Ma 2018 január 24. Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
4b62aaa8ae5f4f9a3ba3691913b32e30.jpg

Amikor a köd mentette meg Hitler életét

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Georg Elser asztalosmester saját készítésű pokolgépet helyezett el a müncheni Bürgerbräukeller pódiumán, ahol Hitler készült beszédet mondani.

A merénylet azonban nem sikerült, mert a "Führer" a tervezettnél néhány perccel korábban elhagyta a termet. A detonáció több embert megölt, Elsert elfogták és a dachaui koncentrációs táborba hurcolták, majd 1945 áprilisában meggyilkolták.

Ha 1939. november 8-án Adolf Hitler néhány perccel tovább maradt volna a müncheni Bürgerbräukeller sörözőben, ma talán egy teljesen más világban élnénk. Az 1923-as sörpuccs tizenhatodik évfordulóján, a náci államcsínykísérlet helyszínén tartott megemlékezésen este 9 óra 20 perckor egy emelvény mögötti oszlopba rejtett időzített bomba robbant. Fa- és téglatörmelék temette be a termet. Hét ember meghalt, hatvanhárman pedig súlyosan megsérültek. A Führer nem volt köztük.

A merényletet egy kommunista ács, Georg Elser követte el. Munkahelyéről, egy fegyvergyárból csempészte ki a bombához szükséges robbanóanyagot. Terve tökéletesítése érdekében hónapokon át még többször is meglátogatta a Bürgerbräukellert. Mindig csak egyetlen sört fogyasztott, zárásig ott maradt, majd egy raktárban elbújva kivárta, hogy mindenki távozzon, és munkához látott. Az időzített bomba három nappal a Hitler-beszéd előtt a helyén volt, a módosítással azonban nem számolt.

Mivel Hitler általában este 8 óra 30 perckor kezdte nagyjából másfél órás beszédét, Elser úgy állította be a bombán az időzítőt, hogy 9 óra 20-kor robbanjon. A Führernek a beszéd után Berlinbe kellett utaznia, azonban a várható köd miatt úgy döntött, nem másnap reggel indul repülővel, hanem még aznap este fél 10-kor, magánvonatával. A megemlékezést így előrehozták 8 órára, Hitler pedig egyórásra rövidítette beszédét, és kíséretével együtt pár perccel a robbanás előtt távozott a helyiségből.

A nácik – alaptalanul – a briteket sejtették a robbantás mögött. Hollandiában elraboltak két brit ügynököt, akiket a merénylet kitervelésével vádoltak meg. Elsert a svájci határon tartóztatták le, de hiába próbálták belőle kicsikarni válogatott kínzási módszerekkel, nem volt hajlandó alátámasztani a nácik teóriáját. Az ácsot 1941-ben a sachsenhasuseni koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan 1945 elején Dachauba szállították. Nem sokkal a háború vége előtt, 1945 áprilisában egy Gestapo-tiszt agyonlőtte. 

Elserről évtizedeken át nem illett beszélni, amiben szerepet játszott a merénylet hét - vétlen - áldozata. Münchenben csak a 80-as évek közepén változott meg a vélekedés tettéről: azóta egy általános iskola homlokzatán minden este 21:20-kor - az egykori detonáció időpontjában - neonfelirat gyullad ki, Elser tettére emlékeztetve. Az asztalos bajorországi szülővárosa, Königsbronn 2010-ben állított szobrot a néhai ellenállónak a városka pályaudvara előtt.

mult-kor.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (724) Mozaik (484) Tv fotel (65) Gasztronómia (538) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Nagyvilág (1583) Rejtőzködő magyarország (170) Egészség (50) Vetítő (37) Világ história (922) Kultúra (3) Heti lámpás (140) Belföld (1) Jobbegyenes (1188) Mozi világ (453) Tereb (125) Magyar millenium (1223) Flag gondolja (31) Politika (1563) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (408) Gazdaság (588) Életmód (1) Mondom a magamét (2248) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>