Ma 2024 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
f1eb35db1ca25c2e06d90451ebf09979.png

Exkluzív! Interjú Pokorni Zoltánnal a Fidesz Polgári Szövetség alelnökével

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
 

Vendégünk volt, és válaszolt a Flagmagazin kérdéseire Pokorni Zoltán, a FIDESZ – KDNP fővárosi listavezetője, a Hegyvidék polgármestere.

Polgármester úr! Először is tisztelettel köszönjük, hogy a választási kampány kellős közepén is vállalkozott rá, hogy kérdéseinkre válaszoljon!  Most, hogy véget ért a kampány tulajdonképpeni első szakasza, hogyan értékeli a jelöltállítási folyamatot? Elégedett –e az összegyűjtött ajánlószelvények mennyiségével, illetve mennyiben szolgálja a párt sikerét ez a mintegy 2 millió összeszedett kopogtatócédula?

Úgy gondolom ambiciózus, de reális célt tűztünk ki magunknak a 2 millió kopogtatócédula összegyűjtésével. Az, hogy idő előtt sikerült teljesítenünk ezt a célt egyértelműen jelzi, hogy az emberek Magyarországon változást szeretnének és elegük van az elmúlt évek botrányos kormányzásából. Szeretném megköszönni aktivistáink elmúlt hetekben végzett munkáját és bízom benne, hogy rövidesen már nem csak az ajánlószelvények, hanem a választási voksok tekintetében is egyértelmű üzenetet kapunk a választóktól és ezzel egy új korszak indulhat el.

 
Mostanra már azt is tudjuk, hogy a kisebb pártok közül az LMP és az MDF is indíthat listát a fővárosban illetve gyakorlatilag minden megyében. Mennyiben jelenthet ez veszélyt a FIDESZ sokak által remélt minősített többségére?
 
Az LMP és az MDF helyzete más, egyébként a mostani beszélgetésünk pillanatában sem dőlt el végleg, hogy lesz e egyáltalán érvényes fővárosi MDF lista. Az LMP és az MDF sem a Fidesztől vesz el szavazókat, ők elsősorban a teljesen szétesett korábbi SZDSZ és a pártjukban csalódott, passzív MSZP szimpatizánsokra szavazatait próbálják begyűjteni. Egyik pártot sem látom olyan szignifikáns erőnek, amely érdemben befolyásolni tudná a mostani választások kimenetelét.
 
A legtöbb elemző szerint az április 11-i választások kimenetele vidéken nem igazán lehet kérdéses. A fővárosban azonban még lehetnek tartalékai a balliberális oldalnak. Mint törzsgyökeres budapesti milyen eredményt vár pártjától az ország szívében, tudva azt, hogy a legutóbbi két alkalommal csupán 4-4 egyéni választókerületben mandátumot sikerült itt nyerni?
 
Jelentős Fidesz győzelemre számítok Budapesten is. Az embereknek elegük van a Demszky és Hagyó nevével összefonódó korrupciós ügyekből, illetve abból, hogy itt minden évek óta kusza, átláthatatlan és egyre kevésbé élhető a Főváros. Még azokban a hagyományosan baloldalinak mondott kerületekben is mint például Csepel, vagy Angyalföld jó eséllyel indulnak a jobboldali jelöltek. A budapestiek egy történelmi pillanat előtt állnak, hogy 20 év után végre változás történjen az életükben és jobban menjenek a dolgok. Bízom benne, hogy élni fognak ezzel a lehetőséggel.
 
Eddig még sohasem volt példa első fordulós egyéni győzelemre az Ön választókerületében, igaz Budapesten másutt sem. Összejöhet –e most ez a bravúr, tudva azt, hogy a felmérések szerint Budán - legalábbis a hagyományosan polgári kerületekben - minden eddigit felülmúlóan nagy a Szövetség támogatottsága?
 
Nem az számít, hogy első fordulós győzelmet arassunk, hanem az, hogy a lehető legnagyobb társadalmi támogatottságot kapja a Fidesz programja, hiszen minél nagyobb a támogatottságunk annál nagyobb változást tudunk majd végrehajtani.
 

 
A korábbi választásokon általában az MSZP vagy az SZDSZ jelöltjei voltak a polgári oldal legfőbb riválisai, most azonban nagyon erős lett a radikális jobboldal, amely ráadásul elsősorban az Ön pártját – nemegyszer durva, sőt már - már sértő hangnemben – támadva igyekszik tovább javítani népszerűségét! Mennyire tartja valós veszélynek a Jobbik megerősödését és mit tehet a FIDESZ, mint párt a szélsőjobb további térhódítása ellen?
 
A Jobbik agresszívan és felelőtlenül kritizál és ígérget abban a tudatban, hogy nem fognak kormányra kerülni, ezért senki sem fogja az ígéreteiket számon kérni. A nagy hőbörgés és hangoskodás közepette egészen elképesztő és átgondolatlan ötletekkel állnak elő, mint például az azonnali határrevízió követelése. Ezek az ötletek illetve az általuk terjesztett kirekesztő és rasszista eszmék elképzelhetetlenek egy demokratikus országban. A Jobbik populista hangneme ellen a legjobb fegyver a jó kormányzás. Ha az emberek azt fogják érezni, hogy változnak a dolgok az országban, a Jobbik egyre kevésbé jelenthet majd alternatívát.
 
Ha egy picit rátérünk az Ön szűkebben vett szakterületére az oktatásra, vajon mit kell tennie egy jövendő – reménybeli – polgári – nemzeti irányultságú Magyar Kormánynak, hogy visszaadja a tanári pályának azt a becsületét, amely korábban évszázadokon át jellemezte, miközben a mai Magyarországon szinte nap, mint nap hallunk tanárverésekről illetve a pedagógusaink megalázó bérszínvonaláról?
 
Több ponton van szükség változtatásokra. A pedagógusképzés átalakítását mindenképpen szükségesnek tartom. Növelni kell a képzés népszerűségét és minőségét egyaránt. Az a cél, hogy legyen a tanári szak elitszak, ehhez kell igazítani a feltételeket. A másik fontos elem a már pályán lévők jobb megbecsülése egy minőségelvű, teljesítményre öszönző bérrendszer kialakításával. Végül a harmadik elem, hogy a közbeszédben az iskola, az oktatás pozitív képét kell kialakítani: előrdulhat tanárverés vagy rossz tanár, de rengeteg a jó eredmény és a kiváló pedagógus is. Utóbbiakat sajnos ritkábban látjuk szerepelni a médiában.

 
Végezetül pedig, azt hiszem kihagyhatatlan a kérdés; tudom, hogy nem szeretik az ilyesmit a politikusok, de vállalkozna –e egy eredménybecslésre, vagyis Ön szerint hány párt alkotja majd a következő Országgyűlést és hány mandátumot jósol a FIDESZ – KDNP Szövetségének?
 
Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. A legfontosabb, hogy minél többen elmenjenek szavazni és csak a Fideszre adják le a voksukat mind a listás, mind pedig az egyéni jelölésnél. Az ország egy történelmi pillanat előtt ál. Sokan, több millióan, nyolc éve várunk erre a pillanatra, hogy ismét jó irányba induljanak el a dolgok.  Mindenkinek csak azt tudom üzenni: Itt az idő!
 
Még egyszer köszönöm a válaszait és a Flag Polgári Magazin minden munkatársa nevében sok sikert kívánok a választási szerepléshez!  
 
 
Az interjút készítette:
 
Juhász Attila
Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Politika (1582) Életmód (1) Flag gondolja (36) Egészség (50) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2805) Mozaik (83) Heti lámpás (313) Belföld (11) Mozi világ (440) Történelem (18) Mondom a magamét (7612) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (710) Sport (729) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tereb (146) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>