Ma 2022 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
Müller Cecília: Másképp alakul a járványhelyzet, mint vártuk

Müller Cecília: Másképp alakul a járványhelyzet, mint vártuk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Rossz híreket érkeztek...

Tíz napja nem a kedvező irányba változnak az adatok, és a számítások szerint további emelkedés várható – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília beszámolt róla, hogy csütörtökön újabb 45 600 adag AstraZeneca-vakcina várható, és a hét második felében 21 600 adag Moderna-oltóanyag is érkezik. Reményei szerint már márciusban bárki számára elérhetővé válik az oltakozás lehetősége.

H– Mérföldkőhöz érkeztünk azzal, hogy a múlt héten megkezdődött a regisztrált 82 év felettiek oltása. Közülük több mit tízezren a háziorvosi rendelőkben, harmincezren pedig kórházi oltópontokon kaphatták meg az oltás első adagját – mondta Békássy Szabolcs. Az országos háziorvosi kollegiális vezető hozzátette, ezen a héten is folytatódik a kampány: 2040 háziorvosi praxisban az AstraZeneca-vakcina felhasználásával olthatnak be 59 év alatti krónikus betegeket, további 2964 praxisban pedig a Pfizer-oltóanyagot kaphatják meg a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozók.

– Ezzel ezen a héten már nem lesz olyan háziorvosi praxis, ahová ne jutna el valamilyen vakcina – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: ezenfelül 560 budapesti háziorvosnak lesz lehetősége öt-öt páciensét oltási pontokra irányítani, ahol az orosz Szputnyik V vakcinával történik az immunizáció. A szakember azt kérte, hogy

az oltakozni vágyók várják meg, amíg a háziorvos felhívja őket, nem kell betelefonálni a rendelőbe. Javasolták, hogy a regisztrált páciensek listái mindig a hét elején kerüljenek ki a praxisokba, hogy a doktorok időben fel tudjanak készülni az oltások végrehajtására.

A kollegiális vezető jelezte, hogy a járványgörbe az utóbbi napokban nem a legkedvezőbben alakul, a háziorvosok egyfajta őrszemként is funkcionálnak, a visszajelzéseik szerint is egyre intenzívebben terjed a járvány. Ezért kéri, hogy továbbra is vigyázzunk egymásra, tartsuk be a védelmi szabályokat, és bízzunk a vakcinákban, amelyekkel kapcsolatban csak hiteles forrásból tájékozódjunk.

 

Müller Cecília megköszönte a háziorvosok rendkívüli aktivitását, amit a betegségmegelőzési misszióban eddig kifejtettek és kifejtenek a későbbiekben. – Kulcsszerepük van az oltási terv végrehajtásában – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos, aki kitért rá, hogy a járványhelyzet másképp alakult, mint vártuk: a lefelé tartó szakasz megtorpant. Közölte, hogy

tíz napja nem a kedvező irányba változnak az adatok, ennek mindenki vizsgálja az okait, sokan arra gondolnak, hogy a harmadik hullám elején vagyunk, mások szerint pedig a mutáns vírustörzsek okozzák, amelyek jóval fertőzőképesebbek. – A számítások szerint emelkedő tendencia várható a járványadatokban, amit csak a védőoltásokkal lehet megakadályozni – jelezte.

Beszámolt arról is, hogy az előző 24 órában 1279 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg. – Nem akar csökkenni a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma sem, ők jelenleg 3747-en vannak, közülük 296-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Ezek az adatok szintén óvatosságra intenek – hangsúlyozta Müller Cecília, aki nagyon fontosnak nevezte, hogy folyamatosan emelkedjen a beoltottak száma. Tájékoztatása szerint eddig 292 627 fő kapott védőoltást, közülük 113 570-en már a második adagot is. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy

csütörtökön 45 600 adag AstraZeneca-vakcina várható, és a hét második felében 21 600 adag Moderna-vakcina is érkezik.

– Ez még mindig nem elég, ezért a legsérülékenyebb csoportok immunizációja az elsődleges – tette hozzá. Ismertetése szerint a szennyvízvizsgálatok alapján

Budapesten, Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron ismételten emelkedik a víruskoncentráció, ami azt mutatja, hogy ezeken a településeken több, még beazonosítatlan fertőzött személy is van. Elmondta, hogy Békéscsabán és Kecskeméten csökken a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége, máshol pedig stagnál.

Müller Cecília tudatta, hogy akinél a második oltást követően kialakult a teljes védettség, annak nem kell karanténban tartózkodnia, akkor sem, ha kontaktszemélynek minősül. Szólt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet szakemberei jelenleg is Kínában vizsgálják a vírus eredetét, terjedésének útját-módját. Kitért rá, hogy az eredeti kórokozó a béta-koronavírusok csoportjába tartozik, ami egyszerű náthát okoz, ennek mutálódása okozta a mostani világjárványt. Hozzátette: keresik a terjesztésében szerepet játszó gazdaállatot is; korábban a tobzoskát nevezték meg annak, de ez egyelőre nem bizonyított.

– Az azonban valószínűtlen, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból került volna ki, inkább zoonózis, tehát állatról emberre terjedés állhat a háttérben, majd a vírus elkezdett emberről emberre is terjedni – magyarázta. A tiszti főorvos elmondta, hogy az orosz gyártócég kérte a Szputnyik V vakcina engedélyezését az Európai Gyógyszerügynökségtől.

Szólt arról is, hogy több városban, például Miskolcon és Kecskeméten is foglalkoznak a korlátozások enyhítésének gondolatával, azonban ez túl korai, mert nagy veszélyt hordoz. – Így történt ez Ausztriában is, ahol újból szigorítani kellett – tette hozzá. Beszámolt róla, hogy Magyarországon nincs influenzajárvány, jócskán a járványküszöb alatt vagyunk. Ez a járványintézkedéseknek köszönhető, amelyek a cseppfertőzések megakadályozásával gátat szabnak az influenzavírusnak is. Kérdésre válaszolva tudatta, hogy ha valaki házi karanténban van, az tíz napig nem hagyhatja el a lakását, így a társasház többi lakóját sem tudja megfertőzni.

Müller Cecília reményei szerint már márciusban elkövetkezhet, hogy bárkinek, így az egészséges fiataloknak is elérhetővé válik az oltakozás lehetősége, de ez nagyban függ a vakcinaszállítmányok hazánkba érkezésétől.

Közölte: az autoimmun és a daganatos betegek is a kockázati csoportba tartoznak, ezért nekik is ajánlott a védőoltás, de a konkrét személy olthatóságáról mindig a kezelőorvosa dönt.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 166 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte:

az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség.

Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg. Az alezredes tájékoztatása szerint

a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 324 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 83 esetben léptek fel. Beszámolt róla, hogy kedden 3389 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 19 414 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1869-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

– Napra pontosan három hónapja léptek hatályba a korlátozó védelmi intézkedések, az állampolgárok pedig zömében továbbra is szabálykövetők – válaszolta kérdésre Kiss Róbert.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Gazdaság (667) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1464) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2383) Mozaik (83) Heti lámpás (260) Flag gondolja (33) Belföld (8) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Sport (729) Tereb (141) Mondom a magamét (6241) Kultúra (6) Történelem (15) Mozi világ (440) Életmód (1) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>