Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
550f0b2c1b0d7f5640b731753954d654.jpg

Kitekintő - Végjáték

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szerzőink a globális pénzügyi világ leghatalmasabb szereplőinek vezető tanácsadói, akik valójában meghatározzák, mely valuták és országok dőlnek be, és kik kapnak még időt a túlélésre. Egy okos, közgazdaságilag hibátlan és mélyen igaz könyvet írtak: kötelező olvasmány!

José Raúl Capablanca - az 1921 és 1927 közötti évek kubai sakkvilágbajnoka - szavaival indítanak: "Hogy javítsd a játékod, tanulmányozd a végjátékot, mert a játszma középső része és a megnyitás csak a végjáték tükrében elemezhető." Közel 60 éve indult el a nagy eladósodási szuperciklus, amelyben a mai fejlett országok államai, cégei, családjai egyaránt eladósodtak. 2007 augusztusában bedőlt három kis befektetési leánybank, majd 2008-ban a Lehman Brothers: megindult a végjáték. Az államok megkísérlik kiváltani a csődben lévő bankrendszert, ez óriási összegekbe kerül, ezért az államok még jobban eladósodnak, ami hirtelen véget ér: a piac már nem veszi meg az állampapírokat. Az eladósodást meg kell állítani, a költségvetési hiányokon vágni kell, és szakítani a laza pénzpolitikával: ez újabb válságokhoz, nagy pénzpiaci kilengésekhez vezet és a gyenge országok bedőlésével jár. Az eurózóna perifériája, a kelet-európai államok egy csoportja, az Egyesült Államok és Anglia egyaránt veszélyben vannak. Egyik országban a kereslet stagnálása mellett csökkennek majd az árak (defláció), máshol hiperinfláció is kialakulhat: minden fejlett ország a maga módján kerülhet bajba. A Nyugat ismétlődő válságai Ázsiát is fékezhetik: ha a nyugati piacokon kevesebb kínai árut lehet eladni, akkor kevesebb nyugati állampapírt, részvényt vesznek majd a kínaiak.


Idézik Thomas Jefferson amerikai elnököt: "Ha az amerikaiak megengedik, hogy a bankok irányítsák a pénzteremtést, akkor először infláció, majd defláció lesz, és a végén a bankok az emberek összes tulajdonát elveszik, míg gyermekeik arra ébrednek, hogy nincs tető a fejük fölött."

Szerzőink szerint ez történt. Ezt kell most megállítani.

2010 őszén zárták a kéziratot, a számunkra legizgalmasabb fejezet rólunk szól. Magyarország minden hibát elkövetett, amit csak lehetett: a magas költségvetési hiányok miatt az állam eladósodott, ráadásul külföldre, az emberek és a cégek svájci frankban vállaltak adósságot, ez hirtelen óriási teher lett. Ha az állam csökkenti a hiányt, akkor válság lesz, ha nem, akkor pénzügyi csőd. Ez tipikus sapkahelyzet: az is baj, ha van rajtunk, az is, ha nincs.

Ez mind igaz, s ma már azt tesszük, amit szerzőink tanácsolnak: strukturális reformokkal hatékonyabbá tesszük az állam és a gazdaság működését, csökkentjük az államadósságot és a hiányt, új eladósodás nélkül segítjük a növekedést, kihozzuk a családokat a devizaadósságból és mérsékeljük az állam külső pénzügyi függését. Vonzó befektetési környezetet alakítunk ki, ösztönözzük a termelő beruházásokat, csökkentjük a jövedelmeket terhelő adókat, de a fogyasztási adók emelésével stabilizáljuk a költségvetést. Növeljük a foglalkoztatást, mert e nélkül nem jöhetünk ki a csapdából: újból zuhanna a fogyasztás és nem fordulna pozitívba a beruházás. Az új munkahelyek döntő többsége a kisvállalkozásokban jöhet létre, ezért a jövőben ide összpontosítjuk az adózási és beruházási támogatások zömét. Használjuk a siker receptjét: fogyasztás (vállalati és családi) + beruházás + költségvetési kiadás + nettó export = GDP. Tehát, ha egyik csökken, a többit kell növelnünk! Használjuk a növekedés titkos receptjét: több ember + magasabb termelékenység = növekvő GDP. Tudjuk, hogy 2020-ig is eltarthat a mai pénzügyi válság a világban, az eurózóna nem maradhat fenn mai formájában, az EU növekedési válság elé néz: számunkra itthon van a megoldás, nem máshol.

2020 után, mint az 1940-es éveket követően, már jobb lesz: ezt kell megnyerni úgy, hogy addig már nem veszítünk többet.

 

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Tereb (146) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7420) Mozaik (83) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Politika (1582) Történelem (17) Jobbegyenes (2761) Irodalmi kávéház (535) Életmód (1) Heti lámpás (305) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Belföld (10) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (698) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>