Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
93151c99a8ebab552d484d6c145ea18f.jpg

Amerikából jelentem VII. - New Yorkba bekopogtatott az ősz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azt mondják, Párizst a tavasz pompájában kell látni, New Yorkot ilyenkor, ősszel, amikor a nyugovóra térő természet pasztell színei meglágyítják a mozgalmas, soha nem nyugvó világváros éleit. 

Az angol nyelvnek két kifejezése is van az őszre. Az Autumn, a hivatalos és a Fall, melyet a hétköznapokban használnak. Ez sokkal poétikusabb, líraibb, nemcsak hangzásában, de jelentésben is magában hozrdozza, a "lehullást", az elmúlást.  

Azonban nem is lennénk Amerikában, ha ez az időszak csak az elmúlásról, az elcsendesülésről szólna, és kissé hajlana a depresszióra. Ellenkezőleg. Ez az egyik legvidámabb, legmozgalmasabb évszak. 
A Labor Day jelzi az amerikai nyár végét. Ez az utolsó közösségi, családi, kirándulós hosszú hétvége. Labor Day szeptember első hétfőjére esik. Ilyenkor a nemzet tiszteletét fejezi ki a dolgozók és munkások által elért gazdasági és társadalmi sikerek előtt. Itt Long Island-en is volt minden. Hajókázás, piknik, estefelé pedig grill illata szállt mindenfelől, később tüzijátékok fénye világította be az éjszakai égboltot.
 
 
Mintha varázsütésre történt volna, másnapra elsöpörték a fülledtséget, felfrissült, lehűlt a levegő. A gyerekek iskolába indultak. A legtöbb helyen ez idén szeptember 8-a volt, de ezt iskolája válogatja. Reggelente és délutánonként újra feltűnnek a sárga iskolabuszok a házak között. Aggodalmas szülők kísérik a megállóba a kisebbeket.
 
 
Kezdetét veszi az NFL (nemzeti amerikai foci) idény, meg az egyetemi foci bajnokság, újra ingyenesek a strandok, elkezdődnek a nyári szünetet tartó nagysikerű TV sorozatok, így a focirajongók, meg a sorozatőrültek is visszazökkennek a megszokott kerékvágásba és újra lesz mit megbeszélni a szomszédoknak, miközben a kertjeiket csinosítják.
 
 
S ha már kert, akkor azt is el kell mondanom, hogy bizony a türelmetlenebbek már Halloween-re készülődnek. A jobb ízlésűeknél falevelek, madárijesztők, őszi ajtó-, ablakdíszek, a bátrabbaknál már a horrorosabb elemek is megjelentek. A boltokban is nekiláttak kidobozolni a Halloween party-k kellékeit.
 
 
A szupermarketben már lehet szép, megtermett sütőtököket kapni. A helyi középiskola ezen a hétvégén megrendezte az őszi fesztivált.
Mi még csak ezt a kis tököcskét vettük meg a vásárban, de az igazság az, hogy ezt kis barátainknak ajánljuk fel, mert bizony az állatok is nekiláttak a téli előkészületeknek.
A kertünkben lakó mókuscsalád szorgalmasan rója a köröket, mindenféle termésekkel a pofácskájukban.
 
 
Nem látni mást egész nap, mint ahogy akkurátusan elássák a kincseket. Pár nap múlva ez a sütőtök tele lesz apró fognyomokkal.   
Hamarosan beköszönt az október, s ahogy említettem, Amerikában egyik ünnep, a másik előszobája, Halloween után közvetlen megkezdődnek a Hálaadás napi előkészületek.
 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (142) Sport (729) Mondom a magamét (6347) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Belföld (8) Vetítő (30) Történelem (15) Politika (1581) Gazdaság (667) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (514) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1464) Mozaik (83) Életmód (1) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2431) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>