Ma 2024 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
f3d9e8b76cdb95bba882e8e84bc86285.jpg

Kitekintő - Híd a jövőbe

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amerikában egyre több nagy magánvagyon kerül nonprofi t alapítványi körbe. 2050-ig 43 000 milliárd dollárnyi magán- és cégvagyon vándorol át az idős nemzedéktől a fiatalabbakhoz, s e pénz jelentős része jut majd jótékony célokra költő alapítványokhoz.

Amerika nem egy ország, Amerika sok ország. A verseny, a profit, a megnyirbált jóléti állam, a nagy jövedelmi és vagyoni különbségek országa. Amerika a közmunkát vállaló tehetős polgárok világa, akik jövedelmükből is sokat áldoznak jótékony célokra. Amerika az erős vallási és lakóhelyi közösségek országa, nem csupán a piaci vállalkozásoké. A kisvárosok országa, New York, Chicago, Los Angeles és a többi nagyváros mellett. Amerika a kisvállalkozások hazája, bár csak a globális nagy cégeket látjuk. Amerika idealista is, nem csupán hatalmi racionalitások vezetik. Amerika sok ország, de legalább kettő: a kíméletlen verseny és a segítő közösségek országa.

Amerikában ezermilliárd dollár, tehát a teljes GDP hét százaléka olyan cégektől származik, amelyek nem a profitért dolgoznak, hanem a társadalmi közjóért, mások segítéséért, a világ megjavításáért. Összesen 1,5 millió civilszervezet működik Amerikában, egyre több pénzt kapnak nagyvállalati alapítványoktól és egyéni adományozóktól. Az amerikai adórendszer ösztönzi, hogy a nagy vállalati és magánvagyonokból nonprofit alapítványokba fizessenek be, ezért egyre több nagy magánvagyon kerül alapítványi körbe. 2050-ig 43 000 milliárd dollár (a mai amerikai GDP háromszorosa) magán- és cégvagyon vándorol át az idős nemzedéktől a fiatalabbakhoz, e pénz jelentős része jut majd jótékony célokra költő alapítványokhoz, melyek már ma is 500 milliárd dolláros vagyont kezelnek.

A világban máshol is jelen vannak civilszervezetek, a globális gazdasági teljesítmény öt százaléka nonprofit szervezetekhez kötődik, de Amerikából indul ki a világ szervezett jótékony tevékenységének közel harmada.

Szerzőink, az amerikai civil világ elismert szakértői könyvükben azt vizsgálják, hogy mi a titka a legjobban működő 12 amerikai civilszervezetnek. A kör változatos: az egyik a világ éhezőit segíti, a másik otthonokat épít szegény családoknak, megint másik a szegénynegyedek lerobbant iskoláiba küld egyetemi professzorokat, hogy emelje az oktatás színvonalát. Van olyan is, amelyik a környezetvédelemért, a spanyol bevándorlókért és a fiatalokért áll ki. Közös bennük, hogy képesek voltak olyan áttörést, társadalmi változást elindítani, amely tömegeket emelt ki rossz körülményeik közül. A szerzők hat olyan közös vonást találtak, amelyek együtt teszik e szervezeteket hatékonnyá.

A legjobban működő civilszervezetek egyik titka, hogy szorosan együttműködnek a kormányzatokkal, állandóan bombázzák a politikusokat ötleteikkel, részt vesznek a törvények és szabályozások kidolgozásában. Segítenek, szolgáltatnak, de emellett a hatalmat is próbálják befolyásolni. A titok másik forrása, hogy szorosan együttműködnek az üzleti világgal is. Tevékenységükhöz nem csupán pénzt kérnek és kapnak a nagy globális vállalatoktól, gazdag magánszemélyektől, hanem közösen dolgoznak velük, szívós munkával elérik, hogy megváltozzon a profitközpontú üzleti világ gondolkodása és működése. Az is fontos, hogy a közhasznú munkában részt vevők számára életre szóló élményt nyújtsanak, erős érzelmeket keltsenek bennük, így segítőik a hittérítők elszántságával dolgoznak egy-egy jó ügyért. A hatékonyak nem versenyeznek, hanem együttműködnek a többi civilszervezettel. Innovatívak, mindig alkalmazkodnak az új helyzethez: nem egy vezető alá rendelik magukat, hanem megosztják az irányítást.

A civil világ legjobbjai azért sikeresek, mert hidakat építenek a politika, az üzlet és a társadalom többi szervezete felé. A modern gazdaság szereplői - állam, üzleti élet és civil világ - mind saját logikáját követi. Az állam polgárai részére szolgáltat közjavakat, a közjót követi, az üzleti élet magánjavakat kínál profitért, a civil világ magán- és közjavakat ad, de nem profitért, hanem a személyes lelki, erkölcsi jutalomért dolgozik.

Ezt az Amerikát nyugodt szívvel követhetjük.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Nézőpont (1) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7612) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gazdaság (710) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Életmód (1) Sport (729) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>