Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
776076887cbe43b9765e291c939fc5a2.jpg

A fröccsöntött egyetemfoglalástól a letolt gatyáig

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Talán még egyszer sem sikerült ebben az életben kocsmapultot támasztanom úgy, hogy ne üsse meg a fülemet a következő mondat: az a legnagyobb baj ezzel az országgal, hogy itt felülről irányított vagy másolt minden, és nem hagyunk teret az alulról jövő kezdeményezéseknek.

E helyütt tenném hozzá, hogy bizony sokszor még az alulról jövő kezdeményezéseket is másoljuk.

Itt van mindjárt a Hallgatói Hálózat (HH) vonulása és annak kampuszfoglaló akciója. A HH ugye fájlalja, hogy nem kezdeményezett velük párbeszédet az oktatási államtitkárság, de azt nem szerették volna, ha megjelenik Hoffmann Rózsa és ellopja tőlük a szépen fényképezhető show-t. Majd jött az egyetemfoglalás az ELTE-n, amihez hozzá is fűzték közleményben az ott tanuló jogászok: ez az 1968-as módszer nincs ínyükre. Tusé.

És ha már hatvannyolc… Túl azon, hogy annak máig tartó, paradox módon hagyománnyá kövülő eredményeivel nem értek egyet, de azt kénytelen vagyok elismerni: tömegek álltak mögötte, a felzúdulás pedig úgy történt meg egy időben, világszerte, hogy akkoriban nem volt se Twitter, se Facebook. Most viszont van, úgyhogy ennek köszönhetően tényleg nemzetközivé lett a világ, és egy 400 éve meghiúsult londoni merénylet ötletgazdájának (Guy Fawkesnek) arcmását viselik New Yorktól Budapestig mindazok, akik szerint baj van.

Hogy pontosan mi is a probléma, vagy hogy ami ellen az egyik országban tüntetnek, azt a másikban kívánatosnak tartják, az mindegy. Ha van a tömegben legalább egy darab, a V, mint Vendetta című filmből ismert maszkból, ha egyetlen személy kiírja transzparensére, hogy Occupy (utána állhat ott bármi), ha felbukkan egyetlen che guevarás kitűző, ha egyik kezünkben okostelefon van, a másikban pedig fahéjas mandulás hosszú kávé, akkor egy az utunk, és máris lehet lájkolni egymást. Olyan ez a mirelit lázadás, mint egy gyorséttermi franchise, egyetlen apró különbséggel: eredetinek, hitelesnek akar látszani. Elég csak megnézni az LMP által legyártott táblákat. Olyanok, mintha stencil segítségével fújták volna fel rájuk a feliratot, ahogyan azt egy marcona, mindenre kész utcai tiltakozó tenné. De nem: sokszorosítható, fröccsöntött áruról van szó. (Vö.: „Mi mind egyéniségek vagyunk! Én nem!”)

Még jó, hogy az ügy mellé állt egy igazi egyéniség is. „Tök jó, a Hallgatói Hálózat most (majdnem) eljutott oda, ahol a Gyurcsány-kormány 2006-ban” – írja a megmozdulásról Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (ID) vezetője. Az ID amúgy a Demokratikus Koalíció ifitagozata és első embere ugyan nem követi az instant diákfelkelés íratlan szabályait, az ő iskolája más. Letolt nadrággal fognak utazni a metrón, jelezve, hogy a gatyájuk is rámegy a felsőoktatásra a fiataloknak. Itt van hát egy újabb ifjúsági szervezet, amelyik nem tud túllépni elődeik és riválisaik kínos és gyerekes performanszain.

Pedig nem először csinál ilyet Szarvas. Egyszer például a Terror Házában hagyta az új alaptörvény egy példányát „emlékeztetőül arra a sötét korra, amikor Orbán Viktor és kormánya felszámolta a Magyar Köztársaságot, kikövezve az útját egy olyan rendszernek, ami méltó utódja Horthynak, Szálasinak, Rákosinak és Kádárnak.” Hősünk valószínűleg nem gondolta komolyan aggódó sorait, mert szovjet tányérsapkával és Lenin-renddel is nyilván viccből pózol a Facebookon. Felmerült bennem a kétségkívül feszítő kérdés megoldásaként az is, hogy a DK nyugatosodott meg és polgáriasodott el annyira, hogy ezekkel a kiegészítőkkel kell egy kicsit balosabbá tenni a pártot, de aztán csak megtaláltam a választ. Akinek egyszerre példaképe Thatcher és Gyurcsány, annál ez a kettősség teljesen természetes.

Ezzel az egésszel csak egy a baj. Ha az elégedetlenkedők így jelenítik meg a követeléseiket, hogyan várják el, hogy bárki, például „A társadalom”, „A diákság”, esetleg „A politikai elit”, na meg a „A közvélemény” egyáltalán csak elgondolkozzon rajtuk? Mert ebből így soha az életben nem lesz közpolitikai diskurzus – hogy européerül mondjam.

Tompos Ádám - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Jobbegyenes (2793) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Autómánia (61) Kultúra (7) Tereb (146) Tv fotel (65) Történelem (18) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7561) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>