Ma 2024 április 28. Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.
Így reagált a nemzetközi sajtó Orbán Viktor évértékelőjére

Így reagált a nemzetközi sajtó Orbán Viktor évértékelőjére

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyar miniszterelnök beszédétől volt hangos Európa.

Orbán Viktor évértékelő beszédétől volt hangos a nemzetközi sajtó, a legtöbb médium a svéd NATO-csatlakozással és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával foglalkozott. Az orosz állami hírügynökség a címlap tetején közölte a cikkét.

Orbán Viktor szombaton délután tartotta a már hagyományosnak számító évértékelőjét, a nemzetközi sajtó szeme pedig Budapestre szegeződött. A TASZSZ orosz állami hírügynökségnél közvetlenül az évértékelő után az Orbán Viktor beszédéről szóló cikk került a laptetőre, amely az adott nap legkiemeltebb és legfontosabb történése. Az orosz hírügynökség a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását emelte ki, és azt, hogy januárban Orbán Viktor meghívta svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljon a NATO-csatlakozásáról. Kristersson először beleegyezett, de később megjegyezte, hogy csak akkor jön Budapestre, ha a magyar parlament ratifikálja a megállapodást. 

A TASZSZ azt is kiemelte Orbán Viktor beszédéből, hogy a kormányfő leszögezte: Miközben az EU vezetői szinte egyenesen belerángatták Európát az ukrajnai katonai konfliktusba, Magyarország következetesen a szomszédos ország helyzetének békés rendezését szorgalmazta.

 

A Világgazdaság írt arról, hogy a svéd Aftonbladet örömmel tudatta az olvasóival, hogy ]]>Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette]]>, amint megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ]]>Svédország NATO-ratifikációja megtörténhet]]>. A lap szerint a magyarok és a svédek konfliktusa hamarosan véget érhet. A cikkben kiemelik azt is, hogy Orbán azt is hangsúlyozta, hogy ő és a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson lépéseket tettek a bizalom újjáépítésére.

A Politico szintén a NATO-tagságot emelte ki. A lap felidézte, hogy az orosz ukrajnai invázió által előidézett politikai változás során Svédország 2022 májusában jelentkezett a NATO-tagságra.

Orbán  januárban hivatalosan is támogatta Svédország jelöltségét, de azt még a magyar parlamentnek kell érvényesítenie. A parlamenti szavazás legyen formalitás, hiszen Orbán kormányzó Fidesze kényelmes többségben van

– fogalmaz a Politico. 

 

Erre hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség is, amely arra is kitért, hogy ]]>Orbán Viktor 14 éves miniszterelnöksége]]> legnehezebb időszakát élte át az elmúlt héten, de a hírügynökség kiemelten foglalkozott az uniós politikával egyaránt.

Orbán, aki összetűzésbe került az Európai Bizottsággal kormányának a médiaszabadság és az LMBTQ-jogok megfékezésére tett lépései, valamint a migrációs politikája miatt, azt mondta, hogy az idei év változásokat hozhat Európában és máshol is

– fogalmaz a Reuters, és ehhez]]> csatlakozott az Al Jazeera]]> is. 

 

Novák Katalin köztársasági ]]>elnök lemondását és Orbán Viktor arra adott válaszát]]> emelte ki az Eurointegration ukrán nyelvű portál, amely úgy fogalmazott:

Novák Katalin lemondását veszteségnek nevezte az ország számára, de azt mondta, hogy szerinte ez volt a helyes döntés, mivel a nagy visszhangot kiváltó kegyelmet a társadalom nagy része nem fogadta el, és a döntés aláásta a nemzeti egységet.

A Bloomberg is ]]>Novák Katalin államfő lemondásával]]> kezdte a tudósítást. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ország gyermektámogatási törvényeinek és intézményeinek átdolgozását szorgalmazta annak érdekében, hogy csillapítsa az eszkalálódó politikai válságot, amely azzal fenyeget, hogy alááshatja pártja támogatottságát

– írja a lap, amely azt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor elvesztette a két legkiemelkedőbb női politikusát, így a kizárólag férfiakból álló miniszteri kabinet maradt az irányításban.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Belföld (11) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Sport (729) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2793) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Kultúra (7) Politika (1582) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (706) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Életmód (1) Mondom a magamét (7565)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>