Ma 2022 október 01. Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.
4d3d85105af5dec18efa7f8b4f373a21.jpg

Amerikából jelentem XXVII. - A jócselekedet hónapja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 "Milyen csodálatos, hogy senkinek nem kell várni egyetlen percet sem arra, hogy javítson a világ sorsán." (Anne Frank)

Emlékeztek a csodálatos életű Amélie-re? A hóbortos kis francia lányra, aki szerette az élet apró örömeit. Kiskanállal betörni a karamellkrém tetejét, kezét a magok közé fúrni a piacon. Lapos kövekkel kacsázni a Szent Márton csatorna vizén, s hátrafelé fordulva figyelni a moziban ülő emberek arcát. Ennél jobban már csak segíteni szeretett. Mindenkin, bárkin.
 
Gondolkodás, tervezgetés, mérlegelés nélkül. Persze ebből gyakran komoly bonyodalmak származtak, de ez nem vette el a kedvét attól, hogy összehozza a kávézóban dolgozó hipochondriás nőt az egyik mániákus törzsvendéggel, vagy megbüntesse a lelketlen zöldségest, aki folyton megalázta fogyatékos segédjét, továbbá kigyógyítsa a házmesternőt évtizedek óta tartó szerelmi bánatából. Mindeközben ő is szerelembe esett, s újdonsült barátai segítségével a saját kusza kis élete is révbe ért.
 
 
]]>]]>
 
Biztos, hogy nem ennek a kis tündérnek a története ihlette meg a The Random Act of Kindness Foundation (Ötletszerű Jócselekedetek Alapítvány) létrehozóit, hisz a szervezet már 1955-ben létrejött és célja az emberi jószándékba vetett hit előmozdítása különféle jótettekre inspiráló ötletekkel. A cél mosolyt csalni egy idegen arcára, mindenfajta tervszerűség nélkül jócselekedetet végrehajtani, ezáltal téve szebbé mások hétköznapjait.
 
]]>]]>
 
A szervezet 1955 óta jócskán kinőtte magát, olyannyira, hogy 1991-ben Tokyo-ban, 20 ország képviselőinek részvételével megalakult a WKM, World Kindness Movement (Világ Jószándék Mozgalom), mely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy lassan, minden meggyőző érv és tapasztalat ellenére, visszaállítsa a megrendült hitet és bizalmat embertársaink iránt. Nem könnyű feladat és bizony roppant kényes is ebben a bizonytalan, veszélyes világban, melyben  manapság élünk. Ha nem szeretjük elhagyni otthonunk biztonságát, nekünk szól az az öt lehetőség, melyet jószívvel ajánlanak minden internetet kedvelőnek. 
 
]]>]]>
 
Hogyan hajtsunk végre jócselekedetet a Neten keresztül?
 
1. Látogassunk el a ]]>FreeRice]]> (IngyenRizs) elnevezésű honlapra, mely oldalon minden regisztráció és kötelezettség nélkül, kifejezetten jó nyelvtanulási lehetőséggel egybekötve (ritkán használt angol szavak, kifejezések jelentésének megtippelésével) ingyen rizst, válaszonként 10 szemet juttatunk egy éhező embertársunknak. Mostanság az adományok Haiti-be mennek.
2. A ]]>Network for Good ]]>weboldal szintén online lehetőséget nyújt azok számára, akik úgy érzik, lelki szükségletük és lehetőségük is van az adományozásra.
3. Az információnak, a tudásnak hatalma van, s mi ér ennél is többet? Az ingyenes információ. A ]]>Wikipedia]]> diákok, információra éhes emberek millióit szolgálja ki minden nap, ingyenesen. Támogassuk ezeket a jószándékú embereket, akik ezt a hatalmas vállalkozást ingyen működtetik, biztosítanak a hatalmas adatmennyiségnek tárhelyet, frissítik, újítják nap, mint nap.
 
]]>]]>
4. A következő  ötlet elég ijesztőnek tűnhet, mégis meglepően sokan élnek a ]]>Couch Surfing]]> (Kanapé Szörfözés) lehetőségével. Mi lehet szebb és felemelőbb, mint megnyitni otthonunkat egy idegen előtt, s szállást biztosítani számára? A honlapon keresztül a kereslet és a kínálat megtalálja egymást. Egyetlen esetben sem jelentettek még visszaélést sem a befogadók, sem a szálláskeresők részéről. Lehet, hogy az emberek alapjában véve jók?
]]>]]>
5. S végül ne feledkezzünk el az Ötletszerű Jócselekedetekről sem. Az alapítvány ]]>honlapja]]> rengeteg ötlettel szolgál, s szívhezszóló történeteket is olvashatunk olyanoktól, akik "áldozatul estek" ilyen jószándékú cselekedetnek. A szervezők javasolják, tartsunk a zsebünkben állandóan ilyen "ötletszerű jócselekedettel ajándékoztak meg" kis kártyát, melyet a "tetthelyen" hagyva felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jótett átadható, láncszerűen folytatható.

 
Sose felejtsük, a jócselekedet az adó és az adományozott számára is mélységes örömet jelent. Tudományos kísérletek igazolták, hogy akik életében folyamatosan jelen van a jóság, a szolgálat, a segítségadásra való nyitottság, sokkal kevésbé hajlamosak a depresszióra, daganatos betegségre, immunrendszerük sokkal erősebb azon embertársaiknál, kiknek szíve ezekre a gondolatokra kevésbé, vagy egyáltalán nem nyitott, fogékony. A ]]>The Healing Power of Doing Good]]>, a Jócselekedetek gyógyító ereje című tanulmány, Allan Luks és Peggy Payne írása kijelenti,  hogy a jószándék jelenléte életünkben befolyásolja alvásunkat, testsúlyunkat, az allergiás reakciók szintjét, sőt hatással van a fájdalomküszöbre is.

 
]]>
]]>
S végül, de nem utolsó sorban a jócselekedet nem áll meg az egyén szintjén. Beszűrődik az iskolákba, munkahelyi-, és lakóközösségekbe.

Az Ötletszerű Jócslekedetek Hete február 15-én, közvetlen Valentin Nap után kezdődik. Egyszer el kell kezdeni.
]]>]]>

Néhány egyszerű ötlet:
♥ Fizessük ki az utánunk sorbanálló kávéját, kakaóscsigáját.
♥ Engedjük előre a pénztárnál a kisgyerekkel várakozókat.
♥ Ajánljuk fel a hó ellapátolását az utcánkban lakó idősebbeknek.
♥ Kisgyermekes kollégánknak ajánljuk fel, hogy vigyázunk a gyerekükre, amíg ők moziba mennek.

Néhány kedves történet:
♥ "A nagylányom kinőtte a kabátját, ezért úgy döntöttünk, odaadjuk a templomi gyűjtésbe. Kértem, nézze át a zsebeit, mielőtt becsomagoljuk. Egy húszdollárost talált benne. Szó nélkül visszatette a zsebbe. Azt mondta, annak, aki elviszi a kabátot, sokkal nagyobb szüksége lesz rá. S biztos vagyok benne, lányom kedvessége nagy örömet szerzett egy családnak."
♥  "Valamelyik nap az étteremben ültünk a férjemmel, de amikor fizetni akartunk, a pincér azt mondta, egy úr már rendezte a számlánkat. Nagyon megilletődtünk, még köszönetet se tudtunk mondani. Másnap ebédidőben lementem a kávézóba és egy helyes idős párt láttam. Gondoltam, itt az ideje visszafizetni az ismeretlen férfi kedvességét. A pár kisnyugdíjasnak látszott, szívesen fizettem helyettük, nagyon jól esett."

S végül,  hogy bebizonyítsam, ezek az esetek Amerikában nem ritkák, rögtön közeli példákkal is tudok szolgálni.
♥ Közvetlen szomszédunk hölgytagja nyugdíjas. Mióta szabadok a délutánjai ő vigyáz az utcában lakó kisiskolásokra. Az iskolabusz 4-5 gyereket tesz le a ház előtt minden nap. A szülők innen "gyűjtik be" a gyerekeket, amikor megérkeznek a munkahelyről. Fizetség, ellenszolgáltatás nélkül teszi.
♥ Anyósom 14 éve támogat egy bolíviai kislányt, iskoláztatását, ruházkodását. A kislány azóta felnőtt. Nincs egy hónapja, hogy anyósom levelet kapott. Benne a már felnőtt nő tudatja, férjhez menni készül és sajnálja, hogy "ismeretlen" támogatója nem lehet jelen a szertartáson.

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mozaik (83) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (260) Jobbegyenes (2430) Sport (729) Mondom a magamét (6342) Flag gondolja (33) Egészség (50) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Gazdaság (667) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (514) Politika (1581) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>