Ma 2021 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
b032f3115645f2a3c29cf2cb383d9709.jpg

Amerikából jelentem V. - Rendezzünk jelenetet!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jelenetet rendezni illetlen dolog. Mindezt felszólításra tenni még szokatlanabb. Ez alól egy kivétel van, ha a felkérés Charlie Todd-tól és csapatától érkezik. Az Improv Everywhere (kb. Rögtönzés Mindenfelé) káoszt és szórakozást ígér nyilvános helyeken.

A társulat székhelye New Yorkban van. Szellemi atyja Charlie Todd színészi végzettséggel rendelkező fiatalember, aki 2001-ben úgy döntött, hogy nem zárkózik be színházi falak közé, nem várja meg, amíg a szerepek rátalálnak, inkább maga indul megkeresni a lehetőségeket. A cél így is, úgy is a szórakoztatás. Ebben az esetben azonban a nézőknek sem kell színházba menni, sőt önmaguk lesznek szereplői a rögtönzött előadásoknak. 

Charlie színészeit ügynököknek (jelenleg 43 rangidős tagot számolnak), az előadásokat küldetéseknek, misszióknak nevezi. A cél a tiszta szórakoztatás. A legváratlanabb helyeken, a legváratlanabb időpontokban az arra haladók, vagy az adott helyen jelenlevők legnagyobb meglepetésére előállni valami igazán frappánssal. A nézőkben az improvizáció benyomását keltik, valójában hosszú hetek összehangolt munkája van a háttérben.  

Ez a szórakoztatás új irányvonala. Nagy tömegek bevonásával, a meglepetés erejére építve. Ahogy ők nevezik, "szervezett móka". A társulatnak az ad örömet, hogy újabb és újabb észbontó vállalkozásokat eszelnek ki, illetve az, hogy ezeket a legnagyobb titokban tudják megszervezni. A nézőknek pedig jut a szívbéli mosoly, a vidámság. Aki valaha is részese volt egy ilyen eseménynek, soha nem felejti el, százfelé meséli és bizony egy jó időre visszanyeri az emberi kedvességbe, jószándékba vetett hitét. Nézzétek ezeket az arcokat a képeken! Könnyeket csal az ember szemébe a ragyogó, igazi mosoly, a meglepetés, a hála, a megilletődés, a mélyről fakadó, fesztelen öröm.

A társulat nem követ el semmilyen törvénybe ütközőt, bár gyakran kivonul a rendőrség a nagy csődület láttán, mivel azonban nem látnak semmi kivetni valót, ők is beszállnak a buliba. Nem hívják meg a médiát, hisz nem ez a cél. Várnak minden vállalkozó szellemű, jövőbeli ügynököt és a honlapjukon meg lehet lesni, hol lesz a következő misszió. Akcióik nem levédettek, úgyhogy bárki, bárhol megismételheti, amennyiben nem reklám jelleggel teszi, illetve nem az ő nevükben. Ötleteket szívesen vesznek, bár rengeteg van még talomban. Kiemelt szempont, hogy a misszió során soha senki nem szenvedhet semmilyen érzelmi sérülést, megaláztatást, vagy megszégyenítést.  
 
 
Több országban vannak már hasonló társulatok. (Az antwerpeni vasútállomáson előadott Muzsika Hangja betétdal a 200 táncossal már ennek az irányzatnak a belgiumi megvalósítása volt.) Kíváncsi vagyok, Magyarországon ki lesz a kezdeményező és vajon mikor.
Amennyiben eddig kissé titokzatosan fogalmaztam volna, íme néhány a legsikeresebb misszók közül. Ezek bizonyára világossá teszik az Improv Everywhere lényegét. Eddig 84 sikeres akciót teljesítettek. Volt ezek között dedikáció egy elhunyt íróval, öngyilkossági kísérlet öt láb magasról, utazgatás a metrón alsóneműben, ál U2 koncert a háztetőn, "megfagyott" Grand Central vasútállomás. A következő missziók az én kedvenceim.
 
Akció neve: Meglepetés esküvői party 
Időpont: 2009. május 4.
Helyszín: Manhattan, NY
Misszió: A társulat teljesen véletlenszerűen kiválaszott egy párt, aki aznap polgári esküvőt kötött, mindenféle lakodalomterv nélkül. Amint kiléptek a kapun, az ügynökök közölték velük, hogy miért jöttek és hogy bizony itt buli lesz. A pár teljesen ismeretlenekkel mulatott és fergetegesen érezte magát. Volt torta, meg beszéd, tánc és ajándékok, repült a menyasszonyi csokor és a friss házasok hintón hagyták el a terepet. Természetesen az arrajárók is bekapcsolódtak az ünneplésbe, hiszen ez volt a cél. Kisebbfajta utcabál kerekedett. 
 
 
Akció neve: hi5 mozgólépcső 
Időpont: 2009. január 27. reggel 8-9 óra
Helyszín: 53. utca és Lexington Avenue metróállomás, Manhattan, NY
Misszió: Hétköznap reggel Manhattan-ben metrón utazni egy rémálom. Mindenki álmos, nyűgös. Morcos arcok néznek az új munkanap elé, amikor beindul az akció. Ügynökök állnak a lépcsősoron, táblákkal híva fel a figyelmet Rob-ra, aki hi5-ot osztogat, pontosan 2000 van a tarsolyában. Hamar elfogy mind. Az emberek megilletődnek, majd belecsapnak a felkinált tenyérbe. Kép készül szinte minden egyes arcról. Tanulmány valamennyi. Sokan azonnal mosolyra fakadnak, kösöznnek. Néhányan, faarccal viszonozzák a kedvességet, csak később mosolyogják el magukat, amikor azt hiszik, már senki nem látja őket. A fiatalok lelkesek, vihognak. Teljes a siker. 
 
 
Akció neve: Földalatti művészeti kiállítás
Időpont: 2008. november 13.
Helyszín: 23. utca metróállomás, Manhattan, NY
Misszió: Az ügynökök 30 különböző, teljesen hétköznapi metróállomáson található tárgy, vagy felszerlés (csövek, tűzoltókészülék, csatornalejárat, hirdetések) mellé helyeznek el múzeumi leíró táblákat. Egy tisztességes megnyitónak megfelelően van állófogadás pezsgővel, ruhatár, csellista. Na, és persze megdöbbent utasok. Öröm nézni, ahogy olvasgatják a feliratokat pezsgőspohárral a kezükben. Közben jönnek-mennek a metrószerelvények. Fenomenális. 
 
 
Akció neve: Vakuhíd
Időpont: 2008. május 16.
Helyszín: Brooklyn híd, Manhattan, NY
Misszió: Egy héttel a híd 125. születésnapja előtt, a hideg eső ellenére több, mint 700 ember gyűlt össze, hogy az ügynökök irányítása alatt fényképezőgépeik vakuival egyszerre kattintva, végigsorakozva a hídon, bevilágítsák azt egyetlen másodperc töredékére. A felvételek a Manhattan Hídról készültek. A képek magukért beszélnek.
 
 
Akció neve: Kajáldaopera
Időpont: 2007. március 8.
Helyszín: Los Angeles
Misszió: Az unalmas gyorsétkezdei falatozást egyszercsak énekszó szakítja félbe. A McDonald's kiszolgálólánykája dalban adja mindenki tudtára, hogy szüksége van néhány szalvétára. Majd a hambugeres fiú és a takarító személyzet is csatlakozik a rögtönzött musical-hez. Végül néhányan a falatozók közül is dalra fakadnak. A döbbenet és a siker teljes. 
 
 
Akció neve: Isten hozott!
Időpont: 2008. július 26.
Helyszín: JFK Nemzetközi Repülőtér, NY
Misszió: Az ügynökök csellel megszerzik (lelesik parkoló autókról, megkérdeznek más várakozókat, ők kire várnak) jó néhány utas keresztnevét, majd lufikkal, virágcsokrokkal, "Isten hozott itthon!", "Nagyon hiányoztál!" táblákkal várják, üdvözlik a mit sem sejtő utasokat. 
 
 
A társulatnak nemrég jelent meg az első könyve, melyben a missziók részletes leírása található, képekkel, interjúkkal. Videóik a You Tube-on megtekinthetők az Improv Everywhere saját csatornáján.
 
 

 Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (254) Rejtőzködő magyarország (171) Irodalmi kávéház (505) Mondom a magamét (5221) Mozi világ (440) Tereb (140) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1454) Mozaik (83) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Kultúra (6) Életmód (1) Sport (729) Politika (1578) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2004) Szépségápolás (15) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>