Ma 2021 február 25. Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
e8179ac2320336ae3be7681face72962.jpg

Amerikából jelentem XVIII.- Új Anglia, Tanta Kringle, meg a tűzoltók

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Meg, Jo, Beth és Amy, a Kisasszonyok története minden bizonnyal sokunk kedvence. A Louisa May Alcott regényéből készült film pedig az egyik legszebb romantikus film, amely hűen mutatja be a polgárháború Amerikáját, az átlagemberek küzdelmes életét Új Angliában. Abban  a szerencsés helyzetben vagyok, hogy New England-et egyetlen falu erejéig Long Island-en is megtalálni.  

*Kattints a képekre, hogy nagyobb méretben is megjelenjenek.

Stony Brook falucska amilyen kicsi, olyan nevezetes. Itt található Amerika egyik leghíresebb egyeteme, a Stony Brook University, de igazi értéke megjelenésében van. Egy csepp történelem. Akárha egy időutazásba csöppennénk, amikor az autó befordul a falu főutcáján. Főkötős asszonyokat álmodok a kis metoditsa templom elé, de hamarosan rájövök, a jelenben vagyok, mégsem tudok elszakadni a látványtól.

 
]]>]]>
 
 
A falu Long Island északi partján található és csupán 13,727 lakosa van. Stony Brook-ot Ward Melville gazdag helyi üzletember álmodta meg 1939-ben. Úgy döntött, létrehoz egy Új Angliát idéző falut itt, Long Island-en. Az álmot a megvalósítás követte. Tanulmányozni kezdte a XVII. századi építkezési szokásokat és átvéve az alapvető stíluselemeket megalkotta ezt az idilli kis falut, mely ugyan semmilyen más funkcióval nem rendelkezik. Sem az  ipari, sem a mezőgazdasági ágazatban nem vesz részt, mivel egyetlen munkahelye sincs, kivéve a faluban található alapvető üzleteket, az orvosi rendelőket, és az oktatási központot. Azt is kérdezhetnénk, hogy akkor mire jó ez az egész?
 

 
]]>]]>
 
 
A válasz egyetlen alapcél, az oktatás, a történelem, a múlt átmentése. Mr. Melville nemcsak a falu alapjait rakta le, hanem az egyetem megalapításában  is részt vállalt. Stony Brook faluközpontjában oktatási centrum működik, mely karöltve az egyetemmel felvállalja a környék történelmi értékeinek megőrzését, bemutatsását az évszaknak, illetve a kalendárium jeles napjainak megfelelően. Külön érdeme, hogy a programok központjában a családok állnak. Közösségi programjaikra nagy szeretettel várják a családokat, felnőtteket, gyerekeket egyaránt.
 

 
A felső képsorok Halloween környékén készültek. A falu ekkor ennek jegyében öltözött őszi ruhájába, mutatta be a betakarítási folyamatokat. Megnyitották a többszázéves vizimalmot is, mely a falu egyik legnagyobb értéke. A látogatók tanulmányozhatták a malom működését, a gabona útját a kenyereskosárig. Nemcsak értékes információkat gyűjthettek, de a táj csodálatos őszi pompájában is gyönyörködhettek.
 

 
]]>]]>
 
 
December 6-án, Mikulás napján karácsonyi díszbe öltözött a falu. Századfordulós kirakatdekorációk várták a vásárlókat, nézelődőket.
 
 
]]>]]>
 
 
Délután Santa Claus is megérkezett asszonykája, Mrs. Claus, született Tanta Kringle társaságában, aki az egyik boltban melegedve szórakoztatta a piciket. Mert persze az amerikai Mikulás nagyon más, mint a mi jó öreg európai Télapónk. Ez a Mikulás amerikai szokás szerint, legalábbis a legtöbb városban,  minden este végigrobog a helyi tűzoltóság egyik kocsiján, tülkölve, integetve, kellemes ünnepeket kívánva. (A szerencsére unatkozó tűzoltók ünnepi szórakozása.) Stony Brook Mikulásának is fontos dolga akadt 5 órakor, legalábbis a kiírás szerint ötkor harangszóra el kellett hagynia a falut. Később persze kiderült a titok. Santa 6 órakor visszatért a karácsonyfa fényeit hozva, de addigis felvette a gyerekek kívánságait és kezetrázva-parolázva a felnőttekkel járta körbe-körbe a falut.
 
 
]]>]]>
 
 
Nem sokkal 7 óra után hangos vijjogással három rendőrautó érkezett a főutcába. Az emberek megszeppenve tekintgettek a kocsik irányába, aggódó tekintettel keresve kicsinyeiket. Hamarosan kiderült, semmi ok az aggodalomra, csupán  a helyi rendőrőrs is benevezett a karácsonyfadíszítő versenybe. Hamarosan a tűzoltók is megjelentek a díszekkel. Ez is csupán egy újabb aprócska esemény, amely közelebb visz minket az amerikai lélek, hozzáállás, életvidámság, ünnepelnivágyás- és képesség megértéséhez.
 
 
]]>]]>
 
 
* A képek saját felvételek
 
 
Garbutt Katalin
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Tereb (140) Vetítő (37) Nagyvilág (1454) Flag gondolja (33) Heti lámpás (252) Jobbegyenes (1967) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Politika (1572) Irodalmi kávéház (505) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mondom a magamét (5126) Belföld (5) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Gazdaság (657) Kultúra (6) Sport (729) Egészség (50) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>