Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
23d954559446e11d837ac8453d5004f8.jpg

Történelmi vacsoracsata

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azt mondják, a magyar társadalom könnyen felejt. Pontosabban nem a társadalom, hanem annak egy el nem hanyagolható döntő többsége, a választópolgárok. Állandóan újabb és újabb impulzusok érik, így azt sem tudják, mi volt öt vagy tíz éve.

A memória frissítése fontos dolog, balliberális szakmabelieknek pláne

Mindezek mélyebb elemzése teljesen felesleges, egyrészt egyértelmű a jelenség, másrészt a trendek megváltoztatásának szándéka eleve sikertelenségre van ítélve. Harmadrészt meg nincs harmadrészt.

Hát a választópolgárok már csak ilyenek. De ha szűkítjük, mégpedig brutálisan szűkítjük a kört, és csak a szakma, a politikával éjjel-nappal foglalkozó újságírók, szerkesztők, tudósítók, elemzők memóriájával bibelődünk, - akik egyébként szintén választópolgárok -, érdekesebb a kép.

Elég csak az utóbbi idők sajtóját átnézni. Január vége óta a Putyin-Orbán találkozó, benne persze a paksi erőmű témája, valóságosan sokkolta a baloldali sajtót. Egységfrontba tömörültek, tömérdek vezércikk, jegyzet és hozzászólás jelent meg e témában például a szakszerűen szerkesztett és mértékadó Népszavában, hogy a szintén szakszerűen szerkesztett és mértékadó Népszabadságról (alapítva a Szabad Nép folytatásaként 1956.november 2-án) már ne is beszéljünk.

És arról sem, hogy a szépséges Szél Bernadett már belezöldült a Paks-ellenes hisztériájába. És arról sem, hogy Gyurcsány, mint főmeteorológus keleti meg nyugati szelekről beszél. Arról meg pláne nem, hogy Bajnai szerencsétlen drónja körbepásztázza az országot, hogy hazánk már szovjet utódállam, Putyin előretolt helyőrsége.

A memória frissítése fontos dolog, balliberális szakmabelieknek pláne. Nézzünk akkor egy 2009. november 25-i tudósítást. Nem volt olyan régen. Gyurcsány már nem pártelnök (lemondott), nem miniszterelnök (lemondott). A tudósítás mégis világpolitikai jelentőségűnek tartja az eseményt. Hosszú idézetek következnek, a hatalmas jelentőség miatt kurziválunk.

Magánjellegű vacsorán fogadta Moszkvában az orosz kormányfő Gyurcsány Ferencet. A találkozóra alig három nappal azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin - orosz értékelések szerint "futólag" - találkozott Orbán Viktorral, az Egységes Oroszország párt szentpétervári ülésén, ahol a Fidesz elnöke az Európai Néppárt alelnökeként volt jelen.

Az antre zseniális. Orbán csak futólag, legalábbis orosz értesülések szerint.

Az állam- és kormányfők egy részével olyan közvetlen, emberi kapcsolatom alakult ki, amely túlmutat a korrekt politikai partnerségen" - mondta lapunknak a korábbi magyar miniszterelnök az ukrán ételeket felszolgáló moszkvai étteremben megejtett két órás keddi találkozóról, amely Gyurcsány szavai szerint már szeptember óta tervben volt.

Korrekt politikai partnerség, ezt már ismerjük. Ukrán ételek, mi több, ízletes ukrán ételek egy moszkvai étteremben, remek. Mentségükre legyen mondva, hogy ez ma, 2014 márciusában politikai perverzió.

"A találkozó magánjellege miatt illetlenség lenne róla többet mondanom" – mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a feleségeikkel közösen elfogyasztott vacsorán a személyes témákon túl általánosságban érintették a két ország kapcsolatát, konkrét kérdésekről nem esett szó. Gyurcsány szerint Putyinnal a második világháború után a Szovjetunióba került sárospataki könyvek hazahozatalát rendező vita óta alakult ki olyan kapcsolat, amelyben "emberileg is jobban respektálják" egymást. A politikus hangsúlyozta: a magántalálkozónak nincs kormányzati jelentősége.

Gyurcsány és az illetlenség, ez aztán igazán hiteles. Konkrét kérdésekről nem esett szó, jó. És nincs kormányzati jelentősége, hát persze, hogy nincs. Ezért kell Moszkvába repülni, hogy nincs jelentősége.

A volt magyar kormányfő elmondta, hogy hasonló, baráti kapcsolata Tony Blair korábbi brit miniszterelnökkel vagy a volt horvát kormányfővel, Ivo Sanaderrel széles körben ismert.

Sanadert most ítélték megint korrupció miatt hosszú börtönbüntetésre, szegény Blair hiába katolizált, övé az Irak elleni fellépés felelőssége. Jó kis társaság.

Lapunk kérdésére, hogy az orosz fél számol-e a magyar-orosz kapcsolatok átalakulásával, amennyiben a Fidesz kerül kormányra jövőre, Gyurcsány kijelentette: "Annak alapján, amit módomban állt megismerni Orbán Viktor szentpétervári találkozójáról, úgy vélem, Orbán Viktor számára jobb, ha nem kommentálom a kérdést, ezt tartom a legelegánsabbnak."

Azt azonban elmondta, hogy véleménye szerint Bajnai Gordon kormánya jól él a magyar-orosz kapcsolatok elmúlt hét évben szerzett értékes politikai örökségével. "A folyamatot még Medgyessy Péter kezdte el" - jegyezte meg elődjéről Gyurcsány, hozzátéve, hogy a következő fél évben még biztosan lesz a magyar kormánynak hivatalos magas szintű találkozója Moszkvában.

Hogy mi az elegáns, a legelegánsabb Gyurcsánytól, ezt már ismerjük. Szerencse, hogy Bajnai jól él az értékes orosz politikai örökséggel (vö. szovjet utódállam).

"Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - vélekedett a márciusban lemondott volt miniszterelnök.

Ez valóban ténykérdés, csak akkor mi ez a meteorológusi ámokfutás?

Bár az informális kapcsolat fenntartása nem szokatlan a posztjukról távozó politikusokkal, az kevésbé megszokott, hogy egy ilyen találkozóról készült fénykép felkerüljön az orosz kormányfő hivatalos honlapjára, ahogyan ez Gyurcsány esetében történt. (Hasonló fotó nem jelent meg Orbán és Putyin szombati találkozójáról.)

Már hiányoltuk a szakszerű és mértékadó szerkesztőségi véleményt, hát itt van. Orbán-Putyin fotó nem jelent meg, tudatja velünk a Szabad Nép, a Gyurcsány-vacsoráról igen. Végre valami megnyugtató.

Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelenik meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor. Úgy vélik, Ljudmilla Putyina részvétele a vacsorán összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt. Gyurcsány feleségével Moszkvában múzeumokat, kiállításokat tekint meg, egyebek között szándékukban áll megnézni az egykor igen fényűzően megépített moszkvai metró néhány nevezetesebb állomását.

Végül a szakszerű és mértékadó újságírókról is kiderül, hogy mégis emberek, érző, érzékeny emberek. Kell valami érzelmes, szíveket dobogtató befejezés. És lőn.

Ljudmillánk (így j-vel) soha nem jelent meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor, de most igen. Meg kell a szívnek szakadni. Mondom, hogy világtörténelmi ez a vacsora. Ráadásul személyes ismeretség fűzi Dobrev Klára Klarisszimához. Abba is hagyom, mert elérzékenyültem.

(szék) - gondola.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Történelem (17) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Sport (729) Jobbegyenes (2778) Heti lámpás (310) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (702) Életmód (1) Egészség (50) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>