Ma 2024 május 10. Ármin, Pálma napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
4f9634b4728303dd2ceb2dbc7525ac8b.jpg

Ebből botrány lesz! - Meglepő dolgot árult el az SZDSZ elnök

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Kicsoda Retkes Attila?
Bár a magyar politikában is előfordult már, hogy egy szereplő gyorsan emelkedett fel, Retkes Attiláéhoz hasonló villámkarrierről nem tudnak az annalesek. Az uniós választás előtt, június 5-én a Moszkva téren átsietők aligha sejthették, hogy az egyszerű kampányaktivistaként az SZDSZ-standot felállító Retkes Attila egy hónap múlva a párt elnöke lesz. Igaz, hét éve tag: az 1972-ben született politikus 2002-ben csatlakozott a liberálisokhoz, Orbán Viktor Testnevelési Főiskola előtt mondott "félelemkeltő" beszéde miatt; tavaly még sikertelenül pályázott a II. kerületi SZDSZ-csoport elnökségére. Demszky Gáborhoz a fővárosi SZDSZ kulturális munkacsoport-vezetőjeként került közel.

A zenei szakújságíróként és más kulturális területeken mozgó cégek tulajdonosaként ismert Retkes a Zeneakadémián és a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett. Az előző ciklusban a II. kerületi képviselő-testületben volt a költségvetési bizottság külsős szakértője, jelenleg ugyanott az oktatási bizottságban tölt be hasonló pozíciót. Korábbi kollégái jobbról és balról is kedvezően nyilatkoztak róla. Retkes 2003-ban könyvet írt Bródy Jánosról és Presser Gáborról a most kérlelhetetlen gyurcsányista Gréczy Zsolttal (akkor mindketten a Magyar Hírlap munkatársai voltak). Másik korábbi kollégája, Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet jelenlegi főszerkesztő-helyettese is pozitívan írt róla keddi cikkében.

Hiába keménykedik az SZDSZ új elnöke, Retkes Attila: Kóka János addig marad a pártfrakció élén, amíg akar, így folytatódik a legjobb kisgazda hagyományokat idéző belháború. A Bajnai-kormányról való leválást hirdető ügyvivői csapatból többen máig állami cégekben ülnek. Retkes Attila közben elárulta, miként szavazott 2004. december 5-én. 

Liberális fronton a helyzet változatlan: a pártot szétszabdaló személyi ellentétek az új vezetés megválasztása után is fennmaradtak. Sőt, elevenebbek, mint valaha. Jóllehet Fodor Gábor az európai parlamenti választás kudarcát követően kiejtette kezéből a Kóka-ellenesség zászlaját, azt rögtön magasba emelte Retkes Attila, a múlt vasárnap 406 érvényes voksból 228 szavazattal megválasztott elnök (a másik két induló, Badacsonyi Szabolcs 106, Weinek Leonárd pedig 72 szavazatot kapott). Íziben távozásra szólította fel ugyanis a frakcióvezetőt: a szimpátiavoksoláson a többség támogatta az új első ember javaslatát.

Változó erőviszonyok

"A frakcióvezetőnek fel kellene ajánlania lemondását, hogy a pártelnök bizalmasa vezethesse a képviselőcsoportot" - erősíti a népfrontot az elnökségről és a parlamenti képviselőségről egyaránt leköszönt Fodor Gábor a Heti Válasznak. Ám azzal a Kóka János ellen szinte tüntető küldöttek is tisztában lehetnek, hogy aligha tudják távozásra bírni a politikust. Akinek ráadásul érdeke a káosz tartósítása - így ugyanis (Demszky Gábor főpolgármester mellett) ő marad az egyetlen alkuképes erőközpont a pártban. Több liberális forrásunk úgy tudja, hogy a frakcióvezető sugalmazására hívei a bíróságon támadják meg a küldöttgyűlés határozatait, így élesztve fel a lassan feledésbe merülő kisgazda hagyományokat.

Retkes ráadásul hiába suhogtatja a pártból való kizárás bárdját Kóka felett: ha a frakcióvezető nem akar távozni, kitessékeléséhez nincsenek meg a szükséges eszközök. Az alapszabály szerint ugyanis a kizárásról első fokon az a csoport dönt, ahová a renitens tartozik. Márpedig a II. kerületi szervezetben, ahol Kóka János fizeti a tagdíjat, a korábbi gazdasági minisztert támogatóknak meghatározó a befolyásuk. De ha célt érne is a több hónapos eljárás, s Kókát valóban kizárnák, még mindig maradhatna a frakció élén - annak vezetőjét ugyanis a képviselőcsoport választja. A volt gazdasági miniszternek azonban stabilak a pozícói.

A vagyonadó megszavazásánál bizonyította a Bajnai-kormánynak, hogy pártszakadáshoz közeli helyzetben is képes tíz voksot szállítani. Az SZDSZ-en belüli csimbum-cirkusz ebből a szempontból érdekes igazán. Ha Kókát és a mögötte állókat nem sikerül kibillenteni helyükről, s ők továbbra is támogatják a "szakértői, válságkezelő" kormányt, akkor nincs jelentősége annak, hogy az új pártvezetés milyen programot hirdet. Ebben a kérdésben Retkes Attila is kettős játékot űz. Noha elnökjelölti kampányában még a kabinet elutasításáról beszélt, azóta visszább lépett, és immár a "szükséges válságkezelő intézkedések" támogatásáról beszél. Márpedig ez a "kint is vagyok, bent is vagyok" helyzet őrölte fel Fodort is.



Strabag demokraták?

Ráadásul az elvben több mint egy éve ellenzéki SZDSZ legfelsőbb testületében többen is akadnak, akiknek aligha érdekük a húr végsőkig feszítése. A pártelnökkel együtt 13 fős ügyvivői testületből többen állami cég vezetőségében ülnek. A Győr-Moson-Sopron megyei elnök, Szentkuti Károly a Kisalföld Erdőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja - igaz, lapunknak azt mondja, megbízatása "napokon belül" lejár. Az ügyvivőségről lemondott és a pártból kilépett Weinek Leonárd zuglói polgármester helyett Csőzik László, a Szerencsejáték Zrt. területi igazgatója következett volna.

Ő azonban "vállalhatatlanul antiliberálisnak" nevezte Retkes politikáját, s nem vállalt ügyvivői pozíciót. A sorban elvileg Varga Győző orvos következne, aki az egészségügyi miniszter képviseletében ül a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsban. Akárcsak a dunaújvárosi Skaliczky Andrea: őt viszont még Bajnai Gordon delegálta a testületbe gazdasági-fejlesztési miniszter korában. A budapesti főpolgármester-helyettes Ikvai-Szabó Imre a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsban a szocialista egészségügyi minisztert képviseli, a Veszprém megyei Molnár Margitnak pedig egy felügyelőbizottsági tagsággal kell beérnie a Bakony Volán Zrt.-ben.

Figyelemre méltó, hogy ügyvivőket is megválasztó küldöttgyűlésen szinte többször hangzott el Kossuth Lajos, mint Kis János neve. Sőt, az új elnök még "nemzetpolitikai fordulatról" is beszélt. Mivel programjában szerepelt a kettős állampolgárság támogatása, arról faggattuk Retkes Attilát, hogyan szavazott 2004. december 5-én. "Nem értettem egyet azzal, ahogy a jobboldal kikényszerítette a referendumot, de ennek ellenére igennel voksoltam" - állítja az SZDSZ első embere, aki legerősebb üzenetén, a párton belüli korrupció elleni harcon máris finomítani volt kénytelen. A köztévé hétfő reggeli adásában ismételt riporteri sürgetésre sem nevezett meg a VII. kerületi előzetesben ülő helyi frakcióvezetőn kívül más korrupt liberálist, csak homályosan utalt az SZDSZ "Strabag Demokraták Szövetsége" gúnynevére.

Szervez a szürke eminenciás

Sőt egy visszaélésváddal neki is meg kell küzdenie: a checkpoint charlie című internetes blog azzal támadta az új elnököt, hogy az általa tulajdonolt Gramofon zenekritikai magazin és egyéb vállalkozások az elmúlt években 145 millió forintot kaptak a Nemzeti Kulturális Alapprogram illetékes kollégiumától - melynek Retkes is tagja. Az Indexnek nyilatkozva a politikus azzal védekezett, hogy cégei 2001 óta ennél jóval kevesebbet, az összegnek körülbelül egyharmadát nyerték, ám ő csak 2008 óta vesz részt a testület munkájában. Amikor tavaly vállalkozásának majd' négymilliós támogatásáról döntött a kollégium, nem vett részt az eljárásban.

Az új elnök politikája, de még inkább retorikája miatt liberális ikonok sora (például Rajk László, Iványi Gábor, Haraszti Miklós) lépett ki most a pártból, s távozott a borsodi és a szabolcsi SZDSZ-elnök is. Több veterán politikus - Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván - marad ugyan, de már jelenlétükkel sem tisztelték meg a küldöttgyűlést. Sőt Pető sértődötten fakadt ki a magyar társadalomtól "az SZDSZ arroganciája" miatt bocsánatot kérő Retkes ellen: szerinte neki több köze van a párthoz, mint kései utódjának.

Csak Demszky Gábor áll az új elnök mögött. És bár nem szólalt fel, a küldöttgyűlés egyik főalakja, az állandóan jövő-menő, egyeztető, telefonáló Mesterházy Ernő üzletember, a főpolgármester szürke eminenciása volt. A budapesti városháza egyik legbefolyásosabb emberének - Szilvásy György jóbarátjának, a Bahia ruhaboltlánc megalapítójának - liberális forrásaink szerint feladata lesz, hogy kapcsolatrendszerét, szervezőkészségét a párt szolgálatába állítsa. Erre nagy szüksége lesz a szétesett, anyagilag rombadőlt SZDSZ-nek, melynek feltámadásában már szinte senki nem hisz.
 

hetivalasz.hu, Ablonczy Bálint

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Gazdaság (708) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Sport (729) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7586) Egészség (50) Jobbegyenes (2799) Történelem (18) Politika (1582) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>