Ma 2021 március 09. Franciska, Fanni napja van. Holnap Ildikó napja lesz.
40e8dba7ac72834511fe9c6500550d76.jpg

Amerikából jelentem XXI. - New York karácsonyi fényei

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Akármerre nézünk, fényeket látunk. Mindenhol mozgás, színek, események. Nem hiszem, hogy lehetne ünnepibb a karácsonyi előkészület, mint itt, New York City-ben. S amikor a Rockefeller Center impozáns fenyőfáján felgyúlnak a karácsonyi fények, szinte úgy érzed, az egész világ reménytelibbé válik." (Thomas Kinkade-festőművész)

A Karácsony New Yorkban a városi ünneplés esszenciáját nyújtja. Sosem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de ezt az élményt nem szabad kihagyni, mert a karácsonyi időszak Manhattan-ben maga a mesevilág-csoda. Mintha az egész város a hajnal első fényeitől késő éjjelig egyhuzamban ezt a karácsonyi dalt énekelné: "Ezüst csengők, ezüst csengők, Karácsony van a városban".
 

 
]]>]]>
 
Az ünnepi időszak a Macy's Hálaadás Napi Parádéjával kezdődik, mely hínöke Santa Claus jöttének, s a város ünnepi fényekbe öltözik. Íme egy kis ízelítő a látnivalókból, melyek minden évben emberek százezreit vonzzák. A fények! A zene! A Rockettes!* (*Róluk a következő cikben mesélek.)
 

 
Ha fények, akkor a Rockefeller Center jut eszébe gyereknek, felnőttnek egyaránt. Nem igazán lehet leírni a hangulatot, amely itt elragad. A hatalmas fenyőfa millió fénye,  a korcsolyapálya lüktető elevensége, a karácsonyi muzsika, a hullámzó, nevető tömeg, a sült gesztenye illata. Nincs az az érző ember, akit ne ragadna el ez az elevenség, s ne kezdene el maga is vigyorogni, még akkor is, ha alapjában nem szereti a tömeget és ki nem állhatja, ha minduntalan a lábára lépnek. Mert itt bizony a lábadra lépnek, apró pici lábak százai, meg persze nagyobbak is, de valahol nem érdekel, mert tátott szájjal bámulod a fát, a korcsolyázókat, s várod, hogy mikor szólal meg újra a csilingelő muzsika, s kezdenek táncba a hópihék a Rockefeller Center egyik épületének falán.
 
 
]]>]]>
 
 
]]>]]>
 

Az első  karácsonyfát a Rockefeller Center épületegyüttesén dolgozó munkások álították 1931 Szentestéjén, amikor még az épületeknek csak az alapjai álltak. A gazdasági válság kellős közepén indult a tradíció, s mára az apró papírgömbökkel, tobozokkal, áfonyafüzérekkel, konzervdobozokkal díszített fenyőből csodaszép 27 méteres, 30,000 égővel dicsekvő fenyőfa-csoda lett. A fények december első hetében gyúlnak fel, s január első hetének végéig világítanak hajnaltól éjfélig. A norvég lucc csúcsán egy Swarovsky kristálycsillag látható, mely egy német művész, Michael Hammers alkotása, s 2004 óta dísziti a karácsonyfát. 

 

 

]]>]]>
 
]]>]]>
 

A karácsonyi fényeket minden évben kétórás showműsor keretében gyújtják meg, melyről a televízió is beszámol. A karácsonyi időszak alatt amerikaiak és túristák ezrei látogatják meg a fát és környékét. S amikor végetérnek az ünnepek, a fenyő méltó módon búcsúzik. A hatalmas fát a ]]>Habitat For Humanity International (HFHI)]]> használja fel, s épít belőle olcsó házakat, rászorulók részére.
 

 

]]>]]>
 
 
Amikor már úgy érezzük, eleget nézelődtünk a Rockefeller Center környékén, nyakunkba vehetjük a várost, további fényekre és csodákra vadászva. Se vége, se hossza a listának, azokról a helyekről, melyeket érdemes meglátogatni, így csak néhány olyat említenék, amelyek minden évben nagy érdeklődésre tartanak számot. Ezek a áruházak kirakatai. A felsorolt nagyáruházak tradíciója a karácsonyi kirakatok bemutatása. Sok-sok más helyet is találunk ezeken kívül városszerte, de a felsoroltak számítanak igazán műalkotásoknak.
 
 
 ]]>]]>
 
A Lord & Taylor (424 5th Avenue), a Macy's (151 West 34th Street), a Bloomingsdale (59th Street & Lexington Avenue), a Barneys (575 5th Avenue), a Saks (611 5th Avenue) kirakatai a leghíresebbek. Mivel nincsenek olyan messze egymástól, barangolás közben még több érdekességet is felfedezhetünk. 
 
 ]]>]]>
 
 
S ha végképp elegünk van a zajból, a forgatagból, s lelkünk egy kis megnyugvásra, szent csendre vágyik, akkor mindenképp térjünk be a Szent Patrik Székesegyházba és nézzük meg a karácsonyi előkészületeket. 
 
 
]]>]]>
 
 

Ez a hatalmas, impozáns templom a béke szigete a manhattani forgatagban. Rengeteg hívő, túrista tér be ide egy rövid időre, gyakran csupáncsak egy mécses gyújtásának erejéig, emlékezve a szeretett családtagokra, rokonokra, ismerősökre, akik ezen a Karácsonyon már nem lehetnek velük. A padokban elcsendesülő, elgondolkodó emberek ülnek. Ide nem ér el az utca zaja, s a feszület alatt, üldögélve vagy a csodaszép, emberméretű Betlehem-et nézegetve, vagy csupán az utolsó padsorban megbújva, imádkozva mondhatunk hálát, ezt a Karácsonyt is megértük, s szeretteink velünk vannak, egészésgben, biztonságban.
 

]]>]]>
 
New York mindenkinek nyújt valamit. A csillogóbb, fényesebb, zajosabb ünneplést kedvelő és az elcsendesedő, befeléfigyelő alkatnak is gyönyörű élményt biztosít.
 
___________________________
 

 
**Saját felvétel___________________________
A képek saját felvételek, kivéve a kirakatokról készülteket. Ezeket a  ]]>New York City Travel]]> oldaláról kölcsönöztem.

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Politika (1577) Tereb (140) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Heti lámpás (252) Kultúra (6) Nagyvilág (1454) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (1976) Autómánia (61) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Mondom a magamét (5147) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>