Ma 2024 május 02. Zsigmond napja van. Holnap Tímea, Irma napja lesz.
01149449317c7f3b8a94d529eb661979.jpg

Húsz év

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Két évtizede bukott meg a kommunizmus Magyarországon. Orbán Viktor cikke a The Guardian brit lapban.

A kommunizmus bukásának idei huszadik évfordulóját beárnyékolja a globális pénzügyi és gazdasági válság - írta Orbán Viktor.

Azután, ami az elmúlt hat hónapban történt, a közép-európaiak nem tekinthetnek többé a régi (uniós) tagországokra úgy mint a nyugati civilizáció erkölcsi értékeinek letéteményeseire - szögezte le az ellenzéki politikus a gazdasági válságra utalva a baloldali újság internetes oldalán vasárnap délután megjelent cikkben.

"A válságot nem balszerencse vagy valamiféle szakmai félreértés okozta, hanem jellembeli problémák, mindenekelőtt az Egyesült Államokban, majd azt követően Nyugat-Európában - írta. - A pénzt ellopták, nem pusztán "rosszul gazdálkodtak vele", a befektetések nem egyszerűen rosszak voltak, hanem elfogadhatatlanul kockázatosak. Az üzleti vezetők erkölcsi állapota okozta ezt a válságot, és e vezetők között nem akadnak közép-európaiak" - állapította meg.

Közép-Európa teljesen új helyzetben találta magát: a nyugaton bevezetett válságkezelő intézkedések "gyakorlatilag elvágták országainkat" az európai uniós piactól - folytatta. A közép-európaiaknak ebben a helyzetben együtt kell működniük egymással, hogy megvédjék az érdekeiket - javasolta Orbán.

Mint rámutatott, az európai elit számára a kérdés az, "hiszünk-e az elmúlt 20 évben elvégzett munkában, hiszünk-e az egységes európai piacban és a folyamatosan bővülő európai közösségben". Mert ha nem így van, akkor előbb a legnagyobb és a legerősebb országok, azután a közép-európaiak el fognak fordulni az európai álomtól - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy Magyarországon továbbra is többségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy volt értelme az elmúlt 20 évnek, és a helyes úton haladunk.

Orbán Viktor írásában három szakaszra osztotta a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Az első szakaszban, mint írta, kiépült a piacgazdaság, a jogállam és a demokratikus intézmények. A következő szakaszban Magyarország végrehajtotta azokat az intézményi reformokat, amelyek nélkül nem valósult volna meg a kitűzött cél, a NATO- és az EU-csatlakozás. Az ellenzéki politikus szerint a harmadik szakasz - a gazdasági felzárkózás - az első két szakasszal ellentétben nem volt igazán sikeres Magyarországon. Összességében azonban Közép-Európa egésze számára az elmúlt 20 év volt a vesztfáliai béke óta a legsikeresebb időszak - állapította meg, megemlítve, hogy Szlovákiának és Szlovéniának még az euróövezethez is sikerült csatlakoznia.

A Fidesz elnöke cikkében megjegyezte: Európának fel kell ismernie, hogy egyértelműen különbséget kell tenni partnerek, versenytársak és ellenfelek között, s "különösen Oroszországgal szemben kifinomultabb, érthetőbb politikát kell kifejezésre juttatni". "Például mi, közép-európaiak ellenzők vagyunk, amikor nem fogadjuk el az "érdekszférákat" és "biztonsági övezeteket" megújító orosz politikát" - fogalmazott Orbán Viktor.
Magyar Hírlap Online / MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2794) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gazdaság (707) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7578) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>