Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
57795cfafcc8fe1cdd3451e7aff96e1d.jpg

Tíz null - Nagyszerű magyar kupakezdet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Ferencváros örmény, a Paks pedig andorrai ellenfelén lépett túl könnyedén az Európa Liga első selejtező körében. A tíz rúgott és nulla kapott gól, bár tudjuk, a búcsúztatott csapatok nem tartoztak finoman szólva sem a nemzetközi labdarúgó elithez - dícséretes teljesítmény. De most jön a neheze!

Szerencsére a visszavágón sem kellett lerágniuk a körmüket a továbbjutásért aggódó Fradi-szurkolóknak, hiszen a zöld-fehérek a hazai sima győzelem után idegenben is – ha nem is annyira könnyedén, mint otthon – legyűrték a lelkes örményeket, és kettős győzelemmel léptek a következő körbe.

Európa Liga-selejtező, visszavágó
Ulisses Jereván – Ferencváros 0-2 (0-1)
Jereván, Hrazdan stadion, 1000 néző
Vezette: Olekszandr Derdo (ukrán)
Ulisses: Malkov – Andrikyan, A. Grigoryan, Hakhnazaryan – Krasovki, Jikia, Adamyan, Bareghamyan, Ugrekelidze – Sahakyan, Zokou
FTC: Ranilovic – Balog, Grúz, Otten, Junior – Maróti – Jovanovics, Morales, Andrezinho – Abdi, Felipe Felix
Cserék: Maróti helyett Rósa a szünetben, Adamyan helyett D. Grygorian az 59. percben, Morales helyett Csizmadia a 60. percben, Abdi helyett Oláh a 63. percben, Zokou helyett Manasyan és Ugrekelidze helyett Nranyan a 88. percben
Gólok: Abdi (11-esből) a 32. percben, Oláh a 97. percben
Sárga lapok: Grigoryan a 15. percben, Zokou a 77. percben

Mint ismert, a Ferencváros 3-0-s előnnyel érkezett az örmény fővárosba, ahol a meccs időpontjában is pokoli meleg, mintegy 35 fok van. Az első meccsen látottak alapján talán nem túl nagy kockázat kijelenteni, a zöld-fehérek legnagyobb ellenfele – saját maguk mellett – a meleg lehet ezen az estén. (Jerevánban 19 óra van a kezdősípszó felhangzásakor.) A Fradi kezdőcsapatában az első, Üllői úti meccshez képest két változás van, a jobb oldali védő posztján Fülöp Noel helyett Balog Zoltán kezd, míg a középpálya közepén Józsi György helyett az argentin Hector Morales tüsténkedik.

A Fradi kezdte a játékot, az első meccstől eltérően ezúttal Balog Zoltán viseli a csapatkapitányi karszalagot. A 2. percben éppen ő adott középre, a brazil óriás Felipe azonban fölé fejelt. Meglehetősen küzdelmes a meccs, sok szabálytalanság tarkítja. A 14. percben Andrezinho ugratta ki Felipét, akinek rossz labdaátvétele, és a hazai kapus szemfülessége miatt elhárult a gólveszély. A 25. percben helyzetbe kerültek az örmények, Sahakyan lövését Ranilovic mentette szögletre. A nagy meleg miatt a játékvezető elérkezettnek látta az időt, hogy ivószünetet rendeljen el. Mondhatni, jól fogyott a „mélykúti fehér”. A folyadékfelvétel után Jikia tüzelt 15 m-ről, de lövése fölé szállt. Két perccel később Felipét buktatták a 16-oson belül, a megítélt 11-est Abdi helyezte a jobb sarokba. (0-1) Ezzel alighanem végleg pontot tett a Fradi a továbbjutás kérdésére. A játékrész zárásaként, a 43. percben Andrezinho tornáztatta meg távolról Malkovot, a kapus szögletre tisztázott. A fehérben játszó vendégek nyugodtan vonulhatnak az öltözőbe.

Az 53. percben Zokou tüzelt veszélyesen kapura, Ranilovic azonban védett. Két perccel később Andrezinho próbálkozott 19 m-ről, lövése fölé szállt. A 62. percben Jovanovics hozta ziccerbe Felipét, de a brazil mellé trafált. Három perccel később A. Grygorian került tiszta lövőhelyzetbe, de 16 m-es lökete elkerülte a kaput. A 70. percben a „másik” Grygorian jó 25-ről megeresztett szabadrúgása kerülte el a jobb sarkot. A kirúgás előtt újabb folyadékfelvételt rendelt el az ukrán spori. Ranilovicnak tán megártott a frissítő nedű, hiszen egy bal oldali szabadrúgást követően majdnem a saját kapujába pottyantotta a labdát, de védőtársa, Grúz kisegítette. A 84. percben ismét Felipe került helyzetbe, de ismét elpepecselte a lehetőséget. A 97. percben felkerült a hab is a tortára. Felipe száguldott el a jobb oldalon, a középen érkező Oláh elé passzolt, aki higgadtan a hálóba helyezett. (0-2) Újabb örömforrás a Fradi híveinek: Oláh is megszerezte első „fradis” gólját. A habra rákerült egy kis csoki reszelék is.

A Fradi nemcsak a kötelező továbbjutást abszolválta, hanem mindezt kettős győzelemmel tette. Mindez nemcsak a zöld-fehérek, hanem a nemzetközi kupában induló összes magyar csapat szempontjából rendkívül fontos, hiszen a megszerzett pontok száma is sokat nyom a latban az UEFA koefficiens kiszámításakor. Ezért pedig mindenképpen kalaplengetés illeti a Fradi futballistáit.

Visszatekintő:

Ferencvárosi TC – FC Ulisses (örmény) 3-0 (2-0)

Albert Stadion, 7000 néző. Vezette: Slavko Vincic (szlovén).

Ferencváros: Ranilovic – Fülöp (Balog 73.), Grúz, Otten, Junior – Maróti – Jovanovics, Józsi (Csizmadia 77.), Andrezinho – Abdi, Oláh (Felipe Felix 63.)

Ulisses: Malkov – Ugrekelidze, Hahnazarjan, Kraszovszki, Andrikjan – Pato (Szahakjan 50.), A. Grigorjan (Jikia 55.), Adamjan, Bareghamjan, D. Grigorjan – Zokou (Nranjan 75.)

Gólszerzők: Maróti (31.), Otten (33.), Felix (69.)

Sárga lapok: Maróti (45.) ill. Bareghamjan (39.)

Továbbjutó, a Ferencváros, kettős győzelemmel 5-0–ás összesítéssel. A zöld-fehérek következő ellenfele a norvég Aalesund lesz.

* * *

A Paks a székesfehérvári Sóstói Stadionban 4-0-ra diadalmaskodott csütörtökön az andorrai Santa Coloma felett, így kettős győzelemmel, 5-0-ás összesítéssel jutott be a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójába. A Paks a következő körben a norvég Tromsövel találkozik, az első mérkőzést jövő csütörtökön, hazai környezetben játssza.

Az Európa Liga-selejtező visszavágóján korán vezetéshez jutott a Paks, amely a folytatásban is nyomás alatt tartotta szerény képességű ellenfele kapuját, de újabb találatra nem, csupán egy lesgólra és három kapufára futotta erejéből. Az andorraiak kemény belépőkkel igyekeztek megfékezni a paksi támadásokat, a játékvezetőnek négy vendégjátékost is figyelmeztetnie kellett az első félidőben.

A második játékrész elején ismét betalált a Paks, de az újabb gólok csak nem akartak jönni. A hajrában aztán megérkeztek, a vége kiütéses paksi győzelem lett. A Paks 5-0-ás összesítéssel jutott a második fordulóba, ahol ellenfele a lett Daugavát 7-1-s összesítéssel elbúcsúztató norvég Tromsö csapata lesz.

EL-selejtező, 1. forduló, visszavágó:

MVM Paks-UE Santa Coloma (andorrai) 4-0 (1-0)

Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 1000 néző, v.: Kaludjerovic (montenegrói)

gólszerzők: Magasföldi (11., 49.), Böde D. (79.), Heffler N. (81.)

sárga lap: Éger (89.), illetve Do Nascimento (2.), Sirvan (37.), Alex Rubio (41.), Soria (43.)

Paks: Csernyánszki - Heffler T., Éger, Fiola, Báló - Sifter, Sipeki (Nagy I., 80.) - Bartha (Hrepka, 69.), Böde D., Vayer (Heffler N., 69.) - Magasföldi

Santa Coloma: Rivas - Aloy (Pedescoli, 70.), Martinez, Alex Rubio, Jordi Rubio - Sirvan, V. R. Soria, Do Nascimento, A. R. Soria (Darsaut, 75.) - Codina (Pinheiro, 63.), Cuadros

Visszatekintő:

EL-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés:
UE Santa Coloma-Paksi FC 0-1 (0-1)
Andorra la Vella, 300 néző, v.: Balijan (örmény)
gól: Vayer (14.)
sárga lap: Hrepka (69.), Fiola (71.)

UE Santa Coloma: Rivas - Aloy (Lopez, 92.), Martinez, Roca, Rubio - Sirvan, Rodriguez (Blazquez, 85.), Donascimento, Rodriguez - Anton, Quadros
Paksi FC: Csernyánszki - Heffler T., Éger, Fiola, Csehi - Sifter, Sipeki - Bartha (Haraszti, 76.), Böde (Kiss, 68.), Vayer - Magasföldi (Hrepka, 68.)


Továbbjutott: az MVM Paks, kettős győzelemmel, 5-0-ás összesítéssel.

mti, fourfourtwo, ftc.hu, Brónyai László

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2794) Politika (1582) Mondom a magamét (7571) Nézőpont (1) Tereb (146) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Gazdaság (707) Belföld (11) Történelem (18) Kultúra (7) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Autómánia (61) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>