Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
feb9015e3440a11de921501f9afecafa.jpg

Kitekintő - Itt volt Amerika

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szerzőink - a New York-i Egyetem professzorai - pontos leírást adnak az amerikai ingatlanpiaci buborék felfújásáról, a mai válság okairól, a szükséges reformról.

2008 őszén az amerikai ingatlanpiaci válság okozta a bankválságot, ez pénzügyi válságba csapott át, ebből gazdasági válság lépett elő, nyomában költségvetési válság alakult ki, mára mindez társadalmi és politikai válsággá mélyült. Az angolszász országok pénznyomással kezelik a válságot, az unió többsége megszorító politikával, de mindenhol érzik már: a bankrendszer reformja nélkül nem kezelhetők a problémák.

Szerzőink szerint az amerikai bankrendszer egyik különlegessége okozta a válságot: két állami jelzálogbank - a Fannie Mae és a Freddie Mac - nyakló nélkül adott hitelt az amerikai családoknak otthonvásárlásra, a hitelek mögött állami garancia állt, ez felhajtotta az ingatlanárakat, még több hitelt adtak a bankok, még többet építettek. Úgy tűnt, mindenki nyer, ezért senki nem akarta észrevenni a buborékot. A legtöbbet a bankok és a tőzsdei cégek nyerték: valójában kockázat nélkül adhattak hiteleket egyre kockázatosabb ügyfeleknek, egyre több bónuszt felvéve. Közben olyan nagyok lettek, hogy már nem is bukhattak el. Az amerikai bankrendszert ugyan megrázta a Lehman Brothers bukása, de a többit kimentették. Az igazi trükk az volt, hogy a bankok már nem a jelzáloghiteleket tartották könyveikben, hanem azokból nagy tortát sütöttek, ezt szeletekre vágták, majd a szeleteket eladták mindenhol a világban. Az amerikai állam és a világ befektetői fizették meg a 2008 előtti mesterséges amerikai gazdasági fellendülés árát.

Nálunk is nagyra nőtt az ingatlanpiaci buborék, döntően a svájcifrank-és az euróalapú hitelek révén. 2003-tól fut fel a nem forintalapú hitelezés. Az akkori kormányok mesterséges növekedést és előre hozott költségvetési bevételt kaptak, a családok olcsó hitelt és saját otthont, de nálunk is a bankrendszer nyerte a legtöbbet. 2008 után nálunk is fenntarthatatlanná vált az ingatlanpiaci és hitelbuborék. A kérdés az volt: ki fizesse a korábbi hibás és mesterséges eladósítás árát? Amerika az államra terheli, tehát a jövő adófizetőire, az unió déli államai a németekre: mi senkire sem tudjuk, egyikre sem akarjuk.

Az új kormány nem a költségvetésre, s így végül nem az adófizetőkre, hanem a bankokra terheli ennek az árát. A bankadó és a végtörlesztés a devizaalapú hitelezésen elért korábbi profit időben megkésett újraelosztását jelenti az állam és a bankok között. Nem is lehet még vége ennek az újraelosztásnak, hiszen az önkormányzatoknál és a vállalkozásoknál még halomban állnak a hibásan felhalmozott devizaalapú adósságok. A bankok közös teherviselésbe történő bevonása azért helyes, mert sem akkor, sem most nem teljesítik alapfeladatukat: a betéteket olyan fejlesztésekre kellene kihelyezniük, amelyek segítik a magyar versenyképességet, a növekedést és új munkahelyek létrehozását. Erről azonban nincs szó, mert a magyar bankrendszer - tisztelet a kivételnek - jelenleg még abból szerez profitot, amiből nem kellene, és nem hitelez ott, ahol arra szükség lenne. Túl magas még az állampapírok hozama, a jegybanki kéthetes letét a pénz parkolását és nem a növekedést segíti, a korábbi devizaalapú hitelek utáni magasabb terheket - a lakossági végtörlesztés kivételével - csak a hitelfelvevő érzi, a bankok nem, és a bankok részéről nem tapasztalható hajlam a gazdaságpolitikai célok támogatására sem.

Ezért szorul reformra a magyar bankrendszer.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Autómánia (61) Jobbegyenes (2805) Kultúra (9) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7612) Vetítő (30) Mozi világ (440) Mozaik (83) Heti lámpás (313) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Sport (729) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Politika (1582) Gazdaság (710) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>