Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
cde3cbbcf735d1e9708b7ef9dadbd8a6.jpg

Politikai és közéleti abszurditások - Brüsszeli történet 18 éven felülieknek!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Európa számtalan, szinte megoldhatatlan problémával küzd. A kontinens polgárai eddig is kétkedve szemlélték választott képviselőik és az uniós intézmények nehézkes, hosszadalmas és bürokratikus ügyintézését.

A rosszalló vélemények eloszlatását aligha segítette, hogy nemrégiben kilenc, különböző pártállású, az Európai Parlament képviselőiként „dolgozó” nőnemű lény, elhatározta, hogy hangot adnak „annak ott lent”, miután aggódnak a vaginák miatt.

A Népszabadság március 27-i száma tudósított erről az „igen fontos” és nagy nyilvánosságot igénylő témáról. Az Európai Parlament brüsszeli épületének falai között először volt szó a vaginákról. A cikkíró hölgy meg is jegyezte: „nem mindennapi, hogy az Európai Parlamentben a puncikról beszélnek politikusok nyilvánosan.” Állítólag ezt azért tették, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni, főleg a családon belüli erőszakra, illetve annak visszaszorítására.

„A legnagyobb tapsot a nyögéstípusokat bemutató »kórus« kapta. A képviselőnők egyszerre adták elő a kéjes hangokat, de az »EP-féle nyögés« után mindegyikük visszatartotta a lélegzetét, és síri csöndben maradt – hatalmas kacagást kiváltva a nézőkből.”

Az ötlethez és a kivitelezéshez – látva kontinensünk évtizedek óta tartó erkölcsi mélyrepülését – csak gratulálni lehet, mert ezek a „hölgyek” eddig soha nem látott mélypontra süllyedtek, túlszárnyalták baloldali és liberális tanítómestereiket.

Ők már az Európát hivatalosan képviselő intézmény falai között (is) eljutottak oda, hogy a nők elleni – egyébként mélyen elítélendő – erőszakra való felhívás jelszavával gusztustalan, a szeretet intimitását gúnyos módon lejáratva megalázzák a női méltóságot.

Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a liberális demokrácia egyenrangúságából kiindulva, a hasonló felfogású hímnemű lények mikor szervezik meg a maguk előadását, és mikor adják elő végre a péniszek monológját. Rendkívül fontos, hogy a nemek közötti egyenlőség nevében a férfiak is nyilvánosságra hozhassák gondolataikat arról „ott lent” , és végre beszélni lehessen az agresszív, erkölcstelen és gátlástalan nők nyomulásáról és károkozásáról a közéletben.

Az már az érdeklődők esztétikai igényeinek kiszolgálását szolgálná, hogy mondjuk Daniel Cohn-Bendit, Hannes Swoboda és társai képesek-e olyan kéjes hangokat hallatni, mint Ulrike Lunacek kisasszony és képviselőtársai.

A történtek után az újabb előadás megtartása szinte elkerülhetetlen, miután ez az egyetlen eukomform megoldás.

A cikkíró szerint a mű, amelyet a kilenc képviselőnő előadott, „rendkívül intim, szellemes, megrázó, vicces és szomorú”. Nem tudom, hogy ha a szereplők közül valakit ért volna már ilyen jellegű erőszak, mennyire tartott volna szellemesnek és vidámnak ezzel a témával kapcsolatosan bármit is.

Tény, hogy a kérdés valóban időszerű, ahogy a történelem folyamán bármikor. Barbár, erejükkel visszaélő, agresszív férfiak mindig is voltak, de a jelenség visszaszorítására nem a gusztustalan magamutogatás a megfelelő módszer. És nem is az, amit a szereplők javasoltak, hogy ti. „a férfiak beszéljenek a nők elleni erőszakról egymás között, és megértessék társaikkal, hogy mi számít erőszaknak és mi nem.” Ezzel azt sugallják, hogy az EP-képviselő férfiaknak egymást kell meggyőzniük a nők elleni erőszak helytelenségéről, vagyis elkövetőknek vagy legalábbis bűnrészeseknek tekintik őket.

Az eseményről készült visszataszító fényképet nézve felmerülhet bennünk egy gondolat: e hölgyek fizikai megjelenését látva nemigen kerülhettek testközelbe a nők elleni erőszaknak még a gondolatával sem. Egyébként hasonló kérdés juthat eszünkbe arról is, hogy a harcias tiltakozók között volt a felvállaltan leszbikus osztrák zöldpárti képviselőnő, a magyar szakértőként is elhíresült Ulrike Lunacek is. Őt mikor veszélyezteti igazán a családon belüli erőszak? Vagy a leszbikus kapcsolatokon belül is létezik a férfi szerepét játszó nők erőszakoskodása?

A sikeres előadás után a mű szerzője, Eve Ensler annak a reményének adott hangot, hogy darabját a washingtoni Kongresszusban is elő fogják adni. Közvetlenül az Afganisztánban történtek értékelése, és egy új történelmi perspektíva felvázolása után.

Nem csodálkoznánk, ha a tisztességes, ép erkölcsi érzésű nők felemelnék szavukat eme megalázó és primitív megnyilvánulás ellen. A cikk nyomdába adásáig Brüsszelben egyetlen német konzervatív politikus tiltakozott. A többiek miért hallgatnak?

Tóth Gy. László
politológus,
a miniszterelnök volt főtanácsadója

demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Politika (1582) Kultúra (7) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7571) Tereb (146) Nézőpont (1) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (707) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2794) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Életmód (1) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Sport (729) Heti lámpás (312)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>