Ma 2022 január 19. Sára, Márió napja van. Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.
Gyermekrabszolgák és állatkínzás - így készül a Haribo gumicukor

Gyermekrabszolgák és állatkínzás - így készül a Haribo gumicukor

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Egy dokumentumfilm leleplezte a Haribo gumicukor készítésének borzasztó körülményeit.

Az egyik fontos hozzávaló kitermelésében gyermekrabszolgák is részt vettek, egy másik hozzávaló készítése során pedig brutális állatkínzásnak voltak szemtanúi a dokumentumfilm készítői.

A német édességkészítő óriás, a Haribo csütörtökön kénytelen volt magyarázkodni, miután kiderült, hogy a gumicukrokhoz felhasznált két kulcsfontosságú hozzávalót horrorisztikus körülmények között termelik ki – írja a]]> Deutsche Welle]]>.

Karnaubaviasz

Az ARD közszolgálati televízió által vetített Markencheck (Márkaellenőrzés) című dokumentumfilm durva visszaéléseket mutat be a karnaubaviasz kitermelése kapcsán.

A viaszt, amelyet azért adnak hozzá a világhírű gumimacikhoz, hogy azok fényesek legyenek és ne ragadjanak össze, a karnaubapálma leveléből nyerik ki. A növény csupán Brazília északkeleti részén található meg, ami az ország legszegényebb vidéke. A viaszt más termékekhez is felhasználják, például az autókban használt olajhoz, a cipőtisztító krémekhez, a fogselyemhez. Évente körülbelül 100 millió eurónyi értékű karnaubaviaszt exportál Brazília, főként az USA-ba, Japánba és Németországba.

Modern rabszolgaság

A film készítői elmentek abba a régióba, ahol a karnaubaviaszt termelik ki. A munkásokat itt átlagosan 40 realért (kb. 3300 forint) dolgoztatják naponta. A feladatuk az, hogy a növények levelét egy hajlított késsel levagdossák, amely egy hosszú botra van rögzítve. A munkások számára a legalapvetőbb körülmények sincsenek biztosítva, általában a szabad ég alatt vagy teherautókon alszanak, és szűretlen, tisztítatlan vizet kell inniuk, amelyet a közeli folyóból nyernek. A munkások egy része kiskorú vagy gyermek.

A körülmények annyira borzasztóak és a munkások annyira kiszolgáltatottak, hogy a brazil rendőrség időnként rajtaütéseket szervez, amely során kiszabadítják a munkásokat a munkaadóik kegyetlen uralma alól.

A brazil Munkaügyi Minisztérium szerint növekvő számú panasz érkezik hozzájuk a karnaubaviasz-ipar tevékenysége miatt. A hatóságok számos esetben olyan munka- és életkörülményeket találtak az ültetvényeken, amelyeket a leggyakrabban a rabszolga, rabszolgamunka kifejezéssel írtak le.

A munkásokat tárgyakként kezelik, rosszabbul bánnak velük, mint az állatokkal"

– mondta a munkaügyi minisztérium egyik tisztségviselője.

Állatkínzás

A dokumentumfilmesek ellátogattak azokra az észak-németországi disznófarmokra is, ahonnan a Haribo gumicukor másik fontos hozzávalóját nyerik, a disznóbőrt. A riportban nem nevezték meg a farmot, ám a céget, amelyik az állatokat neveli és tartja igen: ez a Westfleisch. A cég az állatok levágása után eljuttatja a nyers disznóbőrt a zselatin előállítójához, a Gelitához. A farmról készült felvételeken jól látszik, hogy az állatok testét sokszor nyílt sebek és tályogok borítják, beltéri ólakban élnek, ahol a saját ürülékükben sétálgatnak naphosszat, és a viszontagságoktól kiszenvedett egyedeket sem távolítják el az ólakból. Számos állattól megtagadták az ivóvizet is.

A stáb által meginterjúvolt állatorvosok szerint egyértelmű, hogy a cég megsérti a német törvényeket. A felvételeket a Tierretter nevű állatvédő csoport adta át a dokumentumfilmeseknek, akik betörtek a disznófarmra és titokban filmre vették a körülményeket.

Cinikusnak tűnik, hogy egy termék, amelyet ilyen kegyetlen körülmények között állítanak elő, egy aranyos kis állatkaként van megformázva"

– írta közleményében az állatvédő csoport.

A vádakra és a filmre reagálva a Westfleisch azt írta közleményében, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy megszegték volna a német állatvédelmi törvényeket a farmjaikon. A Gelita szerint ők támogatták a "fajnak megfelelő állattenyésztést". A Gelita azt is elmondta, hogy kizárólag az egészséges egyedek bőrét használja fel a zselatin előállításához, olyanokét, amelyeket a megfelelő engedéllyel rendelkező vágóhidakon vágnak le és meg is vizsgálnak ezt követően.

Az ARD dokumentumfilmjéhez a Haribónak is volt egy-két szava. A cég szerint nem voltak tisztában azzal, hogy a beszállítóik megszegik a szabályaikat, és azt ígérték, hogy ezután proaktívan lépnek fel a kihágások ellen.

Olyan cég vagyunk, amely boldogságot akar hozni a gyermekek és a felnőttek életébe. Ezért nem fogadhatjuk el a szociális és etikai normáink megszegését"

– írta a cég közleményében.

A Haribo megígérte, hogy átvizsgálják a teljes beszállítói láncukat, és megteszik a szükséges lépéseket. A bonni székhellyel rendelkező cég azt is megerősítette, hogy fogalmuk sincs, hogy hol van az a disznófarm, amelyet a videóban bemutattak, de azt sem tudták megerősíteni, hogy ez a farm is az édességgyár beszállítója.

Bácskai Balázs - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5825) Autómánia (61) Történelem (14) Vetítő (30) Egészség (50) Kultúra (6) Életmód (1) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Tereb (139) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (663) Belföld (6) Mozi világ (440) Politika (1579) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Heti lámpás (256) Sport (729) Irodalmi kávéház (509) Nagyvilág (1464) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2200)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>