Ma 2024 április 29. Péter napja van. Holnap Katalin, Kitti napja lesz.
ae4ccd14dfe51c1c54075b08101649c5.jpg

Fletó és a nép

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Gyurcsány reflektorfénybe vágyott, szerepelni akart bármi áron, mert pártjáról az egyszerű emberek tömege azt sem tudta, hogy létezik. Egy szánalmas valóságshow keretében töltött el dúsgazdag barátaival három napot Miskolcon, az avasi lakótelepen, azért, hogy a DK első kongresszusára „jópofa” kampányfilmet vigyenek.

Kamerákkal és fényképezőgépekkel felvértezett csapat várakozik a miskolci avasi lakótelep postája előtt. Eleinte bizalmatlanul méregetnek minket, de idővel oldódik a jég, ők a Demokratikus Koalíció sajtósai. Váltunk néhány szót a volt kormányfő kampányfotósával. Ő Pestről érkezett, de hívtak „paparazzikat” Ongáról is, a számlát Gyurcsányék rendezik. Néhány újságírónak is leadták a drótot, arról, hogy a DK elnöke Miskolcra érkezik, nehogy lemaradjon valaki a szigorúan „bizalmas” és „intim” politikusi vizitről. Exkluzív hírt ígértek, hát várunk. Gyurcsány beköltözik az Avasra, igaz, csak három napra, ez a szenzáció.

Kezdődik a műsor, kattognak a fényképezőgépek, forog a kamera, Gyurcsány elégedetten sütkérezik a reflektorfényben, így vág neki a lakótelepi kalandtúrának. Gazdag párttársaival együtt fejest ugrik a nyomorba, meglesi, hogy élnek odalent, szétnéz a panelházak sűrűjében, mintha Pápán nem látott volna eleget. Van, aki nem kér belőle, és nem szeretne szerepelni a tévében, ezért szapora léptekkel továbbhalad, de akad olyan is, aki sorolja gondjait.

– Magas a rezsi, drága a gyógyszer, ez a csepp nyugdíj nem elég semmire – panaszolja a buszmegállóban álló asszony.
– Hajrá, MSZP! – kiállt le valaki az erkélyről.
– Tönkrevágtad az országot! – hallatszik ugyanonnan.
– Mit akar itt? Miért nem akkor jött, mikor tehetett volna valamit? – veti fel a kérdést egy felháborodott férfi.

Médiahakni

A terepgyakorlat következő állomása a Felsőruzsin utca négy. A túrát a helyi önkormányzati képviselő vezeti, az egykori ifjúszoci most választókörzetének legvadabb részeire kalauzolja a „lesifotósokat” és az izgága főhőst.

A képviselő készült, kezében a lista, tudja, hova szabad csengetni, de az élet felülírja a jegyzetfüzetet. A kilencedik emeleten jön a hidegzuhany, Gyurcsányt nem ismerik meg. Hiába vet be szép szavakat, hiába mondja, hogy édesek a gyerekek, a roma család nem engedi be.

– Nincs itthon a tulajdonos, nincs miről beszélgetnünk – hangzik az elutasító válasz.

A kellemetlen élmény visszavesz a lendületből, tétova léptekkel szedi a lépcsőket. Végre kitárul egy ajtó, besétál, utána surran saját stábja kamerával, de a népes kíséret kint reked. Unatkozunk, próbáljuk elütni az időt a folyóson, a kampányfőnökkel csevegünk, megszerezzük a kezében lévő paksamétát és ráébredünk, hogy egy szánalmas médiahakni szemtanúi vagyunk.

Gyurcsány és a DK miskolci kirándulása egy jól felépített forgatókönyv szerint zajlik, ami ezer apró részletre kitér. A programban szerepel a politikusokat elszállásoló családok felkészítése a médiamegjelenésre, a forgatókönyv leszögezi, hogy a családfők hívják át a szomszédokat. A hétfő este egyik kiemelt pontja, hogy telefonon bejelentkeznek az ATV-nél Kálmán Olga műsorába.

Elengedhetetlen kellék az okostelefon és az is fontos szempont, hogy a DK közösségi oldala gyorsan frissüljön. A tervek között olvasható az is, hogy a politikusok kocsmákat és kisboltokat látogatnak, és kutyát sétáltatnak a lakótelepen. Meg van írva, melyik nap, hány órától járkál Gyurcsány a miskolci főutcán a Városháztér és a Forint között. Technikai igényként van, ahol egy biztonsági főt említenek, akinek az a dolga, hogy elvegyüljön. Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Varjú László szállását Szűcs Erika, egykori szociális miniszter barátai biztosítják, míg Gyurcsány Ferencért a helyi önkormányzati képviselő felel.

Döbbenten lapozgatjuk a forgatókönyvet a lépcsőházban.

– Hunyadi Mátyás sztoriját forgatják újra: Fletó a nép közé vegyül – magyarázza az egyik lesifotós.

„Giccs”

Nem túl épeszű ötlet a bukott kormányfőt az igazságos Mátyással egy lapon említeni, de a rózsadombi milliárdos úgy gondolta, a miskolciaknak ez az előadás megteszi.

– Egy ember megnyilatkozásait nem érdemes pusztán a kiragadott pillanat jelenségeként értékelni, hiszen azok a személyiségének jellegzetességeit tükrözik. Gyurcsány Ferenc megnyilvánulásai soha sem céltalanok, mindig valamilyen céltól és érdektől motiváltan fejezi ki önmagát. Figyelemfelkeltő, populáris és populista volt legutóbbi cselekedete is, mikor beköltözött az Avasra – mondja a Demokratának dr. Iván László pszichiáter professzor és személyiségkutató.

– Gyurcsány lakótelepi kalandja a giccs jellegű megnyilatkozások közé tartozik. Ez a történet a bukott miniszterelnök, a vesztes politikus és a nagyon mélyről jövő feltörekvő ember sajátos öntetszelgő magatartását fejezi ki. Lélektanilag ő igen sokféle, így sokféle maszkot tud viselni. Olyan, mint a színész, olykor annyira beleéli magát a szerepébe, hogy azonosulni tud azzal, akit alakít, képes sírva fakadni vagy önfeledten nevetni. Mágus szeretne lenni, hogy elvarázsolja az embereket. Most azt akarta sugallni a dúsgazdag színész, hogy „én a szegények, a proletárok embere vagyok, én aztán tudom, mi a nyomor.” De ez csak játék, méghozzá tudatos. Gyurcsány rendkívül komoly szerepjátékos, „geltungs bedürftig” típusú személyiség. Öntörvényű és önérdekű, esetében a közösségi szlogenek is önérdeket szolgálnak – hangsúlyozza a szakember.

Az avasi kiruccanás elsődleges célja nyilván a médiaszereplés lehetett, hiszen a Demokratikus Koalíció nem tényező a magyar politikai életben, az egyszerű emberek tömege eddig azt sem tudta, hogy ez a párt létezik. A politológus szerint Gyurcsány reklámcsapata a mesemotívumok mellett az amerikai elnökválasztási kampányokból lopott paneleket is bevetett.

– Egyértelmű, hogy spontán akció helyett előre kidolgozott, jól átgondolt PR-fogásnak lehettünk tanúi. Ez nem európai kampánystratégia, valószínűleg tengerentúli példákból merítették az ötletet. Az Egyesült Államokban elnökválasztási szinten alkalmaznak hasonló taktikákat. Az amerikai jelöltek gyakran felbukkannak hétköznapi közegben, kis kávéházakat látogatnak, egyszerű emberek lakásába kopognak be. A DK politikai súlya igen csekély, még parlamenti frakcióval sem rendelkeznek, így nincs esélyük médiaszereplésekre. A legutóbbi mérések szerint bőven öt százalék alatti a párt népszerűsége, kevesen látnak bennük potenciális parlamenti erőt. Reflektorfénybe akartak kerülni bármi áron, a megjelenési kényszer és a közeledő időközi választások sarkalhatták őket erre a hitelesnek nem nevezhető lépésre. De a negatív hír is hír, ebből a szempontból ügyes húzás volt – érvel Boros Bánk Levente politológus.

Reflektorfény

Napokon keresztül felbukkant Gyurcsány a hírekben, a bulvársajtó címlaphőse volt. Láthatták őt kocsmázni, kutyát sétáltatni, futni, teát főzni a valóságshow-k kedvelői. Számos médiumnak nyilatkozta őszinte, gyermeki hangon, hogy ő spontán éli miskolci napjait és szó sincs előre megírt programról, azt is kijelentette többször, hogy ők nem vágytak sajtómegjelenésre, nem hívtak újságírókat, azok mégis jöttek.

De egy helyi lap hallgatott, alig adott hírt Gyurcsány avasi kalandjairól. A baloldalon folyó hidegháborút jelzi, hogy az MSZP-hez igen közel álló Észak Online nem volt partner ebben a játékban. A szocialisták is hallgattak, csak semmitmondó csendes nyilatkozatban reagáltak az eseményekre.

A Jobbik és az LMP azért odasomfordált a reflektorfényhez. A tavaly év végén elhunyt fideszes képviselőnő helyéért már dúl a harc Miskolcon. Az LMP bemutatta jelöltjét, Emődi Zoltánt, akit az időközi választásokon indít a 2. választókörzetben. A Jobbik pedig fellépett a Demokratikus Koalíció Fórumán, amelyet az egykori pártszékház harmadosztályú éttermében tartottak félszáz nyugdíjas előtt. Igaz, megdolgoztak a médiaszereplésért, hiszen a bőrüket vitték vásárra azok a radikális fiatalok, akik „Kilövetted a szemünket” / Elloptad a jövőnket típusú táblákkal demonstráltak Gyurcsány Ferenc beszéde alatt, hiszen, leköpték, leöntötték, megrugdosták és ha nem hagyják el a helyszínt, talán meg is verik őket a harcias nyugdíjasok.

Miskolc polgármestere nem folyt bele a politikai perpatvarba, visszautasította a Jobbik kezdeményezését, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést és hangsúlyozta, hogy nincs rendkívüli helyzet. A Fidesz helyi elnöke viszont nem tűrte szótlanul, hogy az Avast lezüllesztő Fészekrakó program ötletgazdái befészkelték magukat néhány jó fotó érdekében a lakótelepre.

– Ha van végletes politikai cinizmus, akkor ez az! A Gyurcsány-kormány rendeletének következményeképpen 2006 és 2008 között bűncselekmények százait követték el, és vált az avasi lakótelep nem kis része az antiszociális betelepülők miatt élhetetlenné. Ezek a Gyurcsány- és Káli-korszakban megtörtént bűncselekmények adtak azután tengernyi munkát az ügyészségnek, bíróságnak. És most Gyurcsány Ferenc minden szégyenérzet nélkül idejött a nagy sajtónyilvánosság előtt érdeklődni: mi újság az Avason? A Fidesz–KDNP Miskolcon a pojácatörténetek helyett a valóságra koncentrál. Tavaly szeptember 22-én Orbán Viktor miniszterelnök úr és dr. Nagy Kálmán képviselő úr már második alkalommal tettek látogatást, illetve helyszíni bejárást, hogy pontos információi legyenek az ott lakó emberek életéről és problémáiról. Az avasiak gondjaira nem médiahaknikkal kell válaszolni, hanem a társasházakra vonatkozó törvényekkel! A rendőrség, az önkormányzat, a tisztiorvosi szolgálat és gyámügyi hatóság összehangolt munkájával már eddig is komoly eredményeket ért el a városvezetés – hangsúlyozza Sebestyén László, a miskolci Fidesz elnöke.

Miskolcon hamarosan időközi választások lesznek, a pártok versengése során ki tudja, még milyen képtelenségek színtere lesz ez a nehéz sorsú város, és mi mindenen mennek még keresztül a helyiek, akiket az nem izgat, hogy európai vagy amerikai kampánystratégiát villant fel egy-egy szerepelni vágyó politikus, az viszont igen, hogy a negatív hírverés következtében az ingatlanjuk egyre kevesebbet ér.

– Két éve hirdettem a lakásomat. Szeretnék az unokáimmal kertvárosba költözni. Végre eltűnt a „fészekrakó” társaság a szomszédból, végre jelentkezett egy komoly vevő. Ma írtuk volna alá az adásvételi szerződést. De visszalépett a másik fél, mert a Gyurcsány azt mondta a tévében, hogy mifelénk poloskainvázió van. Az én otthonomban nincs ilyen, azt sem tudom, hogy néz ki a poloska – sorolja fájdalmas veszteségeit könnyes szemmel a Szilvás utcán élő Marika.

Miskolc természeti adottságait tekintve az egyik legszebb magyar város, mely a katasztrófaturizmusnál mindenképpen többet érdemel. Fletó már hazatért, összecsomagoltak és maguk mögött hagyták Észak-Magyarország legszebb tájait az alkalmi színészek, találtak maguknak új komédiát. Hét végén a Demokratikus Koalíció Kongresszusán magukat ünnepelték a valóságshow főhősei és árulták a kampányfilmjüket, amihez miskolci embereket használtak statisztáknak, hogy ütős vágóképek szülessenek.

Juhári Andrea - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Tv fotel (65) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Vetítő (30) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7568) Gazdaság (706) Jobbegyenes (2794) Gasztronómia (539) Életmód (1) Történelem (18) Tereb (146) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>