Ma 2021 május 16. Mózes, Botond napja van. Holnap Paszkál napja lesz.
ad19d010323f6e6176e0fdfe4641e8e4.jpg

Amerikából jelentem XLIII. - Egy bábjátékos emlékére - Jim Henson

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Létezik olyan ember a földön, aki ne ismerné és szeretné Brekit, akinek nehéz a zöld lét, a szexis Miss Röfit, az ügyetlen Topi medvét, a két zsémbes öregurat a páholyból? És van-e olyan gyerek, aki ne tudná órákig tátott szájjal nézni a Sesame Street adásait? Ugye nincs?

 

]]>]]>
Ezeknek a mókás, vidám szőrmókoknak az atyja, Jim Henson, a bábóriás volt, akinek halála 20. évfordulójára emlékezünk ebben a hónapban. (Greenville, Mississippi, 1936. szeptember 24. – New York City, 1990. május 16.)

Jim Hanson az alkotója a világhírű The Muppet Show-nak, a Sesame Street-nek, a Sötét Kristály (The Dark Crystal) és a Labirintus (Labyrinth) című filmeknek. Oscar díjra jelölték és Emmy-díjat is kapott munkásságáért.

Már gyermekkorában elvarázsolták a TV-ben látott bábműsorok és elhatározta, hogy maga is bábművésznek áll. Célját hamar és nagyon egyenes úton elérte. A középiskola után művészeti főiskolára jelentkezett, ahol reklámszakemberként végzett, miközben a textil és kézműves szakot is kijárta.

]]>]]>
Első felkérése egy ötperces részekből álló  bábfilm sorozat volt a WRC-TV részére Sam és barátai (Sam and Friends) címmel, melynek főszereplője Kermit/Breki béka korai inkarnációja volt.

Jim Hanson meg volt győződve arról, hogy a televíziózás új korszakot nyit a bábozás történetében. És igaza is volt. A kamera által meghatározott keret lehetővé tette, hogy a bábjátékos többé ne látszódjon a színen, csupán az általa életrekeltett figura. Életrekeltett, mert Jim vallotta, a báboknak élete, érzelmei vannak. Törekedett, hogy mindezt a lehető legelevenebb nagy- és finommozgásokkal érje el. A bábokat textillel borított hajlékony gumiból készítette a szokásos fa, illetve tömör anyagok helyett.  A bábokat nem zsinórral, hanem pálcákkal mozgatta. Külön technikát dolgozott ki a szájmozgások fejlesztésére is.
 

]]>]]>
Annak ellenére, hogy a Sam és barátai nagy sikerrel futott hat éven keresztül. Jim mégis úgy érezte, valami hiányzik. Az 50-es évek közepén hosszú hónapokra Európába utazott, hogy ott híres bábosokat tanulmányozzon, akik a bábjáték mesterségét művészetre emelték.

Amerikába hazatérve a 60-as évek nagy részét gyermekműsorok, reklámfilmek készítésével töltötte. Több varietében, TV talkshow-ban is fellépett. A nézőket tanulmányozva kezdett megfogalmazódni benne, hogy a bábjáték nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket ugyanúgy elvarázsolja. Arra is rájött, a reklámfilmekben a bábokkal sokkal többet, merészebben mutathat be, mint élő szereplőkkel. Jöttek az első hatalmas, mancsos pofonok, az ágyuból kilőtt szereplők, a füstölgő medvehátsók.

]]>]]>
Feleségével, Jane-nel, aki maga is bábművész, (1959-ben, európai körútja után házasodtak össze) 1960-ban Manhattan-be költöztek és megalapították a Muppet Inc.-et, ám amikor ötödik gyermekük megszületett, Jane feladta a karrierjét a gyerekek érdekében. Ekkor Jim leszerződtette Frank Oz-t és Jerry Juhl-t.

Frank Oz-zal (Ismerős név? Oz Yoda mester, a Rémségek Kicsiny Boltjának húsevő növénye és számos más világsikerű báb mozgatója és hangja) különösen mély barátság alakult ki. Munkakapcsolatuk 27 évig tartott, és közös produkcióik, Bert és Ernie, Kermit és Fozzi medve, magukon viselik saját barátásguk, évődéseik nyomát.

]]>]]>
A Muppet-ek rengeteg showműsorban léptek fel és akkor érték el karrierjük csúcsát, amikor Henson megalkotta Rowfl, a zongorázó kutya karakterét. A jóhallású, nagyfülü kutya önálló fellépőként is nagy sikereket aratott a TV-nézők körében.

1969-ben Joan Ganz Cooney és a Children's Television Workshop felkérte Henson-t egy oktató-szórakoztató  gyermekműsor készítésére. A sorozat a Sesame utcában játszódik, ahol bábok és valós szereplők vesznek részt a kicsinyek TV-n keresztüli nívós szórakoztatásában. Eleinte a bábok külön életet éltek a Sesame utcában, ám a fogadtatás nem volt túl népszerű, így a készítők hamarosan rájöttek, az egész műsornak Henson bábjaira kell építenie, bár Henson mindig is aláértékelte munkáját ebben a sorozatban. 
 
]]>]]>
A Sesame Street-ben ismerhettük meg Bert-et és Ernie-t, a Cookie Monstert, Big Bid-öt. Ekkortájt került a gallér Breki nyakára, ezzel még békásabbá és csinosabbá téve őt, még jobban elrejtve a mozgatópálcákat. 
A Muppet-ek és a Sesame Street hatalmas sikere lehetővé tette Henson számára, hogy abbahgyja a reklámfilmezést, melyet egyáltalán nem bánt. "Felüdülés volt végre elhagyni azt a környezetet."-mondta annak idején. 

Azonban egy idő után Jim és Frank Oz úgy érzte, a társulat beskatulyázódik a gyerekműsorok  közé, ideje váltani. 1975 és 1976 között hatalmas sikerrel vettek rész a bábokkal a világhírű Saturday Night Live első szériájában és karrierjük csúcsa még csak ekkor kezdődött. Angliába költöztek és megkezdődött a sztárparádés, The Muppet Show forgatása. Kermit béka lett a jóságos, kötélidegzetű varietéigazgató, Jim szószólója, ahogy ő meséli. "Breki kimondja azokat a gondolatokat, melyeket én elhallgatok".

]]>]]>
A hatalmas siker után két évvel elkészült a szintén roppant népszerű mozifilm is. Henson hamarosan még egy klasszikus filmbe besegített, nevezetesen  a Csillagok háborúja trilógiába, ahol barátja Frank Oz személyesítette meg Yoda Mestert. Nem sokkal később Henson méginkább a filmek világa felé fordult és kifejezetten sötét gonddolatok kezdték foglalkoztatni. A halál, az örökkévalóság kérdése. Ennek a korszaknak két alkotása a Sötét Kristály és a Labirintus című filmek, melyek hamarosan kultfilmmé váltak a nézők körében.

Nagyfia, Brian Henson így jellemezte ezt az időszakot: "Soha nem láttam őt ennyire mélyen gondolkodónak. Azt is mondhatom, egészen depresszióssá vált ezen filmek forgatása során." Ugyanebben az évben elvált feleségétől is, ám barátságuk halála napjáig megmaradt. Valamennyi gyermekük bábos lett, egyikük szerint azért, mert ha igazán vele szerettek volna lenni, akkor a bábkészítés, a felvételek alatt lehetett.

]]>]]>

A 80-as évek végén visszatért a televíziózáshoz, a showműsorok világához. 1990. május 4-én Arsenio Hall show-jában lépett fel, ahol torokfájásra panaszkodott. Május 12-én North-Carolina-ba utazott Cheryl lányával, de nagyon nem érzte jól magát, ezért ott elment az orvoshoz, aki tüdőgyulladást állapított meg nála. Henson vissztért New Yorkba, ahol volt felesége meglátogatta és vele is maradt. Május 15-én  késő este már szinte lélegezni sem tudott, és azt mondta Jane-nek, valószínű haldoklik, de orvoshoz nem akart menni, mondván nem akar másokat a bajával zargatni. Hajnali 4-kor mégis beleegyezett, hogy kórházba menjen. A New York Hospital-ban mindent megtettek, drasztikus antibiotikum kúrát kezdtek,  ennek ellenére a bábművész 58 perc múlva már nem tudott önállóan lélegezni és hiába az orvosi stáb teljes figyelme, nem egészen egy nappal később Jim Henson 53 évesen, szeptikus sokkban elhunyt.

 

]]>]]>Értelmetlen halála megdöbbentette rajongóit, a TV, a mozi, a Muppet-ek szerelmeseit, a kollégákat, egyedül a családtagjait nem. Felesége, Jane később elmondta a People magazinnak, Jim ilyen volt. Soha nem akart kellemetlenkedni, nem szerette a figyelmet, a feltűnést. Ennek lett az áldozata. Halála mára már diszkrét közvicc tárgya, szállóige arra az esetre, ha valaki nem akar orvoshoz menni:"Ne csinálj úgy, mint Henson, miatta ilyen sz***ok az új Muppet hangok."

Hensonnak két temetési miséje is volt. Egyik Manhattan-ben, az Aranyszájú Szent János Katedrálisban, a másik Londonban, a Szent Pál Katedrálisban. Kérésének megfelelően se az atyák, se a gyászolók nem viseltek feketét és dixiland band játszotta az "Amikor a szentek bevonulnak" című dalt, valamint felléptek kedvenc Muppet-jei is, egymás után csatlakozva Brekihez, míg végül az egész társulat együtt köszönt el a bábmestertől. 

]]>]]>
Jim Henson temetése külön előadás volt, melyet az újságok grandiózusnak és végtelenül meghatónak írtak le. A szertartáson részt vett Richard Curtis is, akit az esemény annyira megihletett, hogy ez alapján forgatta az Igazából szerelem  (Love Actually) híres esküvői jelenetét, a növekvő számű zenekarral.

 
]]>]]>
Jim Henson hamvait Új-mexikói birtokán szórták szét szerettei. 1992. szeptember 26-án poszthumusz megkapta a Courage of Conscience Award-ot (Lelkiismeret Bátorsága) melyet a gyermekműsorokban nyújtott teljesítményéért kapott, azért mert a gyermekeket jószívűségre, fair play-re, emberségre, toleranciára, egyenlőségre nevelte.

Ezév szeptemberében Henson tiszteletére, halálának 20 évfordulóján új Muppet filmet forgatnak, Jason Segel rendezésében, aki azt ígéri, hűek maradnak a Muppet-ek szelleméhez. "Bennük nem volt soha, még árnyalatni rosszindulat sem. Jim Henson mélységesen tisztelte az embereket, soha senkit nem bántott volna meg egyetlen rosszindulatú célzással sem. A jóság lengi körül bábjait."


Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Vetítő (30) Politika (1578) Tereb (138) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Irodalmi kávéház (504) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Mozi világ (440) Mozaik (83) Jobbegyenes (2027) Gazdaság (657) Nagyvilág (1455) Szépségápolás (15) Sport (729) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Belföld (6) Mondom a magamét (5295) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Egészség (50) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>