Ma 2020 szeptember 30. Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.
967b0fb474869f0748a9f0b2fc867df2.jpg

Az árpás–mórichidai premontrei templom

Bob

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

Fotó: Mészáros József

E pompás nyugat-dunántúli műemlék templomunkat históriai kerülőt téve mutatjuk be. Történetünk az ország túlfelén kezdődik, a helyszín a Sajó menti Muhi határában lévő térség, az idő: 1241 áprilisának 11. napja. Négy hete, hogy a Vereckei-hágón beözönlő tatárok egy előőrse Pest határáig nyargalt, fosztogattak, raboltak, bőszítették a város lakóit. Csáki Ugrin kis lovascsapatával kirontott rájuk, s a Tápió vizéig kergette őket. Akkor azonban a mongolok hirtelen megfordultak, s a nomád hadviselés rendje szerint lenyilazták a lovagokat. A kalocsai érsek alig bírt kievickélni a mocsárból.
Sajnos eleink nem tanultak a vérrel szerzett harci tapasztalatból. A pesti táborból keletnek indult főseregben, amelyet már a király, a hetedik éve uralmon lévő IV. Béla vezetett, elbizakodott hangulat uralkodott. Pedig akkorra a tatár hordák felperzselték Vácot, s tönkreverték a váradi püspök hadát is. A dölyfös magyar vezérek hibát hibára halmoztak: a Sajó lapályán szűk helyre vonultak fel, sátrak és szekerek gyűrűjébe zárkóztak, míg a tatárok szabadon nyargalásztak, és a túlparti magaslatról mindent jól láttak.
Április 10-én egy orosz szökevény jelentette a királynak, hogy Batu kán másnapra támadást tervez. Úgy is lett. Ugrin érsek és Kálmán herceg kora hajnalban résen állt, és visszavetette a folyón átgázoló mongolokat. A magyarok ujjongva tértek vissza a táborba, azt hivén, az ügy ezzel el van boronálva. Ittak, majd elégedetten nyugovóra tértek. Ezalatt a tatárok – most már a főerők – ismét átgázoltak a Sajón, és kétfelől bekerítették a szekértábort. Reggel hét tájban pokoli nyílzáport zúdítottak az alvó seregre, majd a sátrak közé betörve kaszabolták a nehezen ébredő magyarokat. Irtózatos embervadászat kezdődött, a támadók a zsákmánnyal nem is törődtek, a királyt és a főembereket keresték. Elesett a forgatagban az ország két érseke, püspökök, főesperesek, prépostok, világi zászlósurak vesztek oda. A szerencsétlen Bélát a testőrségén kívül a templomos és a johannita lovagok védelmezték, az előbbiek mestere és itáliai emberei egy szálig elvéreztek, viszont a János-vitézek néhány fős osztagának sikerült kivágnia az urakodót a gyilkos gyűrűből.
Lóhalálában menekültek észak felé. A vérszomjas tatárok a Pest felé vágtató, sebesült Kálmán nyomába eredtek, Béla király egérutat nyert. A kassai kalmárutat kerülve, a Hernád völgyének rejtekútjain haladtak a felvidéki gyepű felé. Ahol biztonságos helyre értek, s a derék alattvalók oltalmat, szállást, élelmet nyújtottak a bujdosó uralkodónak, Béla szent esküvéssel fogadta: ha visszanyeri országát, bőkezűen meghálálja Isten segedelmét a bajban. Így vándorolt napokon, heteken át hűséges kísérőivel a király az északi hegyek rengetegében, át a Szepességen, a Vág forrásvidékén, Liptó, Turóc, Trencsén és Nyitra megyék gyéren lakott tájain. Közben a másik tatár fősereg – a sziléziai Legnicánál vívott győztes csatájából jőve – befutott a Vág völgyébe, a menekülőknek a Dunántúl felé kellett fordítaniuk lovukat. Béla végül a dalmát tengerpartig futott, a kutyafejűek Zengg váráig üldözték.
Az Ödögej főkán halálhírére egy év múltán kitakarodott rablóhad pusztítása után IV. Bélának valóban új honalapítás jutott feladatul. Országépítő munkája során nem feledkezett meg ígéreteiről, amint tehette, gazdag adományokkal jutalmazta jótevőit és Isten hű szolgáit. Alapításai, illetve a meglévők kiváltságainak erősítései szépen megrajzolják menekülése útját: Jászó, premontrei prépostság; Látókő, karthauzi rendház; Szepesdaróc, antonita (ispotályos) templom; Liptóújvár és Liptószentmárton, templárius rendházak, Znióváralja, a premontreiek turóci prépostsága; Pöstyén, johannita monostor; Kápolna, Szent Erzsébet-templom 1244-ből. Főleg a fegyveres lovagrendek és hozzájuk közel álló premontreiek részesültek a király nagyvonalú figyelmességében.
Így jutunk el hát – valóban jókora kerülővel – a dunántúli Árpásig, illetve Mórichidáig. A két Árpád-kori szomszéd község közt folyik a Rába és a Marcal, a Rába hídfőjénél áll a templom. Az árpási révet már a Szent István által a bakonybéli bencés apátságnak 1030-ban adott alapítólevél említi, Mórichida névadója pedig Medgyesaljai II. Móric mester, IV. Béla király kedves főembere, hűséges segítője a nehéz időkben. Fivérével, Márk lovaggal közösen építették a templomot, családi monostoruknak. Egy 1251-ben – 750 éve – kelt okirat szerint a csornai premontrei rendházból érkeztek barátok az akkor már kész apátságba, amelyet hamarosan prépostság rangjára emeltek. A szerzetesek egyúttal a környező három-négy falu plébániai feladatait is ellátták.
A folyóra néző kéttornyú homlokzat román kori építkezésünk egyik legmegkapóbb látványa. A háromemeletes tornyok egészen közel állnak egymáshoz, alig marad hely köztük a középoromzat és a keresztosztású körablak számára. Itt nyílik a főbejárat is, többlépcsős, a félkörből enyhén csúcsívesbe átmenő kapubéllettel, felette két román tölcsérablakkal. A keskeny nyugati homlokzat egyetlen, hosszúkás hajót takar, amely oszloppáron nyugvó urasági karzattal kezdődik, négy boltszakasszal folytatódik, és a gótikus diadalíven túl egyenes záródású szentélyben végződik. A szentélyhez a szintén a XIII. században épült, boltozatos sekrestye csatlakozik. Rendhagyó módon a déli oldalhoz kapcsolták, és igen talányos az egyik harántfal téglaszövetében lévő rejteklépcső, amely a padlástérbe vezet. Vajon mi lehetett az eredeti rendeltetése, hiszen a kegyúri karzatra – és a fedélszékbe – a torony csigalépcsőjén is feljutni?
A szentély tengelye a hajó középvonalához képest néhány fokkal megtörik, ez a szabálytalanság azért is szembetűnő, mert amúgy az egész építkezés roppant szabályos. A hibátlan nyerstégla-falazat sorai, a lábazati és koronapárkányok tökéletes vízszintben futnak, a sarkokat arányos támpillérek erősítik, az ablaksorok kiosztása precíz kézre vall. A déli oldalon négy magas, a XIII. század derekának formajegyét mutató ablak látható – ezeket később befalazták, és újakat vágtak helyettük –, a szentélyzáró falon pedig különös formájú, keskeny ablakpár nyílik, amely nagyon hasonlít az említett turóci premontrei prépostság templomának és a Pöstyén melletti manigai johannita rendház emeletes szentélyének keleti végfalán látható korabeli ikerablakokhoz. Mindjük a tatárjárás utáni években készült.
A mórichidai prépostság templomának védőszentje Szent Jakab. A premontrei szerzetesrend első kolostora a franciaországi Prémontrében épült, 1120 táján, nem csoda tehát, ha a compostellai zarándokútvonal mentéről ideszármazott fehér csuhás barátok Jakab apostolt választották patrónusuknak. Az alapító Móric lovag famíliája a XV. század végére kihalt, majd a közelgő török veszély miatt lakói elhagyták a falut és a rendházat. A háborúk elültével az Esterházy családé lett a környék, ők hozták rendbe a nagyon leromlott templomot. A barokk berendezés az 1770-es és 80-as évekből való, a főoltár korábban készülhetett, de többször átalakították.
A becses műemlék templomot 1987 és ’94 között restaurálták, a munkát megelőző régészeti kutatás a felszínre hozta az addig lappangó építészeti részleteket. A tatárjárással induló történetünk, helyesebben IV. Béla király országépítésének története vezetett el erre a helyre, megcsodálni a második honalapítás korának e rejtőzködő remekművét.

Hozzászólások

2018-11-20 08:42
This is the perfect webpage for everyone who hopes to find out about this topic.<br> <br> <br> <br> You realize a whole lot its almost hard to argue <br> <br> with you (not that I personally would want to...HaHa).<br> <br> You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for a long time.<br> <br> Wonderful stuff, just excellent!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my webpage :: hemorrhoid cure (<a href="http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=252894">http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=252894</a>)
jamikanale
2018-11-28 02:49
My brother suggested I may like this website.<br> <br> He was once entirely right. This post truly made my day. You can not believe just how so much time I had spent for this information! Thank <br> <br> you!<br> <br> <br> <br> Check out my site; Buy Traffic Cones - http://fameweekly.ca/home.php?mod=space&uid=607297&do=profile&from=space
2018-12-01 02:19
Fantastic website. Plenty of helpful info here.<br> <br> I'm sending it to a few friends ans also sharing in delicious.<br> <br> <br> <br> And naturally, thank you in your sweat!<br> <br> <br> <br> my webpage - hemorrhoid issue - <a href="http://www.mantle-group.com/UserProfile/tabid/43/UserID/370602/Default.aspx">www.mantle-group.com</a> -
johnathan1
2019-02-02 00:01
I really like your blog.. very nice colors & theme.<br> <br> Did you make this website yourself or did you hire <br> <br> someone to do it for you? Plz respond as <br> <br> I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.<br> <br> thanks<br> <br> <br> <br> My page :: http://legride.com/UserProfile/tabid/61/userId/2204911/Default.aspx - http://legride.com/UserProfile/tabid/61/userId/2204911/Default.aspx
teriquan50
2019-07-27 05:06
It's enormous that you are getting thoughts from this piece of <br> <br> writing as well as from our dialogue made at this time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my page - <a href="http://hot.gays-bdsm.com/Rev_Pump_Side_Effects_7711545">http://hot.gays-bdsm.com/Rev_Pump_Side_Effects_7711545</a>
2020-04-13 03:47
Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I <br> <br> have truly enjoyed browsing your weblog posts.<br> <br> <br> <br> After all I will be subscribing in your feed and I'm hoping you write again very soon!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog - https://absolutebod.com/ - <br> <br> https://absolutebod.com/
2020-05-30 08:43
Hi there, You've done a great job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friends.<br> <br> I'm sure they will be benefited from this website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog: <a href="http://www.artistnewswire.com">virus</a>
carolyngkm
2020-09-22 08:41
I am sure this post has touched all the internet <br> <br> viewers, its really really pleasant paragraph on building up new web site.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog ... <a href="https://bamnabi.com">일탈계</a>
jeroldgoch
2020-09-25 05:23
Quality articles is the key to invite the viewers to visit the site, that's what this web page <br> <br> is providing.<br> <br> <br> <br> My site ... Music - https://youtu.be/b4D01gjHdSo
rosalynsch
2020-09-23 21:42
Very descriptive post, I liked that a lot. Will <br> <br> there be a part 2?<br> <br> <br> <br> My blog; <a href="https://country-inn-suites.com/">Country Inn & Suites</a>
aldafeng2
2020-09-28 23:28
obviously like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts.<br> <br> <br> <br> Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality nevertheless I'll definitely come again again.<br> <br> <br> <br> Also visit my weblog - unicorn set filmora - https://4ouryou.com/product/filmora-wondershare-100-premium-templates-video-effects/
rainakohl
2020-04-15 15:39
Simply desire to say your article is as surprising.<br> <br> The clarity on your submit is simply great and that i could think you're a professional on this subject.<br> <br> Fine with your permission allow me to clutch your feed to keep up to date with impending post.<br> <br> <br> <br> Thank you 1,000,000 and please carry on the rewarding work.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog wm casino - http://universityrep.info/about-casino-gambling-poker-blackjack-roulette-slots-craps/
mckinleyha
2020-05-26 23:59
Hi there just wanted to give you a quick heads up.<br> <br> The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.<br> <br> <br> <br> I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser <br> <br> compatibility but I figured I'd post to let you know.<br> <br> The design and style look great though! Hope you get the problem resolved soon. Thanks<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my website :: <a href="https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html">Pleksi Masa</a>
jimsierra
2020-09-25 15:20
Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site,<br> <br> and your views are good in favor of new users.<br> <br> <br> <br> My page; frisuren einfach selber machen - https://braidfrisur.online
reinaldogw
2020-09-26 04:09
I needed to thank you for this good read!! I absolutely loved every bit of it.<br> <br> I have you book-marked to check out new stuff you post…<br> <br> <br> <br> Take a look at my blog post ... SMM - https://4ouryou.com/
2020-09-26 12:09
I do trust all the ideas you've introduced for your post.<br> <br> They're really convincing and will definitely work.<br> <br> Still, the posts are too quick for novices. May just you please prolong them <br> <br> a little from subsequent time? Thank you for the <br> <br> post.<br> <br> <br> <br> Also visit my web site - <a href="https://www.digitaldownloadbooks.com/2020/08/19/how-to-make-money-online-at-home-no-investment-2020/">how to make money online at home no investment 2020</a>
danilomyri
2020-05-29 20:56
Somebody necessarily assist to make significantly posts I'd state.<br> <br> This is the first time I frequented your web page and <br> <br> thus far? I surprised with the analysis you made to <br> <br> create this actual put up incredible. Fantastic activity!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Review my site <a href="https://health.digitaldownloadbooks.com/2020/04/story-healthy-tips-for-mens-what.html">Bone Pain Symptoms Of Bone Cancer In Hip</a>
lonnieinga
2020-09-27 11:39
Great article! That is the type of info that are meant to be shared across the net.<br> <br> Shame on the seek engines for not positioning <br> <br> this publish upper! Come on over and seek advice from my web site .<br> <br> Thank you =)<br> <br> <br> <br> Stop by my page - <a href="https://keibatop.com/">ยูฟ่าเบทคาสิโนออนไลน์</a>
randywilbu
2020-09-27 10:58
Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every <br> <br> day. It will always be exciting to read through content from <br> <br> other writers and use a little something from other sites.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web site :: คาสิโนออนไลน์ดีที่สุด - <br> <br> https://keibatop.com/
ebonyscadd
2019-07-27 23:20
We stumbled over here coming from a different page and thought I may as well check things out.<br> <br> I like what I see so i am just following you.<br> <br> Look forward to going over your web page again.<br> <br> <br> <br> My web page <a href="http://duhism.com/a/?rev_pump_tablets_148908">http://duhism.com/a/?rev_pump_tablets_148908</a>
2020-05-26 04:39
Hello, I do think your site could possibly be having browser compatibility issues.<br> <br> When I look at your website in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, <br> <br> it's got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads <br> <br> up! Besides that, excellent blog!<br> <br> <br> <br> my web blog: forex synallages - http://forextraders.gr/
shantellho
2020-09-22 13:10
Howdy! I just would like to offer you a huge <br> <br> thumbs up for your great info you have right here <br> <br> on this post. I'll be returning to your website for more soon.<br> <br> <br> <br> Also visit my weblog - <a href="https://www.adiyaman-tutunu.org/">adıyaman tütünü</a>
chance99k1
2020-09-27 07:50
Everything is very open with a precise clarification of the issues.<br> <br> It was really informative. Your website is extremely helpful.<br> <br> Many thanks for sharing!<br> <br> <br> <br> Also visit my web page: คาสิโนออนไลน์ยูฟ่าเบท <br> <br> - https://keibatop.com/
jeremyhylt
2019-08-01 23:14
I am not sure where you are getting your information, but good topic.<br> <br> I needs to spend some time learning much more or <br> <br> understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.<br> <br> <br> <br> My web blog :: <a href="https://fitflop-sandals-sale.com/totalreactioncbdcost225534">https://fitflop-sandals-sale.com/totalreactioncbdcost225534</a>
romanzpc84
2020-04-08 10:48
Thanks very interesting blog!<br> <br> <br> <br> Take a look at my web blog dewapoker - http://dewapokerku.net/
princessdu
2020-09-27 08:57
I like the valuable information you provide in your <br> <br> articles. I'll bookmark your weblog and check again here regularly.<br> <br> I am quite certain I will learn a lot of new stuff right here!<br> <br> <br> <br> Good luck for the next!<br> <br> <br> <br> Also visit my webpage - <a href="https://seoindonesia.co.id/">layanan seo jakarta</a>
rollandmui
2020-09-28 15:10
I do consider all of the ideas you've offered in your post.<br> <br> They're really convincing and will definitely work. Still, the posts <br> <br> are too quick for starters. May just you please extend them a little from subsequent time?<br> <br> Thank you for the post.<br> <br> <br> <br> my website BandarQ Online - https://rajaqqpro.xyz/
serena5430
2020-04-09 08:25
Paragraph writing is also a excitement, if you be acquainted with <br> <br> after that you can write otherwise it is complicated to <br> <br> write.<br> <br> <br> <br> Also visit my blog post http://livedatahk.com/ - http://livedatahk.com/data-sgp/
joe39f3580
2020-05-30 12:54
Good post. I'm facing a few of these issues as well..<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web page: <a href="https://health.digitaldownloadbooks.com/2020/04/belgian-colonialism-hundreds-of.html">INFORMATION ABOUT HEALTHY FOOD</a>
kenwhitfor
2020-09-22 22:29
It's awesome to pay a visit this web page and reading the views of all colleagues <br> <br> on the topic of this paragraph, while I am also eager of getting familiarity.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Stop by my blog - See Here - https://www.liveinternet.ru/users/buch_persson/post474774366
verncroft2
2020-09-29 06:46
Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?<br> <br> <br> <br> I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm <br> <br> looking at alternatives for another platform. I would be fantastic <br> <br> if you could point me in the direction of a good platform.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web site; <a href="https://mpo99id.org/">judi deposit Dana</a>
melvinadan
2020-09-27 11:31
This blog was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me.<br> <br> Appreciate it!<br> <br> <br> <br> Here is my weblog :: คาสิโนออนไลน์ดีที่สุด - https://keibatop.com/
lashaydaro
2020-09-29 01:54
Hello all, here every person is sharing these experience,<br> <br> so it's nice to read this weblog, and I used to visit this blog every day.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my website - jam dinding - http://syaifulanam77-blog.logdown.com/posts/8089596-jual-jam-dinding-promosi
biancafair
2020-09-26 22:38
Everything is very open with a really clear description of the challenges.<br> <br> It was truly informative. Your site is extremely helpful. Thank you for sharing!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web site - <a href="http://eosn.org/Do_Not_Get_Worried_On_The_Net_Buying_Is_Simpler_Than_You_Think...">click over here</a>
pwhoscar50
2020-09-27 20:55
I visited multiple websites however the audio feature for audio songs existing at this web page is really fabulous.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web site ... <a href="https://images.google.mv/url?q=https">Homeone Singapore</a>
lorettafol
2020-05-26 10:09
May I simply say what a comfort to uncover a person that truly understands what they are discussing over the internet.<br> <br> You actually realize how to bring a problem to light and <br> <br> make it important. More and more people must read this and understand this side of your story.<br> <br> I was surprised that you are not more popular since you most certainly possess the <br> <br> gift.<br> <br> <br> <br> Have a look at my webpage :: smart carts - https://www.vapes420shop.com
elaineorde
2020-09-26 00:42
Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article <br> <br> and the rest of the site is also very good.<br> <br> <br> <br> Stop by my webpage :: SMM Panel - https://4ouryou.com/
lucylinthi
2020-09-27 07:59
Thanks a lot for sharing this with all of <br> <br> us you actually realize what you're speaking about!<br> <br> <br> <br> Bookmarked. Please additionally consult with my site =).<br> <br> We could have a hyperlink alternate arrangement between us<br> <br> <br> <br> My homepage; <a href="https://goldincity.com">먹튀검증커뮤니티</a>
petraq769
2020-09-29 07:48
This website was... how do I say it? Relevant!!<br> <br> <br> <br> Finally I've found something which helped me. Thanks!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my page: cbd - http://johnathansysd89880.xzblogs.com/23436616/the-greatest-guide-to-cannabis-oil
geralds14
2020-04-11 22:04
Appreciating the time and effort you put into your blog and in depth information you offer.<br> <br> It's nice to come across a blog every once in a while that isn't <br> <br> the same old rehashed material. Wonderful read!<br> <br> I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My web page :: <a href="https://360sonicbrush.net/products/360-sonic-brush">sonic brush nude</a>
leorahurd
2020-05-26 20:30
It's amazing to pay a visit this web site and reading the <br> <br> views of all colleagues regarding this article, while I am also zealous of getting experience.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my page :: pleksi masa - https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html
2020-05-29 08:22
My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.<br> <br> <br> <br> I have always disliked the idea because of the costs.<br> <br> But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a variety of websites for about <br> <br> a year and am worried about switching to another <br> <br> platform. I have heard excellent things about blogengine.net.<br> <br> Is there a way I can import all my wordpress content into it?<br> <br> Any help would be greatly appreciated!<br> <br> <br> <br> Visit my homepage - <a href="http://www.webdesign-cirencester.co.uk/lookup-a-yahoo-email-address-using-new-online-resources/">att Yahoo email|Att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|Yahoo Mail support|yahoo mail|yahoo mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com</a>
2020-09-21 15:33
Wonderful items from you, man. I've keep in mind your stuff prior to and you are simply too magnificent.<br> <br> I really like what you have obtained here, <br> <br> really like what you're saying and the best way in which <br> <br> you say it. You are making it enjoyable and you still take care <a href="http://5gtec.wordpress.com">Internet Of Things</a> to keep it sensible.<br> <br> I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful site.
kristopher
2020-09-26 19:55
Please let me know if you're looking for a writer for your site.<br> <br> <br> <br> You have some really great posts and I feel I would <br> <br> be a good asset. If you ever want to take some <br> <br> of the load off, I'd really like to write some articles for your blog in exchange <br> <br> for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.<br> <br> <br> <br> Regards!<br> <br> <br> <br> Take a look at my site :: 46 best free seo tools list seo checker tools - https://www.digitaldownloadbooks.com/2020/09/09/46-best-free-seo-tools-list-ll-seo-checker-tools/
rileyseale
2020-09-29 21:20
If some one wants to be updated with most recent technologies afterward <br> <br> he must be pay a visit this web page and be up to <br> <br> date everyday.<br> <br> <br> <br> My webpage ... agen casino online di indonesia - https://www.zonerama.com/casino-online/931933
2020-09-25 07:58
Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a <br> <br> captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and <br> <br> I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!<br> <br> <br> <br> Also visit my page ... <a href="http://ladiesshoesstore.com">Read More</a>
edisonfran
2020-09-27 01:46
I've been surfing on-line greater than 3 hours these days,<br> <br> but I never found any interesting article like yours. It is pretty price sufficient for me.<br> <br> <br> <br> In my view, if all website owners and bloggers made <br> <br> excellent content material as you probably did, the best web developer in Pakistan. - https://www.wordpressgeeks.tk/2019/06/best-web-developer-in-pakistan_8.html will probably be a <br> <br> lot more useful than ever before.
2020-09-28 03:46
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I <br> <br> have really enjoyed browsing your weblog posts.<br> <br> After all I'll be subscribing in your feed and I hope you write once more soon!<br> <br> <br> <br> Also visit my site - <a href="https://issues.apache.org/jira/browse/AAR-524">idn poker</a>
kandacekee
2020-09-28 14:13
Good blog post. I absolutely appreciate this site.<br> <br> Continue the good work!<br> <br> <br> <br> My blog post BandarQ Online - https://rajaqqpro.xyz/
crystlecab
2020-09-29 09:03
This is a topic which is close to my heart... Thank you!<br> <br> Where are your contact details though?<br> <br> <br> <br> my web blog ... <a href="https://4ouryou.com/">smm panel paypal</a>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Heti lámpás (243) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1856) Politika (1571) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Mondom a magamét (4818) Titkok és talányok (12) Belföld (5) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (171) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Nagyvilág (1452) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Sport (729) Életmód (1) Történelem (14) Gazdaság (652) Tereb (140) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (490)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>