Ma 2022 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
999708f243ae2ecaf7ab31d2e404be8f.jpg

Kinek a szakálla gomolyog alá?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

 

Különös leletet, különös képet lát a kedves olvasó. Ez témájára is, méretére is vonatkozik, ugyanis az eredeti lelet szinte elvész a tenyérben, olyan kicsi. Annak idején Zolnay László kért meg, hogy próbáljam lefényképezni. Nagy örömet jelentett, hogy a lágy súrlófényben megláttam valakinek az arcát. De vajon kinek az arcát? Zolnay Lászlót idézem: „A királyi palota északi előudvara alatt 1972-ben feltártunk egy, a XIII. századi budai városfalhoz kapcsolódó, sziklába vájt pincét. Ezt a pincét, egy korábbi, XII– XIII. századi lakóház tartozékát, a XIV. század első felében Zsigmond király korának datált udvari luxusleleteivel töltötték be. Ennek a betöltésnek kitermelt anyagában jó szemű munkatársaim fedezték fel a most leírt különös, miniatűr műtárgyat.
Könnyen faragható kőzetből alakított, mindössze hét centiméter hosszú, szabálytalan négyzet átmérőjű kis rudacska ez. Olyan művészi jocusnak nézem, mint amilyeneket egy-egy lakoma után kenyérbélből gyúrogatnak. Ilyen juxokat, jocusokat poharazgatáskor, a legjobb esetben művészi melléktermékként alkot valaki. Bármiként álljon is a dolog: ez a kis tárgy, ez a Janus, két végén karakterisztikus férfiarccal, miniatűr mivolta ellenére is a szobrász telitalálata.
A két arc közül a második arc élére állított, 1,4 x 2,9 centiméter méretű négyzetben foglal helyet. A fej tetejéről kétoldalt lágy hullámokban esik alá a hajzat. A két szemet négyszegletes keretbe faragta a szobrász. A másik arc vastag, egybeszabott orrával ellentétben ennek a férfiarcnak keskeny nyergű orra merev kúpban lefelé szélesedik. Szája nyitva. Szakálla két ágban, falevelekre emlékeztető mintázatban gomolyog alá. A szakáll szétálló villája között bevágás látható; mintha ezen a részen valamiféle madzag koptatta volna ki a követ. Megvallom: e különös tárgy funkcióját kitalálnunk mindmáig nem sikerült.
Ezen férfiarc füzérszerű levélszakálla gótikus és reneszánsz nagyplasztikánkban is visszatér. Közeli példaként gondolnék a budai Nagyboldogasszony-templomnak a Schulek-féle átépítés után is meghagyott néhány figurálisára, afféle levelekből előbukkanó s levelekbe olvadó arcra. A vadembermítoszt idézik ezek s távolabbi társaik is. (A csodálatos liptószentmáriai templom egyik reneszánsz pillérének maszkját ugyanilyen falevél szakáll díszíti.)
Ez a szobrászati jux utóbb érdekessé vált. Ugyanis 1974 februárjában, amikor a budai gótikus szobortemetőt megtaláltuk, világossá vált: egy királyi képfaragóműhely hosszabb ideig munkálkodhatott a késő Anjou-kori Budán. Mivel pedig mind a szobrok, mind pedig juxunk lelőhelyén akadtak kisebb építészeti modelltöredékekre, az is lehet, hogy ez a Janus-arcú jocus afféle szobormodell volt.”
Mi volt, mi lehetett tehát: játék, modell, minta? Zolnay László szerint „egy jó kezű képfaragó hevenyészett mustrája, mintája, ízelítője arról: valami effélét csinálna meg – mondjuk – oszlopfőnek, ha megrendelnék”.
 

Móser Zoltán, mno.hu

Hozzászólások

Yor
2016-01-28 13:27
Tisztelt B. Zsolt! Írásával és jogos felháborodásával egyet értek! Tisztelt Maria Szlveszter! Az ön lelkendezését, kicsit érdekesnek találom, ha már a Corvinus University of Budapest hozzászólója, hiszen azon a szinten, már illene helyesen írni magyarul!......

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (513) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1465) Heti lámpás (259) Mondom a magamét (6080) Jobbegyenes (2312) Sport (729) Mozi világ (440) Politika (1581) Egészség (50) Történelem (15) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Tereb (141) Gazdaság (664) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Mozaik (83) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>