Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
8ae90c86bea4923526ad0e58108e1769.jpg

Teadélután

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Október 23-án este már tudtam, hogy nem összefogás zajlik a baloldalon, hanem civakodás a meg sem kaparintott zsákmány felett. Ungváry Rudolfnak és Tamás Gáspár Miklósnak köszönhetem a felismerést.

Nevezett urak szépen összeszólalkoztak az ATV-ben: TGM – akiről Bayer Zsolt találóan megjegyezte a napokban, hogy asztráltestként jelen is volt meg nem is a nagy országféltő demonstráción – igazi partykillerként kijelentette, hogy ő most elment ugyan, de nem vesz részt az új kezdeményezésben. Ungváry papa válaszként szélsőségesnek nevezte
TGM-et, Havas Henrik is közbenyekergett valamit, amit TGM kikért magának, Váradi Júlia pedig telesipítozta az étert, hogy ez nagyon kellemetlen, nagyon kellemetlen.

Én pedig ittam a teámat, és kekszet mártogattam belé. És boldog voltam. Magyarország kapott még egy ciklusnyi esélyt, mert ezeknek lényegesen kevesebb az eszük, mint amit egymásról olvasnak a lapjaikban.

Néztem, nézegettem a televíziót hétfőn, és időnként a teámról is elfeledkeztem, annyi érdekeset láttam. Gyurcsány Ferencnek például, aki mégiscsak ennek az országnak a miniszterelnöke volt, az almaszedésben és a kertásásban az agytekervényei is elváshattak, annyi ideig kereste a szavakat. Ferenc láthatólag rossz bőrben van, és az a mondata, hogy a „demokratikus pártok” sorakozzanak Bajnai mögé, valóságos kéjgőzt bocsátott megcsappant táborára.

Láttam továbbá egy volt narkóst, aki negyvenhatszor bakizta el az éppen aktuális szavakat, s bár szó szerint nem tud beszélni, mégis ő a Milla vezére.

Személyes kedvencem Kónya Péter, aki egy Moszkvában kiképzett rendőrkutya érzékenységével derítette fel a demokrácia nyomait, és amikor megtalálta, negyven perc alatt át is adta nyomozati jelentését az ásítozó munkásőröknek.

Aztán gyütt Bajnai Gordon. Hang is gyütt (copyright Hofi Megmondó Géza). Gyütt hang, de nagyon kevés, és többen a szerkesztőségben aggódva firtatták, nem maradt-e előző életéből egy lapos, félbehagyott dekk a millás ember zsebében, mert Gordon tisztára úgy beszélt, mint aki szívott valamit, és most nem a demokratikus érzületre gondolok.

Teázgattam békésen tovább, és arra gondoltam, hogy íme, ők ajánlkoznak Magyarország megmentőinek.
Kezdhetünk bizakodni.

Nézzük meg a lehetséges ellenzéki forgatókönyveket!

Az első: marad a jelenlegi felállás, Bajnaiék választási koalíciójához nem csatlakoznak új szereplők. Ebben az esetben a két meglévő pólus, a Fidesz-KDNP és a Jobbik mellett ez lesz a harmadik, az MSZP a negyedik, az LMP az ötödik, a DK a hatodik. Az egyfordulós rendszerben még a csoda sem segíthet a teljesen elaprózódott ellenzéken, és a Fidesz-KDNP újra többséget szerez.

A második forgatókönyv: a Fidesz-KDNP és a Jobbik mellé egyetlen új pólus épül: az MSZP-vel, LMP-vel, DK-val kiegészült Bajnai-féle csapat, vagyis mindenki belép a csoportosulásba. Ha így lesz, korán kezdték a kampányt: másfél év van még a választásokig, és minden jel szerint elkoptatnák egymást. Jó kérdés továbbá, hogy a képzeletbeli választó, aki elalél a gyönyörtől, ha TGM-et látja-hallja, vajon mit gondol mondjuk Kónya Péterről vagy Bajnai Gordonról. Gyurcsány hívei szeretik-e Schiffer Andrást? Biztosan van átjárás össze nem tartozó politikai táborok között? Elképzelhető, hogy Bajnai, a Milla, a Szolidaritás, az MSZP, az LMP, a DK és a többi páholy, klub, kiscsoport akár egy kézilabdacsapatot is képes kiállítani?

Aligha. A hasonló szivárványkoalíciók – és ez most a vészforgatókönyv –, ha meg is nyerik a választást, rövid idő alatt szétporladnak a különböző érdekek, az eltérő gazdasági háttér, a pozícióosztás miatt. És akkor újra jöhet a polgári kormány – de mondom, ez a vészforgatókönyv.

Végezetül a Jobbik-faktorról. Paradox helyzet, de ha a Jobbik nem létezne, az ellenzéki erők akár győzelmet is arathatnának 2014-ben. Most viszont a türelmetlen és elszegényedett Magyarországon elszaporodó protestszavazatokat a Jobbik eredményesen összegyűjtheti. Más szóval, és éppen ez a lényeg: elhappolja a baloldal elől. A Jobbik sok mindent elérhet, akár a legutóbbi eredményét is, de egyet soha: nem előzi meg a Fidesz-KDNP-t. Ettől kezdve pedig, az egyfordulós rendszer sajátosságai miatt, minden Jobbikra leadott voks a baloldali blokk esélyeit gyengíti, és a Fidesz-KDNP esélyeit növeli.

A kormányerőknek két dolgot kell kipipálniuk, és máris nagyon közel kerülnek a választási győzelemhez. Maximálniuk kell a biztos szavazók számát, ami a két békemenet láttán nem reménytelen vállalkozás. Másfelől fenn kell tartaniuk, meg kell becsülniük a mostani kegyelmi állapotot: ellenfeleik jelenleg hatfelé, de optimálisan is két-három felé szavaznak majd. Az egymást gyengítő Jobbik és baloldali blokk farvizén a Fidesz-KDNP megszerezheti az egyszerű többséget.

Szentesi Zöldi László - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Tereb (146) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (7) Vetítő (30) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2794) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7571) Nézőpont (1) Sport (729) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (707) Egészség (50) Történelem (18) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>