Ma 2021 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
d977c4bd85af41dc0a67875c7fd85e87.jpg

Amerikából jelentem XI. - Ahol megállt az idő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Old Bethpage falunak hivatalosan egyetlen lakója sincs, utcái mégsem kihaltak. Ellenkezőleg.Valami mindig történik. A főutca nevetéstől, kocsik tülkölésétől, lovak patáinak dobogásától zajos. Lovaskocsik? Melyik évszázadban vagyunk? Természetesen a 21-ben. Vagy mégsem?

Old Bethpage azon falvak egyike, melyeket a muzeológia az angol nyelvterületen "élő múzeumnak" hív. Az első ilyen típusú múzeumok a 19. század végén épültek Skandináviában. Az élő múzeumok, másnéven élő történelmi/farm múzeumok, skanzenek arra hivatottak, hogy egy bizonyos történelmi és/vagy társadalmi kort konzerválva mutassanak be a nagyközönségnek.


]]>]]>


Az első európai skanzenek után hamarosan megnyíltak az amerikai élő múzeumok is. A legelső Henry Ford Greenfield Village-e volt, Michigan-ben, melyet a "zsebamerika" szóval illetett. Ebből az elnevezésből is látszik, hogy az amerikai élő múzeumok koncepciója eltér az európaitól. Míg az óhazában a legtöbb esetben az épületek bemutatása áll a középpontban, addig Amerikában a teljesség bemutatására törekednek. Visszaadni az adott kor, hely hangulatát, nemcsak az épületek rekonstrukciójával, hanem a mesterségek, a háztartási munkafolyamatok, a ház körüli teendők, a hétköznapi élet apró eseményeinek bemutatásával, illetve az ünnepnapok megidézésével.

Hogyan is zajlik ez a gyakorlatban? Old Bethpage-ben alkalmam volt belecsöppenni ebbe a különleges világba, és részt venni ezen az időutazáson. Ez az a hely, ahol nem lepődsz meg, ha Hester Prynne-k jönnek veled szembe Coca Cola-t iszogatva, vagy fényképezőgéppel a kezükben.


]]>]]>


Old Bethpage 1970-ben nyílt, ám a Long island-i műemlékházak mentése, "áttelepítése" már 1963-ban elkezdődött. Jelenleg 51 renovált és 7 rekonstruált ház áll a 209 négyszögöles területen egy tipikus 19. századi földművelésre berendezkedett falu képét alkotva. A házak mentése folyamatosan zajlik, ezen házak előtt tájékoztatótábla közli a ház származásának helyét, eredeti funkcióját és a nyitás idejét.

A házak közül egyetlenegy, a Powell farmház állt ezen a helyen, a többi Long Island különböző pontjairól érkezett, és az eredeti funkcióra törekedve került renoválásra. Így működik a faluban kovács, elvégezve a múzeumban adódó apróbb javításokat és természetesen bemutatva a kovács munkaeszközeit, munkafolyamatait a látogatóknak. A másik népszerű épület a működő taverna, a Noon Inn, mely a falu főterén áll. A főtér ad helyet a táncos, zenés programoknak és természetesen ezen a helyen halad át a falu mindenféle forgalma, a lovaskocsik, korabeli autómobilok és a helyi gárda is itt vonul végig soraiba toborozva a fiatalokat.


]]>]]>


A rekonstruált/renovált házak hűen mutatják be a kor építkezési, berendezési szokásait, a lakók életét, szokásait. Törekedtek arra, hogy minden társadalmi réteg képviseltesse magát, nemcsak megjelenésével, de házaikkal is, így találunk parasztházakat, polgári épületeket és a gazdag réteg házai is kiállításra kerültek.


]]>]]>


Minden házban "lakik" valaki, korhű ruhában, mesélve a belépőknek, válaszolva az érdeklődő kérdésekre, bemutatva a használati eszközöket, melyeket már csak itt láthatunk.


]]>]]>


Nem meglepő, hogy a falu leggazdagabb háza, a falu leggazdagabb emberéé, a szatócsé volt, aki az "általános" bolt tulajdonosa. Hatalmas háza alsó szintjét a bolt uralta, felső szintjét a család szobái, melyek fényűzésről tanúskodnak.


]]>]]>


A "General Store" a falu szíve-lelke, hiszen minden kapható itt, a vég szövettől a kapáig, a lábastól a vetőmagig. Az üzlet előtt mindig nagy a csoportosulás, meg kell beszélni a nap eseményeit, a helyi pletykákat.


]]>]]>


A gyerekek kedvenc helye természetesen az állatfarm, ahol eredeti körülmények között láthatjuk az állattartás 19. századi formáját. A faluban lovakat, szarvasmarhákat, disznókat, juhokat és természetesen szárnyasokat is tartanak. Pár évvel ezelőtt egy biogazdaság kezdte meg a működését a falu határában, nagy sikerrel.


]]>]]>


A múzeumban korhű öltözékben "színészek dolgoznak", elhitetve velünk, hogy Old Bethpage-ben megállt az idő. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy ünnepekkor tudjuk a falut meglátogatni, akkor külön élményben is lehet részünk. Július 4-én, Hálaadáskor korhű ünneplésbe pottyanunk, esetleg a polgárháború egy-egy ütközetét élhetjük át. Szeptemberben a betakarítás környékén, a falu ad helyszínt a Long Island Fair-nek, annak a nagyszabású kirakodóvásárnak, melyre a sziget valamennyi kézművese elhozza munkája legjavát.


]]>]]>


Az élő múzeumok remek lehetőséget adnak a pedagógusoknak, szülőknek, hogy bemutassák a gyerekeknek a múlt századok emberének életét, hétköznapjait. Ugyan a tudósok kemény kritikával illették ezeket a múzeumokat, azzal vádolva őket, hogy hamis képet mutatnak, hiszen mellőzik az amerikai történelem sötétebb pillanatainak bemutatását, például a rabszolgaság intézményét, illetve egyéb igazságtalanságokat, a tudás azonban a szülők, tanítók birtokában van, akik kiegészíthetik a gyerekek falubéli tapasztatalatait korra, értelmi színvonalra való tekintettel.

Old Bethpage azonban nemcsak a gyerekek kedvenc időtöltése, mi felnőttek is remek órákat tölthetünk itt, azon elmélkedve, vajon hogy éreznénk magunkat ebben a korban, ezen körülmények között. Tanulságos elmélkedés.

KÉPEK A MÚZEUMRÓL:
]]>http://tinkmarashots.freeblog.hu/archives/2009/11/14/Long_Island_Fair/]]>

 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gazdaság (657) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Sport (729) Nagyvilág (1454) Heti lámpás (254) Mondom a magamét (5221) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Jobbegyenes (2004) Történelem (14) Irodalmi kávéház (505) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>