Ma 2021 augusztus 05. Krisztina napja van. Holnap Berta, Bettina napja lesz.
706eb2da581e1f15bce571dcf5e7f224.png

Amrikából jelentem XLI. - Új veszélyes gombatörzs okoz aggodalmat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ritka, de emberre és állatra egyaránt roppant veszélyes, halálos kimenetelű mebgetegedést is okozó trópusi gombafajta terjedéséről számoltak be amerikai tudósok, melyet a Pacific Northwest-ként (Washington, Oregon, British Columbia, Dél-Kelet  Alaszka, Idaho, Nyugat-Montana és Észak-Kalifornia) emlegetett területen találtak először. A gomba a tüdőben telepszik meg és ott okoz fertőzést.

 A gomba a Cryptococcus gattii nevet viseli, és számtalan embert és állatot, köztük kutyákat, macskákat, delfineket fertőzött meg az elmúlt öt évben. Az esetek zömét Washingtonban és Oregonban regisztrálták. Emberek esetében a halálozási arány magas, 25%-os, mutatja ki a Duke Egyetem Molekuláris Genetikai és Mikrobiológiai Tanszékének tanulmánya. Az Edmond Byrnes által vezetett kutatócsoport 18 ember és 21 állat esetét tanulmányozta közelebbről.

]]>]]>
A fertőzés, mivel a tüdőt támadja elsődlegesen, mellkasi fájdalmakat, folyamatos köhögést, lázat, légszomjat, súlyveszteséget okoz, de az elhunytaknál agyhártyagyulladás és idegkárosodás is fellépett.
 
A Cryptococcus gattii a termőföldben és  fákban található, de az még nem tisztázott, hogyan jut az emberi szervezetbe. Mivel gomba okozta fertőzés, gombalölő gyógyszerekkel próbálják kezelni. Byrnes és kollégái nemrég egy kifejezetten veszélyes törzset találtak Oregonban, mely roppant virulens. "A veszély jelenleg alacsony-mondja a kutatás vezetője-ám ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, több figyelmet kell szentelnünk a problémának.


 
 
Az újonnan felfedezett törzs hamarosan minden valószínűséggel átjut Észak-Kaliforniába. Az eredeti gomba már okozott emberi megbetegségeket San Francisco-ban és Los Angeles-ben is, valamint egy palackorrú delfinben már délen, San Diego-ban is megtalálták.

]]>]]>
 
]]>]]>
A gomba a trópusokról származik, és úgy tűnik, importált növényekkel került az Észak-amerikai kontinensre. A tudósok ezen a földrészen először 1999-ben találkoztak a halálos kimenetellel is járó fertőzéssel, amikor a Vancouver Szigeten, British Columbia partjainál, több mint 200 embert betegített meg, 9%-uknál  sajnos halált okozva.
 
Innen a fákat szállító autókon, vagy azok kerekein került át a gomba az Egyesült Államokba, még valamikor 2005 előtt, hisz addigra már Washingtonból és Oregonból is jelentettek betegeket, azt is jelezve ezzel, a gomba ezt az éghajlatot is átvészeli.
A Byrnes csapata által leírt új, veszélyesebb törzs valamikor nemrég mutálódhatott, mert emberben és állatban is okoz fertőzést. Állatok esetében hasonló tünetek jelentkeznek, mint embernél. Nehéz légzés, véres orrváladék. (Azóta lámákban és menyétekben is kimutatták a gomba jelenlétét.)

]]>]]>
"A mutáció súlyos betegséget okoz, és más lefolyású, mint amellyel a Vancouver Szigeten találkoztunk." mondja Christina Hull PhD, professzor-helyettes, a Madison Megyei Gyógyszer-Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszék munkatársa. "Ez alátámasztja az organizmus utóbbi időben történt változását és ez ijesztőbb, mint gondolnánk."

Az eredeti gomba csak legyengült szervezetű embereket támadott meg. Az elhunytak között volt AIDS beteg és HIV fertőzött. Az új törzs azonban teljesen egészséges embereknél is okoz légzési nehézségeket és agyhártyagyulladást. A tudósok még nem tudják, mi tesz egyeseket érzékenyebbé, és sebezhetőbbé a gombafertőzéssel szemben. "Nincs igazából semmilyen kiválasztási elv, melyre támaszkodhatnánk. Dohányzókat jobban érint? Nem. Életkor? Nem. Bármely életkorban, különböző személyi-higiéniás háttérrel, életminőséggel rendelkező emberekben is okozott már, akár halálos kimenetelt."
 
Még az sem bizonyított, hogy jut a gomba az emberi szervezetbe. Tény, hogy a növényekben és azok földjében található, de nem lehet tudni, elegendő-e csupán az érintett fa mellett elhaladva belélegezni, vagy közvetlen érintés is kell-e. Mivel a lappangási idő sem tisztázott, ez sem segít a kutatóknak.
 
]]>]]>
Az április 23-án, pénteken Oregonban tartott sajtótájékoztatón az egészségügyi hivatal megnyugtatta a lakosságot, a fertőzés veszélye alacsony. Oregon állam járványügyi előadója,  Katrina Hedberg M.D., M.P.H., elmondta, eddig 50 esetet regisztráltak az államban, mely nem sok, tekintve, hogy öt éves időszakról van szó, ám 10 esetben halálos kimenetelű volt a fertőzés. Emilio Debess az állatorvosi kamarától 30 esetet jelentett.
 
Eddig annyit tudunk, hogy nem mindenki betegedett meg, aki kapcsolatba került a gomgával és ez bizakodásra ad okot, vagyis reménykedhetünk benne, a fertőzés nem ölt nagyobb méreteket.
Jelenleg úgy tűnik, a gomba nem fertőz közvetlen emberrről emberre, illetve állatról emberre sem, így abban is bizakodhatunk, hogy utazással, repülőn nem kerül át más földrészekre. Az illetékesek a fertőzés centrumában is arra kérték az embereket, ne essenek pánikba.

 
]]>]]>
Philip Alcabes Ph.D., a Manhattan-i Hunter College Járványügyi Tanszékének munkatársa még megnyugtatóbb gondolatokat tett hozzá. Szerinte a gombában létrejött mutáció normális, és előfordulhat, hogy az egész törzs idővel kihal. Nem beszélve arról, hogy nincs megfelelő védekezés a fertőzés ellen.
 
"Valóban nincs semmilyen elővigyzáatossági lépés, melyet ajánlhatnék.-mondja Edmons Byrnes kutató.-És még azt sem tudjuk, jelenleg melyik a legfertőzöttebb terület."


_________________
Forrás: ]]>National Geographic News]]>, ]]>Mycology Online]]>
Fordította:Katalin Garbutt
Képek: Google kereső

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Gazdaság (660) Gasztronómia (539) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Egészség (50) Kultúra (6) Történelem (14) Heti lámpás (255) Mondom a magamét (5476) Politika (1578) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2086) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Tereb (138) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nagyvilág (1456) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>