Ma 2020 április 06. Vilmos, Bíborka napja van. Holnap Herman napja lesz.
a4f3cdda657a6b39d830b320f33b0842.jpg

Amerikából jentem CI. - Vákuum? Nem vákuum?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért vákuumos az összes WC Amerikában? A WC-k használatához közvetlenül nem kell elektromos áram. Minden a nyomáson, - a víz és a levegő nyomásán -, illetve a csatornahálózaton múlik.

Csak akkor kell áram, ha a mellékhelyiségbe szivattyú juttatja el a vizet, illetve akkor, ha az illemhelyiség az alagsorban olyan mélyen van, hogy a csatornarendszere magasabban van, mint maga a WC. Ezekben az esetekben valóban kellemetlen az áramszünet. Más szemszögből megközelítve, a víz és az áram nem jönnek ki jól egymással és lehet, nem is érezném jól magam egy elektromos árammal működő toaletten ülve. De félretéve a tréfát, természetesen vannak úgynevezett hi-tech WC-k, főleg Japánban lehet találkozni hasonlókkal, melyek működéséhez szükség van elektromos áramra. Az Amerikában használt WC-k nem árammal működnek.

Zoli kérdésének második része a vákuumos WC-k használatára vonatkozott. Erre a kérdésre is összetett a válasz. Röviden, nem minden WC működik vákuum-mal az Államokban, sőt ez a ritkább eset. Magánlakásokban a legtöbb helyen angol WC-t találunk, főleg a régi típusú házakban. Felújított, illetve újonnan épült lakásokban már gyakrabban találkozunk a vákuumos WC-re hasonlító megoldásokkal. Valószínű ezeket gondolta Zoli vákuumos WC-knek. Ilyeneket találunk a legtöbb irodaházban, szupermarketekben, bevásárlóközpontokban, színházakban, mozikban, közösségi épületekben. Mindenhol, ahol rengeteg ember fordul meg.

Ezek a WC-k azonban nem vákuummal, hanem túlnyomással működnek, ezért pressure assisted toilets névre hallgatnak. Vákuumos WC-kkel inkább csak repülőgépeken, vonatokon, hajókon találkozunk. Természetesen azért előfordulnak irodaházakban és magánépületekben is.

Az angol WC-ktől való elszakadás akkor kezdőpdött, amikor az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 1992-ben elfogadta az új Energia Törvényt, melynek értelmében a gravitációra épülő WC-k nem használhatnak el egy lehúzás alkalmával 1,6 gallonnál (6 liter) több vizet. A gyártók azonnal nekiláttak az úgynevezett low-flow, alacsony nyomású, kevés vizet használó toalettek gyártásának. Az új koncepció nem nyerte el az emberek tetszését. Valahogy úgy vagyunk vele, hogy szeretjük hallani a lezubogó víz hangját, mely tisztaságot, precíz öblítést jelent, akár tudat alatt is. Ezért sem kedvelik az emberek különösebben a vákuumos WC-ket sem. Hiányoljuk belőle a vizet. A gyártók természetesen vették a lapot és azonnal nekiláttak a WC-k  új generációjának kifejlesztéséhez. Ezeket az új típusú WC-ket high efficiency toilets-eknek (magas hatásfokú), röviden csak HET-ek nevezik. 1,28 gallonnál (4,8 liter) kevesebb vizet használnak és néhány már a vízmennyiség választásnál is lehetőséget biztosít (kevés víz, több víz - értelemszerűen ;). Ezek az úgynevezett dual-flush toalettek. Természetesen a vákuum WC-k is HET-ek.

]]>]]>

 

 

 

 

 

 

Amerikában a legtöbb helyen az úgynevezett pressure assisted WC-ket találjuk, melyek ugyan kevés vizet használnak, de a nyomásnak köszönhetően tökéletesen tisztítanak. Ezekhez a WC-khez, a vákuumossal ellentétben, nem kell külön csőrendszert építeni, a régi típusú toalettek is könnyen átalakíthatóak. Ha lehetőségünk van a tartályhoz hozzáférni és kinyitni, láthatjuk, hogy belül egy második tartály található. Ebben a tökéletesen zárt tartályban túlnyomás uralkodik, így amikor 'lehúzzuk' a WC-t, nemcsak a gravitáció, de a kompresszió ereje is működik. Ezek a WC-k nagyon tiszták, 'szagtalanok'. Az egyetlen ellenük szóló érv, a hangerejük. Irodaépületekben, ahol rengetegen, naponta többször is használják a mellékhelyiséget, a tisztaság nagyon fontos tényező. Ezek a WC-k nemcsak vizet, de takarítási időt, energiát is spórolnak. A legtöbb WC-ben szenzor is működik, mely automatikusan öblít. Említeni sem kell, hogy ez milyen nagy előny. Az érzékelők elemmel működnek, így ezekhez sem kell áram.

A pressure assisted WC-k másik hátránya, hogy felszerelésük drágább, mint régi típusú társaiké, viszont elég rövid idő alatt visszahozzák a rájuk fordított pénzt.
 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Történelem (14) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (1728) Mondom a magamét (4427) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (239) Vetítő (37) Nagyvilág (1449) Irodalmi kávéház (485) Egészség (50) Tv fotel (65) Politika (1571) Sport (729) Tereb (139) Belföld (5) Kultúra (5) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (646) Szépségápolás (15) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>