Ma 2024 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
32b11d8ec4ee33a9e15265f586fd1fec.jpg

Muzeális lapszemle, SPORTHIRLAP, 1922.06.19 /51.szám II.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Örülünk a sorozat kedvező fogadtatásának, hogy rajtunk kívül más is örömét leli a régi újságok, hírek olvasásában. Folytatjuk a kupadöntőket tudósító lapok szemléjét.

A mai, olvasásra ajánlott újságunk immáron 87 éves, az 1921-22-es szezon kupasorozatának döntőjéről számol be, amelyet csapatunk az FTC az UTE együttesével játszott semleges pályán, a Hungária körúton.

SPORTHIRLAP 1922.06.19. 51.szám 1. oldal

19220619-19220619_ftc-ute_mk

A Fradival foglalkozó rész:

A Magyar kupa döntője.
FTC-UTE 2:2 (1:1).

Hungária-úti pálya. - 5000 néző. —
Bíró: Vértes Imre.

Még a szezon közepén is alig hihettük volna, hogy a Magyar Kupa döntő mérkőzésére csak mintegy 5000 néző gyűljön egybe. Pedig a mérkőzés több látogatót érdemelt volna, mert a csapatok bár igen erős, de valóban jó futballt játszottak. Áll ez elsősorban az FTC-re, amelynek csatársora régen játszott olyan ambícióval és technikával fűszerezetten, mint ezúttal. Az UTE ezzel szemben a védőjátékra fektette a fősúlyt és ebben kiválót produkált, emellett azonban a csatársor sem maradt adós a győzelmi reménységeket keltő támadásokkal.

A kupadöntőre az FTC a beteg Blum ás Takács nélkül állott fel. Helyükön Wilhelm II. és Hungler I. játszott. Az UTE-ban viszont Paulusz ás Knoll hiányzott, akiket Markhot ás Klein helyettesített.

A csapatok játéka megfelelt várakozásnak. Egy pillanatra sem látszott meg, hogy a szezon végén vagyunk. Az FTC csatárai pompás helyzeteket teremtettek és értettek ahhoz, hogy az UTE kapuját folytonos veszélyben tartsák, az UTE védelme viszont abban excellált, hogy a veszélyes akciókat sorra leszerelte. A közönség rendkívül zajosan viselkedett ás talán ez is volt az oka annak, hogy a mérkőzés a kelleténél jobban eldurvult. Ebben a tekintetben hiba terheli természetesen a mérkőzés bíráját is, aki eltűrte a játékosok durvaságait, amellett azonban az off sid-ok megítélésében is gyakran tévedett.

Az FTC csapatában Amsel kitűnőt produkált, a kapott gólokat nem védhette. A hátvédek közül Hungler I. nem tudta pótolni Takácsot és az ő hibájából is eredt az UTE első gólja. A fedezetsorban Szabó a megszokott teljesítményét gyújtotta. Wilhelm I. minden különösebb nehézség nélkül fogta az UTE balszárnyát, Wilhelm II. pedig kielégítően helyettesítette Blumot. A csatársorban Pataki szokatlan frissességgel játszott és az ő javára írható, hogy az FTC csatársora ma igazán elemében volt. Partnerei közül Obitz paszjátékával Schwarz pedig erőteljes lövéseivel tűnt ki. Tóth egy sereg labdát irányított a középre és Héger is hasznosabban dolgozott. Az UTE-ban Klein jól helyettesítette a beteg Knollt. A Fogl testvérek most már sokkal komolyabban vették a játékot. A fedezetsorban Milosovits játszott a legjobban. A csatársorban Paulusz hiánya alaposan érezhető volt. A belső csatárok játéka elmaradt az FTC csatárjátéka mögött.

A játék meglepetéssel kezdődött. Az UTE lefutott ás Schaller az első percben kapásból a hálóba lőtte a labdát. Néhányan, az UTE részéről elérendő rekord eredményre számítottak, ez azonban nem következett be, mert Pataki a 14-ik percben kiegyenlített. Az FTC csatárainak ezt megelőzően és ezt követően sok jó alkalmuk nyílott a góllövésre, de Obitz ás Schwarz négy-öt méterről is a kapu fölé, vagy mellé lőttek. Az UTE újabb sikerének viszont Amsel állotta az útját. A második félidőben az FTC csatársora folytatta az offenzív játékot és a 7-ik percben máris eredményt ért el Tóth lefutott és a labdát Pataki Schwarz elé helyezi, aki közelről belövi. Az UTE nem csügged, a védelem szilárdan áll a helyén és a csatársor a hozzákerült labdával mindig veszélyes támadásokat vezet. A 28-ik percben a bíró szabadrúgást ítélt az FTC ellen és a Fogl II. által lőtt labdát Kósa a hálóba irányította. Az eddig is erős meccs ezután eldurvult, aminek eredményeképpen a bíró a 30-ik percben Szabót ás Fogl III-at kiállította. A hátralevő időben az UTE csatárok néhány veszélyes labdát irányítottak az FTC kapujára, Amsel azonban szép stílusban mentett. Pataki közeli lövése padig az utolsó percekben alig néhány centiméterrel haladt el a kapu fölött.

A játékot még ebben a hónapban előreláthatólag az egyik hétköznapon megismétlik.

Természetesen mai olvasóink erről a megismételt mérkőzésről sem maradnak le.

Igazi ínyenceknek ajánljuk az eredeti oldal kinagyítását, így olvashatóvá válnak a korabeli hétvége további “FOOTBALL” eredményei, ahol kiderül, hogy mit játszott az MTK Bécsben és a második osztály A) csoport mérkőzései is megtalálhatóak.

ɱ

]]>www.ftcbk.eu]]>.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tereb (146) Flag gondolja (36) Heti lámpás (313) Sport (729) Autómánia (61) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2804) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Egészség (50) Mozaik (83) Mondom a magamét (7603) Gazdaság (709) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Politika (1582) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>