Ma 2024 május 12. Pongrác napja van. Holnap Szervác, Imola napja lesz.
6f0ed17dd43589aa1976eef0515554d1.jpg

A legalja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az emberi aljasság sok esetben nem ismer határokat! Igenis aljas magatartás az, amikor egyesek embertársuk kiszolgáltatott helyzetét használják ki, és így tesznek szert tetemes profitra. S itt már meg is érkeztünk az uzsora fogalmához, valamint magához az uzsoráshoz, egy-egy falu, vagy valamely városrész helyi kiskirályához.

Ezek az alja emberek arra szakosodnak, hogy kisemmizzék, maradék kis értékeiktől megfosszák, földönfutóvá tegyék vagy a halálba üldözzék a legszegényebbeket. Ráadásul a szakértők szerint az uzsorásokat a pénz, a tetemes profit lehalászásában többnyire nem is a megélhetés, hanem a luxus iránti vágy, a sötétített üvegű terepjáró, a drága és márkás ruhák vagy a fukszok megszerzése motiválja.

Áldozataikat gyakran a szűkebb környezetükből válogatják, sőt még arra is van példa szép számmal, hogy akár saját rokonaikat is eladósítják. Az illegális hitelezésben az elkövetési módok és retorziók számos módja megfigyelhető. A minap egy békési uzsorás házaspár egy szerencsétlent megöléssel, házának felgyújtásával, gyermekeinek bántalmazásával fenyegetett meg.

Borsodban uzsora-bűncselekménnyel, személyi szabadság megsértésével, lőszerrel visszaéléssel és zsarolással gyanúsít a rendőrség egy férfit, aki rabszolgasorban tartotta, és segélyétől is megfosztotta falubelijét. Szabolcsban egy páros úgy adott kölcsönöket rászorulóknak, hogy az összegek másfél, kétszeresét kérték vissza, majd a fizetésképtelenné vált adósokat gyermekeik megölésével (!) fenyegették.
De olyat is hallottam, hogy a kölcsönt kérő család lányát „foglalta le” egy mocsadék. Két tótkomlósi uzsorás közül az egyik korábban egy pénzintézetnél dolgozott. Elhatározták, ismeretségi körükben magánkölcsönöket nyújtanak, s csaknem 150 százalékos kamatra adtak pénzt.

Az ilyenek miatt egy új fogalom is felütötte már a fejét, a boltocskázás. Ebben egyesek, kihasználva a többiek nyomorát, alapvető élelmiszereket jelentős, dupla, sőt, sokszor tripla áron adnak hitelbe, amit a nyugdíj, vagy a segély megérkezésekor kell kifizetni. Borsodban egy polgármester és felesége illegális boltot üzemeltetett, ahol kétszeres, háromszoros áron adták az élelmiszereket és egyéb fogyasztási cikkeket –, s ez csak néhány nap „termése”, azaz nyilván a jéghegy csúcsa, hiszen az eldugott településektől sokszor nemcsak az emberhez méltó élet van távol, de a jog és az igazság is.

Az ilyen gyomorforgató bűncselekmények felgöngyölítését, a bizonyítást eddig sokszor nehezítette, hogy az érintettek nem mernek tanúskodni, vagy később úgymond „meggondolják” magukat, s visszavonják a tanúvallomásukat.

S hogy a kölcsönt – legyen szó pénzről vagy áruról – felvevő áldozatok mit érezhetnek? Egy pillanatra csukjuk be a szemüket, legyünk empatikusak! Gondoljunk arra, hogy a pénzt nem tudjuk a héten megadni, de uzsorás hitelezőnktől nem kapunk haladékot, vagy ha igen, csak tetemes felárral. Pénz, pénz, pénz… Így lesz a tízezerből több százezer, a százezres kölcsönből többmilliós tartozás.
A szerencsétlen, kiszolgáltatott emberek pedig belekerülnek egy ördögi spirálba, amelyben csak egyre dagad a tartozásuk. Nincs kiút!

Megérkezik, s veri az ajtót a kigyúrt „pénzbehajtó” vagy a lelki terrorra szakosodott kétajtós szekrény, és az adós házának, otthonának, sőt a gyerekeinek az elvételével fenyegetőzik. Ha megáll egyáltalán a fenyegetőzésnél. A hatás nem marad el: előkerül az ital, a nyugtató, s végül a kötél… De ez így nem maradhat! És nem is marad!

Tegnap, a szegénység elleni küzdelem világnapján a parlament megszavazta azt a törvényt, ami alapja és garanciája lehet az uzsora és az uzsorások elleni küzdelemnek. Úgy tűnik, a szeptemberben meghirdetett Országvédelmi terv nemcsak a szlogenek szintjén él, s nem íróasztalfiókban végzi, hanem tartalommal töltődik meg, e nélkül ugyanis Magyarország soha nem lesz élhető. A mocskokat meg várja a börtön, ahol a jövőben olyat tehetnek, amit eddig soha: dolgozhatnak!

Csákó Attila, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2801) Belföld (11) Autómánia (61) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Mondom a magamét (7592) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Gazdaság (708) Egészség (50) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Sport (729) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Történelem (18) Heti lámpás (313)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>