Ma 2021 szeptember 17. Zsófia napja van. Holnap Diána napja lesz.
247ee9bd05ea7cd50a9ab94e1b2b67dd.jpg

Amerikából jelentem X. - Aggódom Sherlockért

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Férfias, jóképű, izmos, vagány, szellemes, szórakoztató, szenvedélyes. Ha ezeket a tulajdonságot felsorolod egyik hölgy ismerősödnek és arra bíztatod, nevezzen meg ismert férfiakat, akármelyik korból, élőket vagy regényhősöket, akikre ezen leírás megfelel, egy férfi neve bizonyára nem szerepelne a listán. Legalábbis mostanáig. 

Sherlock Holmes-é. December 25-től, ha elmegyünk a moziba és megnézzük a legújabb Guy Ritchie filmet, így gondolunk majd az angol irodalom egyik legnépszerűbb regényalakjára.

Mert ebben a moziban lesz minden. Boksz, meg harcművészet, robbanás, és akció, akció, akció. No, meg a legváratlanabb. Holmes közelebbi viszonyba kerül Adler kisasszonnyal, mint valaha is.

Eddig semmi gondom nem volt Guy Ritchie-vel. Robert Downey-t kifejezett kedvelem és az egyik legjobb színésznek tartom, de most fenntartásaim vannak, sok ezer Sherlock Holmes rajongóval egyetemben.

 


]]>]]>]]>]]>Mit várnánk egy remake-től? Hol a határ? Mi a felújítás és mi az eredeti karakter teljes semmibevétele? Mit is szeretek Sherlock-ban?

Az angolságát, a hidegvérét, azt, hogy az egyik legnagyobb gondolkodó, hogy szinte minden ügyét sikerült a logika, az ész segítségével megoldania, még akkor is, ha értett a harcművészethez és Watson mindig magához vette a revolverét. Hogy a nőkkel távolságtartó volt és az egyetlen, aki valaha közelférkőzött a lelkéhez, sohasem érintette, kapcsolatuk mégis túlfűtöttebb volt, mint ezer intim jelenet. Hogy távol állt az akcióhőstől, a lányok ideáljától, mégis vonzó volt. Mindezt. És mindez elvész ebben a filmben. Ahogy azt Downey ígéri, "életet pumpáltak a karakterbe". Életet Sherlock Holmes-ba? A detektív karaktere az egyik legélettelibb, legtöbbet feldolgozott, eljátszott karaktere a világirodalomnak.


]]>]]>]]>]]>


Guy Ritchie azt mondja az Entertainment Weekly eheti számában: "Felnőtt egy generáció, aki nem akarja Holmes-t búrkalapban látni, és régimódian viselkedni. Mi itt vagyunk és megcsináljuk nekik ezt a változatot. Ez a film az angol filmek, sorozatok hollywood-i feldolgozása lesz. (Ez már önmagában nem szokott jót jelenteni.) Ha Shakespeare-t fel lehet újítani, akkor Holmes-t miért ne? Ha úgy vesszük, egy karatebajnok, nőfaló, menő Holmes alapkövetelmény."

Ha azt mondják, az új trendnek megfelelően egy újabb legendát akartak szétzúzni (Jane Austen átdolgozások, vegetáriánus vámpírok), már igazabbnak hangzik. Amennyiben ez volt a cél, akkor a film bizonyára nagyon-nagyon jó lesz. Az akciójelenetek ütősek, a humor ellenállhatatlan, a képek mozgalmasak, a karakterek szerethetők. Meglesz a kasszasiker Karácsonykor. S ha minden igaz, mivel az alkotók teljesen biztosak a sikerben, máris készülődnek a folytatásra, melyben újabb hollywood-i nagyágyú csatlakozik a neves gárdához. Úgy hírlik, Brad Pitt lesz a legendás Moriarty, Sherlock örök ellenfelének megszemélyesítője.


]]>]]>
Valószínű és is ott leszek a sorok között, vegyes érzelmekkel és Jeremy Brett-re gondolok.

 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Tereb (138) Nagyvilág (1458) Mozi világ (440) Mozaik (83) Életmód (1) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2113) Sport (729) Mondom a magamét (5574) Belföld (6) Heti lámpás (255) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Tv fotel (65) Politika (1578) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>