végül hőssé tudott válni, hiszen Maxime Bossis és Didier Six tizenegyesét is hárította a büntetőpárbaj során.

Érdekesség, hogy a két év múlva, 1984-ben megrendezett franciaországi kontinensviadalon a hazai publikum emlékezve Schumacher Battistonnal szembeni horror akciójára, a kapus minden labdaérintésénél füttykoncertet rendezett. A sevillai éjszakában tizenegyest hibázó Didier Six pedig, évekkel később felvette a török állampolgárságot, mohamedán lett és Dundar Siz néven Törökországban telepedett le.

Ez az emlékezetes találkozó a futball igazi ünnepe volt és én ott ezen a nyári éjszakán, pizsamában, a szőnyegen bukfencezve egy életre beleszerettem ebbe a gyönyörű játékba.

Csépányi Balázs

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (531) Titkok és talányok (12) Gazdaság (694) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Mozaik (83) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (281) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Flag gondolja (34) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Sport (729) Egészség (50) Mondom a magamét (7252) Tereb (146) Jobbegyenes (2724) Kultúra (6) Történelem (16)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>