Ma 2024 május 03. Tímea, Irma napja van. Holnap Mónika, Flórián napja lesz.
083456c24c74a16a1019841b0e237e67.jpg

Örök ellenzéki rádió

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Európa, segíts a Klubrádiónak!” A kilencvenedik születésnapját ünneplő Göncz Árpád nem adott interjút senkinek sem. Pedig, ha nyilatkozott volna valamelyik tekintélyes európai lapnak, nyilván erről a felszólításról sem feledkezett volna meg.

A szerenádozó liberális értelmiség könnyes szemmel idézte fel Árpi bácsinak a sajtószabadság védelmében vívott két évtizedes harcát. Finoman elhallgatva, hogy ezt a küzdelmet Göncz Árpád még a balliberális oldal által felmagasztalt régi alkotmány ellen folytatta, s nem az új Alaptörvény ellen. Bár Árpi bácsi már visszavonult a harc terepéről, nélküle is szép számmal vannak, akik most is hangosan követelik a sajtószabadságot idehaza és külhonban egyaránt. Ügyet sem vetve arra, hogy önmagukat cáfolják, amikor nyilvánosság elé tárják hajmeresztő állításaikat, de semmilyen retorzió sem éri őket ezért. Érdekes, de az aggódók a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 2011-es listáját sem idézgetik. Nyilván azért nem, mert ezen a sajtó és média szabadságának kérdésében hét hellyel előzzük meg a liberálisok által oly követendőnek tartott Egyesült Államokat is.

Legutóbb az Európában méltán népszerű adó, ismertebb nevén: a Radio Club elnök-vezérigazgatója panaszkodott. Arató András az Európai Parlament szabadságjogi bizottsága múlt heti ülésének egyik díszvendége volt. Egyébként rejtély, mi okból. Vagyis abban a parlamentben vendégeskedett, ahol sem a Klubrádió „elhallgattatása”, sem más ügyben nem kérdezték meg a hazai médiahatóság egyetlen vezetőjét vagy szakértőjét sem. A hallgattassék meg mindkét fél elvének fittyet hányó européerek így Aratótól első kézből értesülhettek arról, hogy megszűnik a média pluralizmusa Magyarországon.

Arató először arról beszélt, hogy a Klubrádió lényege és hitvallása az ellenzékiség, „bármikor, bármilyen kormány legyen is hatalmon”. Aztán a függetlenséget hangoztatta a rádióvezér, s azt, hogy „2010 nyarán az összes állami intézmény, állami tulajdonú vállalat felmondta a megkötött szerződéseket” velük. Arra a kérdésre, hogy ha valóban annyira független, s következetesen ellenzéki a Klubrádió, akkor miért fogadta el mégis a támogató forintokat Gyurcsányéktól, Arató nem tért ki. Ám azt megjegyezte, hogy ami most velük történik, az bizony „gazdasági ellehetetlenítés”. A sok évig hangoztatott elvről (a piac tartsa el a médiumokat) most ugyan megfeledkezett, de a „több százezres” hallgatottságról nem. Ne menjünk bele most abba a számháborúba, hogy vajon a Klubrádió hallgatói vagy a békemenet résztvevői vannak-e többen. Tény viszont, hogy a sajtószabadság szent eszméjétől megrészegülő Arató András odáig ment, hogy „a közszolgálati Kossuth adó után messze a leghallgatottabbnak” állította be rádióját, sőt szerinte „ma sokan a Klubrádiót tekintik az egyedüli közszolgálati rádiónak”. Azaz pályázat ide vagy oda, mindenképp a Klubrádiónak járna a frekvencia…

Arató András saját bevallása szerint „fantasztikus figyelemben” részesült az EP-ben, amely „a Klubrádiót a világ leghíresebb ismeretlen rádiójává tette”.

Pintér Balázs - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Belföld (11) Mondom a magamét (7578) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (312) Sport (729) Jobbegyenes (2794) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Gazdaság (707) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>