Ma 2024 május 16. Mózes, Botond napja van. Holnap Paszkál napja lesz.
559bd0c876da286f6f1bd0f1ee4582f6.jpg

Örökös börtön

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kettőszázhetvenkettő nappal ezelőtt gyilkolták meg Bándy Katát, ezt a csupa báj és életvidám fiatal nőt. Tegnap pedig a pécsi törvényszék bírója első fokon Péntek Lászlót, akit 2012. július 15-én fogtak el és 263 napot ült előzetes letartóztatásban, fegyházban letöltendő tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet aljas indokból elkövetett gyilkosságért és kifosztásért járt. A ]]>példás ítéletet]]> egyebek közt motiválta az is, hogy Péntek László egy előbb elkövetett bűncselekmény miatt éppen próbára volt bocsátva. A tragikus esemény hatalmas indulatokat keltett a közvéleményben. Még élénken élt az emberekben Marian Cozma gyilkosai büntetésnek enyhítése, amelynek kihirdetése a családtagok hangos hejehujázása és tapsa közepette nem öregbítette a magyar igazságszolgáltatás amúgy is ingatag tekintélyét.


 

Természetesen ez a mostani ítélet nem kárpótlás. Azt mondják, hogy a tényleges életfogytiglan rosszabb, mint a halálbüntetés. Nem tudni. Az viszont biztos, hogy ha nem is látja többé Péntek László Isten szabad egét, de él, ha a szabadulás reménye nélkül is, ellentétben azzal a bájos fiatal nővel, aki keserves kínhalált halt egy magyarázhatatlan, brutális tett következményeként. Már soha nem tudjuk meg, hogy pontosan mi történt azon a nyári éjszakán Bándy Katával hazafelé menet, egy baráti társaságban töltött este után. Nem tudjuk, Péntek László hogyan jutott el addig, hogy erőszakoskodni kezdett a lánnyal, majd amikor nem érte el célját, megfojtotta, behúzta egy bokorba, és sorsára hagyta. Előtte viszont elvette a telefonját, amit később eladott. Mi ez? Cinizmus, romlottság, hidegvér vagy olyan alacsony erkölcsi nívó, ahol összefér egymással a gyilkosság és az áldozat kifosztása.

A 4000 oldalra rúgó perirat tartalmazza azt a számtalan ellentmondást, hazugságot és kifogást, amit a vádlott előadott az idők folyamán. Nem tudni, hogy a szülők miként élték túl ezeket a valótlanságokat, ahogy a lányukat próbálta olyanná formálni Péntek László, hogy ő a szegény cigány, aki titkos viszonyt folytatott Bándy Katával, megspékelve több szexuális aktussal, de a lány elutasította kapcsolatuk legalizálását, mert ő csak egy cigány. Még szerencse, hogy a különböző jogvédő szervezetek tanúsítottak némi önmérsékletet, és nem kezdődött el a vádlott kimosogatása a látványos rasszistakártyát előrántva. Az már csak elvi dilemma, ha mindenki megfojtaná azt, aki nem hajlandó vele valamiféle kapcsolatot teremteni, a női nem fele már halott lenne. Nem csoda, hogy Magyarországon újra és újra fellángol a vita a halálbüntetés visszaállításáról. Ugyanis amellett, hogy a civilizált Európa nem engedheti meg magának a bitót, senki nem kérdezte meg a magyar társadalmat, hogy akarja-e a halálbüntetés eltörlését. Akarja-e, hogy magyarázhatatlan kéjvágyból, aljas indokból, előre megfontoltan vagy kiskorúak kárára elkövetett gyilkosságok tetteseit még harminc évig etessék a padlófűtéses, színes tévével ellátott börtönökben, állampénzen? A kriminológusok mesélhetnének arról, hogy a szabadlábra helyezett gyilkosok közül hányan gyilkoltak újra. Amikor a halálbüntetést eltörölték a rendszerváltás hajnalán, senki nem sejtette, hogy a gyilkosságok egyre embertelenebbek, egyre vadabbak és állatiasabbak lesznek.

Nem tudni még, hogy dönt a Bándy-gyilkosság ügyében a másodfok, de legyen a bíró szeme előtt az a megdöbbentő eset, hogy éppen Pécsen, éppen az elsőfokú ítélet kihirdetésének napjának hajnalán Páva Zsolt polgármester húszéves lányát, akit társaságból hazafelé ment, ]]>megtámadta egy férfi]]>, agyba-főbe verte, ruháját letépte, a fiatal lányt a megerőszakolástól csak a szerencse mentette meg.

Véletlen? Vagy üzenet?

Seszták Ágnes - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Kultúra (9) Nézőpont (1) Történelem (18) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Mozaik (83) Mozi világ (440) Életmód (1) Jobbegyenes (2803) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (313) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Autómánia (61) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (709) Mondom a magamét (7599)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>