Ma 2021 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Híres amerikai bűnesetek 1. - A JonBenét Ramsey gyilkosság

Híres amerikai bűnesetek 1. - A JonBenét Ramsey gyilkosság

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lou Smit, a híres detektív 2010. augusztus 11-én hunyt el.  John Ramsey nem sokkal a halála előtt imádkozott a betegágya mellett.

A nyomozó 75 éves volt, több mint 200 esetet oldott meg. Arról volt híres, hogy számára nem létezett megoldhatatlan bűntény. A Ramsey gyilkosságon is már csak ő dolgozott az utóbbi néhány évben. Sajnos ez lett az egyetlen megoldatlan ügye.  

Bevezetés

Rengetegen olvastátok a ]]>gyermekszépségversenyekről írt bejegyzést ]]>és kértétek, hogy írjam le a tragikus sorsú kislány, JonBenét Ramsey történetét. Nem volt szándékomban, mert az eset borzasztó, de a belőle levont tanulságok sajnos megszívlelendőek. A gyilkosság a mai napig szóbeszéd tárgya a Tengerentúl, nemcsak azért, mert még mindig nincs meg a tettes, de a bűntény és a nyomozás körül zajló felkavaró események miatt is.

Párom unokatestvére az FBI alkalmazásában áll. A hétvégén találkoztunk és egy órán keresztül mesélt nekem a bűntényről, annak hátteréről, a nyomozásról. Sokat jegyzeteltem, ezek kiegészítéséhez beleolvastam a szülők John és Patsy Ramsey által írt könyvbe, melynek címe, The Death of Innocence. Felkavaró élmény volt mind a beszélgetés, mind a könyv. A beszélgetés elején Rob elmondta, hogy az eset minden szempontból különlegesnek számított, olyannyira, hogy a rendőrség is, a média is hatalmas, talán végzetes hibákat vétett a nyomozás során.

A gyilkosság gazdag környéken, jómódú családban történt, ráadásul olyan időpontban, Karácsony napján, amikor szinte senki nem volt felkészülve ekkora horderejű eseményre. A rendőrség többször is hibázott már a nyomozás kezdetekor, és ezek a tévedések orvosolhatatlannak bizonyultak a későbbiekben. Csak két példa.

Mivel Karácsony volt, csupán a "második vonal" állt készenlétben, a gárda jobbik, tapasztaltabb fele a szabadságát töltötte. Az eset körülményei annyira megzavarták a rendőröket, hogy illetékteleneket is beengedtek a bűntény helyszínére, akik jelenlétükkel, tudtukon kívül megváltoztattak/megváltoztathattak fontos bizonyítékokat. A sajtó, különösen a szenzációhajhász napilapok különös kegyetlenséggel bántak a családdal és ez sem segítette a nyomozást.

Ennyi bevezetés után jöjjön JonBenét halálának döbbenetes története.

A kislány családi háttere

Azzal kell kezdenem, hogy megcáfolom a gyermekszépségversenyekről írt cikkben elhangzott általánosítást, vagyis inkább azt mondom, a kivétel megint erősíti a szabályt. Azt tapasztaljuk a versenyeket elnézve, az ott nyilatkozó anyukákat elhallgatva, hogy ez a fajta időtöltés az úgynevezett ']]>white trash]]>' családoknak jelent szórakozást, lehetőséget. Vannak azonban kivételek, amikor értelmes, jólszituált családok is részt vesznek a versenyeken. A Ramsey családra ez kifejezetten igaz, s ez tette az ügyet még "pikánsabbá".

John és Patsy Ramsey, JonBenét szülei értelmiségi családból származó, kifejezetten művelt, intelligens emberek voltak. Patsy maga is szépségversenyt nyert a 70-es évek végén, de nem ebben az ágazatban kereste a helyét. Egyetemet végzett és újságíróként dolgozott. Férjhez ment John Ramsey-hez, akivel 1991-ben a colorado-i Boulder-be költözött. John sikeres üzletember volt, aki a garázsában kezdett computer cégét vitte olyan színvonalra, hogy elnyerte az "év üzletembere" címet még ugyanabban az évben.

JonBenét gyönyörű kislány volt, aki a legtöbb gyermekmodellel ellentétben élvezte a szereplést. Tehetséges volt és színpadra termett. Énekelt és táncolt, volt színpadi jelenléte, igazi szórakoztató volt, akinek nem esett nehezére a játék. A legtöbb szakmabeli szép színházi jövőt jósolt neki.

Boulder-ben szerették őket, népszerűek voltak, sok barátjuk volt. Az 1996-os év különösen szép volt, hisz ott volt John elismerése, JonBenét, a kislány szépségversenyt nyert, de a család legnagyobb öröme az volt, hogy Patsy, az anyuka, felépült a petefészekrákból, mely évekig fekete felhőként nehezedett a családra.

A gyilkosság előzményei

Karácsony előtt három nappal nagyszabású partit tartottaka a barátok és az ismerősök jelenlétében, melyen mindezeket a sikereket megünnepelték. Ekkor készült az utolsó videófelvétel a kislányról, aki énekelt, táncolt a vendégeknek. A Szentestét egy baráti családnál töltötték, ahonnan este 9 után értek haza. JonBenét, a család kisebbik gyermeke, elaludt a kocsiban, őt John vitte fel az emeleti gyerekszobába. A nagyobbik gyermek, Burke, aki 9 éves volt, hamarosan szintén lefeküdt a saját szobájában. A gyerekek fél 10-kor már aludtak és a szülők is nyugovóra tértek, mert azt tervezték, hogy korán kelnek és leutaznak a család Michigan-tó partján található házába, ahol a karácsonyi szünidő hátralevő részét gondolták tölteni.

Patsy a tervek szerint korán kelt, hajnali 5 órakor. Lement a konyhába kávét főzni, de a lépcsőkorláton egy két és féloldalas, kézzel írott levelet talált, melyben közölték a családdal, hogy elrabolták a leánygyermeküket és 118 000 dollár váltságdíjat követelnek érte, melyet a következő nap  folyamán át kell adni, különben kivégzik JonBenét. A levél írói 'kis külföldi párt'-nak titulálták magukat. Patsy a gyerekszobába rohant, de a kislányt nem találta az ágyában. Azonnal hívta a 911-et, akik 5.25-kor rögzítették a hívást és 7 perc múlva már a házban voltak.

A család azonnal intézkedni kezdett a pénz előkerítése ügyében, a rendőrség pedig azonnal a szülőket kezdte gyanusítani, különösen miután elolvasták a levelet, melyben az állt, hogy az emberrablók telefonálni fognak, hogy a pénzátadás részleteit megbeszélhessék, azonban a hívás elmaradt.

Ez az a pont, ahol rengeteg hibát vétett a rendőrség. Nem keresték a kislányt. A szülők a pénz ügyében telefonálgattak, a rendőrök pedig a keresés helyett őket hallgaták ki felváltva. Nem zárták le a helyszínt sem. A rendőrautó látványa a ház előtt futótűzként terjedt a kisvárosban, családtagok és barátok jöttek-mentek, tettek-vettek a házban. Délutánra megérkezett a városi nyomozó is, aki ahelyett, hogy profikat küldött volna a ház átkutatására, az apát is bevonta a keresésbe és az esetleges furcsaságok felkutatásába. John az alagosrban megtalálta a kislányát egy fehér pokrócba burkolva és ösztöneinek elngedelmeskedve azonnal felkapta, magához ölelte és rohant fel vele az emeletre, Patsy-hez. Bűnügyi szmepontból visszavonhatatlan, hatalmas hiba. Később hiába is akarták rekonstruálni a kis test pontos helyét, pozícióját, már nem sikerült.

John tette. Ja, nem, akkor Patsy.

A rendőrség, a média is a szülőket gyanusította, mert ki hallott már olyant, hogy az elraboltat a család saját házában találják meg holtan, nincs jele az erőszakos behatolásnak, s még az elsőnek érkező rendőr is azt állította, nem látott nyomokat a friss hóban. Legalábbis a bejárat felé nem, később pedig a látogatók, az önkéntes keresgélő rokonok agyonugrálták a ház egész környékét.

Boulder kisváros, ahol ez volt az egyetlen gyilkosság azévben, az is karácsony napján. A közösség felbolydult, és a legközelebbi barátokon kívül mindenki a családot hibáztatta. Az elkövetkező napok másról sem szóltak, mint arról, hogy a szülők érzéketlen emberek. Az apa a kislány halála napján a keresés helyett elment a helyi újságoshoz megvenni a napilapokat, majd azzal vádolták, hogy volt lelkiereje a saját repülőgépét vezetni, amikor a család az atlantai temetésre utazott. Mindkét vádról kiderült, hogy nem igaz. John nem hagyta el a házat egy pillanatig sem, a magánrepülőt pedig egy volt kliens cége ajánlotta fel a lelki romokban heverő családnak.

És ez még csak a kezdet volt. Mindkét szülő ujjlenyomatot adott, haj és vérmintát, de egyetlen egyezést sem találtak. Írásszakértők tucatja vizsgálta mindkettőjük írásmintáját, ám a hasonlóságnak a legkisebb jelét sem tapasztalták. Mindezek ellenére a rendőrség és a sajtó biztosra vette, a szülők egyike ölte meg a kislányt.

Először John került a középpontba. Minden lehetséges módon megpróbálták lejáratni, szexuális perverzióval megvádolni, de semmi nem utalt arra, hogy ebben bármilyen igazság lehet. A kislány testén egyetlen jel sem mutatta, hogy korábban esetlegesen az édesapa nemileg bántalmazta volna. Hamarosan John előző házasságából származó fiát és lányát is bevonták a nyomozásba, eleinte mint lehetséges elkövetőket, azonban mindketten több ezer kilométerre voltak aznap a gyilkosság helyszínétől. és DNS egyezés sem volt található (John első házasságából származó másik lánya, Beth 22 évesen autóbaleset áldozata lett négy évvel a JonBenét trgédia előtt.) A tinédzser korú fiatalok, sőt az ex-feleség is állította, John melegszívű, jó apa, aki soha nem bántalmazná a gyermekét. Következett Patsy gyanusítása, azzal a képtelenséggel, hogy JonBenét azon az éjjelen bepisilt, bement a szülők hálószobájába és az álmos, fáradt anyuka hirtelen dühében megölte a kislányt. A későbbiekben, ahol leírom a gyilkosság mikéntjét, egyértelművé válik, mekkora lehetetlenséget állítottak. Egy dühös anyuka, aki elveszti az eszét, nem ilyen módon okoz halálos sérülést a gyermekének. A kislány ruháit, az ágyat, a szennyesben levő ruhákat mind átvizsgálták. Pisinyomot sehol nem találtak. A rendőrség semmire sem jutott, kínjában már a  bolti Mikulást vádolta, akinek az ölében ült a kislány három nappal a tragédia előtt, végül már a 3 évvel idősebb testvért gyanusították. De semmi. Ahogy a helyi nyomozó fejezte ki magát: "Zeró, kib****tt zéró."

Ha nem a szülők, akkor ki tette?

Megállt a rendőrség tudománya. Akkor valaki kívülről jött be a házba, valószínű az alagsori bukóablakon keresztül, állapították meg. A kislányt az alagsorban fekve találták. A tettes egy garotte-tal folytotta meg, melyet egy kötélből és egy törött ecsetnyélből formált, végül fejbeütötte egy tompa tárggyal. Mielőtt szörnyű tettét végrehajtotta erőszakoskodott is a kislánnyal, a száját ragasztószalaggal tapasztotta be. Valószínű erőszakkal hozta le az emeletről, vagy esetleg mézes-mázas beszéddel csábította magával. A konyhában megálltak, bizonyára azért, hogy kezesebbé tegye JonBenét, ananászt adott neki, melyet a boncoláskor emésztetlenül találtak meg a gyomrában. Az ananásszal teli müzlistálat az egyik nyomozó találta az asztalon. Kérdezte is Patsy-t, mikor ettek, de az anyuka állította, hogy nem volt ananász a házban, sőt a tál sem az övék. A gyilkosság után a tettes vagy tettesek megírták a váltságdíjat követelő levelet és az ajtón át elhagyták a házat. Később ezek közül a teóriák közül több megdőlt.

A rendőrség szerint olyan ember követte el a gyilkosságot, aki ismerte a ház felépítését, elég kicsi ahhoz, hogy átférjen az alagsori ablakon és nem utolsó sorban ismeri a családot annyira, hogy tudja, John 118 000 dollár jutalmat kapott az év végén. Az is nagyon valószínű, hogy JonBenét is ismerte a tettest. Itt lépett a képbe először, Lou Smit detektív, aki mögött 32 év tapasztalat és több száz nehéz eset megoldása állt. Többször kijelentette, semmi nem utal arra, hogy a szülők tették volna, sokkal inkább egy külső támadó.

Ugyanezt a teóriát támasztották alá a következők is. Találtak egy bakancslenyomatot az alagsori cementlapon, de a nyom nem vezetett egyetlen ismerőshöz sem. Találtak egy tenyérlenyomatot a falon, sőt egy szál nemiszőrzetet is, de egyik sem egyezett egyetlen rokonnal, ismerőssel, munkatárssal sem. Azt azért ne feledjük, hogy a 90-es évek közepén a DNS vizsgálat, a forensics nyomozás még jóval fejletlenebb volt. Az alagsori falon, az ablak alatt is találtak súrlódás nyomot, vagyis a gyilkos itt távozott, de meglepetésre az ablakon kívül nem folytatódtak a lábnyomok.

A Ramsey család házában százával fordultak meg a vendégek a bűntény előtti héten. Munkatársak, kollégák, vendégek, vendégek vendégei. A házat az előző évben újították fel, így ismeretlen munkások fordultak elő a ház összes pontján. A család nyitott, barátságos volt, több ismerősnek kulcsa is volt a házhoz. A rendőrség szerint valaki közülük tette, de akkor minek mászott be az ablakon, talán csak a megtévesztés miatt? Nem kaptak választ egyik kérdésre sem.

Természetesen a gyermekmolesztálás, a pornográfia is felmerült, de a környéken nem volt szabadlábon olyan pedofíliával gyanusítható személy, aki számításba jöhetett. A pedofil gyilkosokra az is jellemző, hogy nem egy esetben követnek el hasonló tettet, ám úgy tűnt, ez a bűnöző, vagy DNS nyomai még sosem kerültek nyomozókézre, a környéken pedig nem jelentettek semmilyen más molesztálási ügyet abban az időben. A pornográfia ellen szól a gyilkosság, mely nem indulatból elkövetett volt, vagyis nem véletlenül, dulakodás közben ölte meg a bűnöző JonBenét, hanem előre kitervelt módon.

Sikertelen nyomozás

Mindezek ellenére a közvélemény, a sajtó, a kormányzó is még mindig ragaszkodott ahhoz, hogy John Ramsey az elsőszámú gyanusított. A házaspár nyitott volt mindenre, maguk ajánlkoztak vizsgálatokra, időpontokat kértek, kérelmeiket azonban elutasították. Aki megnézi a korabeli felvételeket, a CNN roportot, s az egyéb lejárató, támadó stílusú beszélgetőműsorokat, láthatja, milyen emberek voltak Ramsey-ék. ]]>Ez a You Tube csatorna]]> 61, a bűntettel kapcsolatos videót gyűjtött össze. Azoknak, akik további részletek, személyes interjúk iránt érdeklődnek kifejezetten ajánlom.

El lehet képzelni, milyen élete volt ennek a családnak, miután vádat emelni nem tudtak ellenük, annak ellenére, hogy Patsy szinte könyörgött a vádemelésért, hogy megállapítsák, nem ők voltak a tettesek, és végre az igazi tettest keresse a rendőrség, hisz az még mindig szabadlábon volt. Nap nap után érte őket a támadás, s ez alól a 12 éves nagyfiú sem volt kivétel. Az egyik országos hírű napilap az egyik alkalommal hatalmas "Burke Ramsey erőszakolta és ölte meg a hugát féltékenységből" címszalaggal jelent meg, holott semmi, de semmi nem szólt a család ellen.

A rendőrség 2000-re kifogyott az ötletekből, és a pénzből. Úgy tűnt, az ügy megoldatlan marad.

Az elkövetkező két év egyhelyben topogással telt. Úgy tűnt, igazából már csak egy ember, Lou Smit detektív dolgozott az ügyön, ő azonban több évtizedes tapasztalattal, több száz ügy megoldásával a háta mögött, annak teljes tudatában, hogy nem a szülők a felelősek 6 éves kislányuk haláláért.

2000 és 2002 között a Ramsey család megjárta a poklot. Megjelent az általuk írt könyv, mellyel ismét kivívták a közvélemény nemtetszését. Azzal vádolták őket, ebből is pénzt akarnak kovácsolni. Többször megjelentek a televízióban, minden lehetséges csatornát felhasználva arra, hogy kérjék a közösséget, a lakosságot, jelezzék, ha bármi gyanujuk lenne, vagy ha bármit tapasztalnak a kisvárosban, ami segíthet a nyomozásban.

A házaspár átment a hazugságvizsgálaton is, de a gyanusítottak listájáról csak nem tudtak lekerülni. A közvélemény tettest akart és képtelennél képtelenebb ötletek láttak napvilágot. A sajtó visszakanyarodott a 'Patsy a gyilkos' teóriához, azt állítva, mégis ő tette, mert dühös volt a kislányra valamiért, s miután megütötte egy tompa tárggyal, s bekövetkezett a tragédia, férjét kérte, segítsen. Vagyis a fojtogatás, a szexuális bántalmazás később történt, John által. Még elképzelni is nehéz. A nyomozás szerencsére bebizonyította, hogy az ütés már a halál beállta után történt, esetleg egyidőben azzal, vagyis nem ez okozta a kislány halálát.

Közben másokat is próbáltak megvádolni. John elbocsátott alkalmazottját, a karácsonyi partin a Mikulást alakító férfit, régi háztartási segítőket, a teljes White családot, akiknél az utolsó estét töltötték. Egyik nyom sem vezetett előre.

2002-ben egy másik tragédia is bekövetkezett a családban. Patsy rákos megbetegedése visszatért.

A Lou Smit nyomozati anyag

Lou Smit detektív a 2002-es év folyamán egy egész dossziényi anyagot nyújtott át, melyben jónéhány olyan adattal, bizonyított ténnyel szolgált, melyeket a rendőrség vagy nem vett figyelembe, vagy nem vett észre. Smit nyomozó miliméterről miliméterre átnézte a házban készített felvételeket is és meglepő következtetésekre jutott.

A Ramsey szülők szeretetteljes szülők, akiknek semmi okuk nem volt, hogy megöljék a gyermeküket, egyiküknek sem volt bűntetett előélete vagy akár rejtett hajlama erőszakra, pedofiliára.

JonBenét 'pedofil álom' volt, jelenléte a közösségben, gyakori szereplése célponttá tette, ahogy a szülőket a gazdagságuk, jólétük tett a gyermekrablók prédájává.

Két fontos esemény, mely felett a boulder-i rendőrség elsiklott. A gyilkosság idejében ismeretlen járművek parkoltak a ház környékén. Ezeket a házról készített felvételeken látni. A kislány már a nagyszabású összejövetel napján azt mesélte az ismerősöknek, 'a Mikulás különleges látogatást tesz nála ezévben', holott a szülők állították, hogy JonnBenét nem igazán kötötte le a Mikulás-mese.

A rendőrség azon állítása, hogy nem volt a hóban semmilyen lábnyom, kifejezetten félrevezető, mivel a hó reggelre szinte mindenütt elolvadt, amint az a képeken is látszik.

A nyitott alagsori ablak volt, melyen az elkövető bejött a házba, annak ellenére, hogy a rendőrség azt állította, túl keskeny, hogy valaki beférjen rajta. Maga Smit nyomozó mutatta be, mennyire egyszerű is. Az ablak előtti vasráccsal nem régen babráltak, felemelték és visszatették, mivel a fű körülötte becsípődött. Ha ez hónapokkal ezelőtt történt volna, a fű már visszaállt volna, illetve visszanőtt volna. Friss szemét és por volt az ablak alatt mindenütt. Ugyanez a szemét volt megtalálható JonBenét holtteste körül is. Az ablak előtt egy bőröndöt találtak, melyet nem a család tett oda. Ez valószínű azt szolgálta, hogy a tettes erre állva hagyja el a házat.

Rengeteg haj és szőrmintát találtak, mely egyik szülőé sem volt, illetve nem volt azonosítható a tág családi, baráti, ismerősi körben sem.

Az egyik legnagyobb hiba melyet a rendőrség vétett, hogy nem vette észre a kislány nyaka táján a két apró sebet, mely a karon is megtalálható volt. Sőt a boncolást végző orvos sem vett tudomást róla. Egyszerű gyermeki ugrabugrálás következményének tekintették. Lou Smit vizsgálatai azoban kimutatták, hogy ezek egy kábító fegyvertől származó sérülések, melyeket a tettes használt, amikor a kislányt az ágyából az alagsorba vitte.

A szomszédok hallottak egy sikolyt, melyet aki ismeri a házat, tudhatja, hogy a szülők egyszerűen nem hallhattak. A Ransey ház hatalmas és roppant bonyolult szerkezetű. A ház alaprajza ]]>ITT]]> látható. A gyermekszoba egy emelettel a szülők szobája alatt volt található. Ahhoz, hogy a kislányt a tettes levigye az alagsorba, el se kellett haladnia a szülők szobája előtt.

Egy ismeretlen férfi DNS-ét találták a kislány bőrén, a körme alatt és az alsónemüjén.

A tettes még akkor bement a házba, amikor a család a partin volt. JonBenét ágyának egyik sarkán a földig érő ágytakaró fel volt hajtva. Nagy valószínűséggel a gyilkos egy ideig az ágy alatt rejtőzködött, majd elunva a várakozást vagy úgy találva, ez túl rizikós, máshol bújt meg.

Patsy emlékszik, hogy az első emeleten, ahol a mosnivalót szokták gyűjteni, a kosár tartalmát kiborulva találta, amikor hazaértek, de ennek nem tulajdonított jelentőséget. Azt hitte, valamelyik gyerek keresett valamit, vagy csak véletlen felborították a szennyeskosarat. Azonban nagyon valószínű, hogy a tettes épp ott lapult a szekrényben. Volt annyi esze, hogy tudja, Szentestén, egy buli után senki nem fog mosni. A szekrény a szülők szobájához közel volt, így jól hallhatta, mikor nyugodtak el, hogy beosonhasson a kislány szobájába.

Nagyon valószínű, hogy a bőrönd azt a célt szolgálta, hogy arra lépve nyomuljon ki az ablakon. Szinte biztos, hogy a kislányt nem ott akarta bántalmazni, hanem magával akarta vinni, de valami közbejött. A kislány feléledt, sikított, vagy valami más nem várt esemény jött közbe, emiatt döntött úgy, hogy szörnyű tettét helyben viszi véghez. Az is valószínű, hogy mindezek után is magával akarta vinni a holttestet, ám a kislány ernyedt testével együtt már nem tudott kimászni az ablakon. Ezért vannak a nyomok csak a belső falon, kinnt már nem. JonBenét maga után hagyva a gyilkos az ajtón át távozott. Az is felmerült Lou Smit nyomozóban, hogy a bőrönben a kislányt szerette volna a tettes elszállítani, de elszámította magát, ezért hagyta hátra a holttestet.

A későbbiekben kiderült, hogy ugyanebben az időszakban betörés sorozat is volt a városban. 38 regisztrált szexuálisan aberrált is élt a környéken, 3 km-es körzetben.

Napjainkig

Mindezen nyomozási eredmények ellenére 2002-ben a boulder-i rendőrség bejelentette, nem nyomoz tovább az ügyben.

2006. augusztusában még egyszer felkavarodtak a kedélyek, amikor a 41 éves, volt tanár, bizonyos John Mark Karr azt állította, ott volt JonBenét halálakor. Karr-t szexuális aberráció miatt körözték már, de ezen kívül semmilyen összefüggésbe nem lehetett hozni a gyilkossággal. DNS-e teljesen eltért a keresettől. A gyilkosság idejében 6 államnyira volt a tetthelytől. A kikérdezés során hibás feleleteket adott a helyszínnel, a gyilkossággal kapcsolatban.

Az ügyet a megyei bíróság nyomozói vették át.

2006. június 24-én a 49 éves Patsy Ramsey petefészekrákban elhunyt. A kislánya mellé helyezték örök nyugalomra. Mindig azt emlegette, csak az tartja életben, hogy egy nap megtudják, ki vette el tőlük kislányukat és az a hit, hogy egy nap találkozik JonBenét-vel a Mennyországban.

2008. július 9-én hivatalosan bejelentették, a Ramsey szülők ártatlanok. Többen bocsántot is kértek tőlük.

2010. áprilisában Lou Smit nyomozó elhunyt.

Egy nap talán előkerül az ismeretlen DNS 'tulajdonosa'. A gyermekszépségversenyekre jelentkező édesanyáknak pedig komolyan el kell gondolkodniuk a tényen, ha gyermekük ilyen körökben mozog, kiteszik őt a legveszélyesebbnek. Akármikor bekövetkezhet a tragédia, ami JonBenét-vel megtörtént.

Néha minden apróságokon múlik. Egy szép nagy ház, egy önálló szoba. Ezek is közrejátszottak a kislány halálában. Az egyik interjúban Patsy Ramsey is megfogalmazta: 'Édesanyák, tartsátok a gyerekeitek mindig közel magatokhoz!'

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Történelem (14) Tereb (140) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Jobbegyenes (2008) Politika (1578) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (5232) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Irodalmi kávéház (505) Sport (729) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Életmód (1) Vetítő (37) Nagyvilág (1454) Egészség (50) Mozi világ (440) Heti lámpás (254) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>