Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
65f3ad4bbc24d50eb257c44c06f5bbea.jpg

A 30-as évek Chicagója Terézvárosban

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Politikai és civil szervezetek is tiltakoznak a „kocsmarendelet” ellen, amely szerint ősztől a VI. kerület összes vendéglátó-ipari létesítményének be kell zárnia 22 órától. A vendéglátósok szerint csak egy-két lakó kekeckedik állandóan, de az önkormányzat szerint sem mindegyik szórakozóhely agresszív. Az állóháború mindenesetre folytatódik. 

Budapest megújulásaként éltük át néhány éve, hogy szaporodnak a kiülős helyek, hogy nem áll meg az élet este 10 után, hogy a fővárosban egy színházi előadást követően is be lehet ülni egy étterembe. Szemünk előtt számos más európai főváros lebegett, ahol pezsgő éjszakai élettel találkozhat a turista: a nyitottság, az általános jókedv szimbólumát láttuk a szaporodó vendéglátó ipari egységekben.

Kialakultak jellegzetes negyedek, ám mára az is kiderült, hogy az inga egyszer csak visszaleng: a helyi lakóknak is lesz egy-két szavuk a változáshoz. A VI. kerületben mára 2500-3000 működési engedéllyel rendelkező vendéglátó ipari egység található, és száz olyan, amire rendszeresen panaszkodnak a lakók.A VI. kerületi önkormányzat legújabb, nagy port felvert rendelete értelmében szeptember 1-jétől a szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva este 10 után. Az intézkedés Budapest vendéglátóhelyekben legsűrűbb területét érinti: itt van a Király utca, a Pesti Broadway és a Liszt Ferenc tér összes romkocsmája, étterme és kávéháza. A Kuplung, a Kiadó, a Sirály, az Instant, a Szilvuplé, a Soho London, a Moulin Rouge, a Cheho, a Portugál, a Picasso Point, a Szandokán, a Balettcipő, a B7, a Retropolis a város kedvelt szórakozóhelyei. A vendéglátósok helyi összefogással próbálnak fellépni az intézkedés ellen, ami szerintük a budapesti éjszakai élet és a helyek végét is jelenti. Egy átlagos forgalmú hely ugyanakkor - amellett, hogy munkahelyeket terem - évi mintegy kétmillió forint iparűzési adót fizet az önkormányzatnak: bevételei nagy részét pedig éjfél után szerzi. Van olyan hely is, ami este 9-kor nyit.Az Európai Parlamenti választásokon meglepő sikert elérő Lehet Más a Politika (LMP) szerint a 30-as évek Chicagója tért vissza a Terézvárosban. Meggyőződésük, hogy az intézkedésnek az 1919-től 1932-ig tartó amerikai szesztilalomhoz hasonlóan kizárólag negatív hatásai lesznek. A rendelet Terézváros egyik legfontosabb vonzerejét, a pezsgő, jókedvű éjszakai életet lehetetleníti el: nehéz elképzelni, hogyan festene a Liszt Ferenc tér vagy a Hajós utca a hangulatos teraszos kávézók nélkül. Az LMP fontosnak tartja a lakók nyugalmát is, de nem hiszi, hogy Terézváros lakóit és az ott gazdálkodókat egy minden szakmaiságot és méltányosságot nélkülöző általános tilalommal egymásnak kellene uszítani: lehet kompromisszumos megoldást is találni.
Létezik-e kulturált szórakozáshoz való jog a Magyar Köztársaságban? - teszi fel az Alkotmánybíróságnak a kérdést az újkorcsoport nevű szervezet. Kaderják Dániel, a szervezet elnöke szerint a kocsmák bezárásával nem csökken majd az utcai randalírozások száma, a belvárosi szórakozóhelyek turisztikai vonzerejének fenntartása viszont nemzetgazdasági érdek. „A kocsmák, kávéházak, éttermek fórumok és találkozóhelyek is, melyek fontos részei a város kultúrájának" - írják. Szerintük a vendéglátóhelyek különösen fontosak egy olyan fővárosi környezetben, ahol a korábbi közösségi terek (pl. művelődési házak) vagy megszűntek, vagy már nem nyújtanak elég lehetőséget a kulturált szórakozásra. A randalírozást és a csendháborítást rendészeti kérdésnek tartják, mellyel szemben minden hivatalos szervnek kötelessége fellépni.A terézvárosi önkormányzat szerint a rendelet a rengeteg lakossági panasz miatt született. Nem céljuk, hogy tönkretegyék a vendéglátó ipari egységeket, mindössze a lakók nyugalmát szeretnék biztosítani. Verók István VI. kerületi polgármester szerint „Terézváros nem egy Soho, hanem lakóövezet, az ott lakóknak nem kell eltűrniük a randalírozást". Ahol eddig nem volt probléma, ott nyitva maradhatnak hajnali egyig, illetve akkor is, ha a lakók kétharmada beleegyezik ebbe. „Vannak hiányosságai a rendeletnek, a vendéglátósoktól sok kritikát kapunk, ezért kértem azt tőlük, írják le javaslataikat. Hoztunk egy rendeletet, de az nem szent írás" - nyilatkozta a Hírszerzőnek. Szerinte nyilván csökkenni fog az önkormányzat bevétele is, viszont tarthatatlan, hogy nem lehet nyáron ablakot nyitni. „Ha a VI. kerület eleve szórakoztató negyednek épült volna, akkor aki ide költözik, tisztában lett volna az ezzel járó zajokkal és hangoskodással. Hiába ez a belváros, mégis csak egy lakóövezet."

Verók szerint azért volt szükség a rendeletre, mert minden jogi eszközt - bírság, nyitvatartási idő csökkentése, bezáratás - megpróbáltak, de ezeket kijátszották. „2003-ban nem volt semmi probléma, akkor a vendéglátósok az önkormányzattal és a lakókkal korrektül együttműködtek. Ha visszatérne az az állapot, nem lenne szükség ilyen szabályozásra" - mondta.

hetivalasz.hu, S.N

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Történelem (17) Nézőpont (1) Belföld (10) Jobbegyenes (2764) Heti lámpás (306) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7429) Autómánia (61) Gazdaság (699) Életmód (1) Politika (1582) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (535) Tereb (146) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>