Ma 2020 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
87fbf615511a7b549d435528fa932bb7.jpg

Amerikából jelentem LXXXXVII. - Peanut butter_Mogyoróvaj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Olyannyira comfort food, hogy páromnak elég gyakran készítem a klasszikusnak számító szőlőlekváros-mogyoróvajas szendvicset, különösen kimerítő munkanapok után.

A peanut butter and jelly sandwich szerves része az amerikai étkezési kultúrának, valahogy úgy, mint nekünk a zsíroskenyér hagymával. Ízvilágát eleinte kicsit furcsának találtam, de mára már elfogadtam, ugyan nem lett kedvenc, de értem, mit esznek rajta. A mogyoróvaj és a szőlőlekvár savanykás-keserédes kombinációja nem túl édes azoknak, akik nem rajonganak a gejl ételekért, viszont nem is túl savanyú, tehát elmegy nassnak is.

A mogyoróvajat Európában gyakran a modern Amerika találmányának titulálják, holott több száz éves történelme van. Az első mogyoróvajat az aztékok készítették a földimogyoró péppé zúzásával.

A mogyoróvaj első szabadalma (#306727) a kanadai Marcellus Gilmore Edson nevéhez fűződik. Az ő receptúrája szerint, ha a pörkölt földimogyorót forró fémlapok között őröljük, egy idő után folyékony állagú lesz. Lehülés után pedig zsírhoz, vajhoz hasonló állagú, kenhető krémet kapunk. Edson találmánya még közel sem az, amit manapság mogyoróvajnak hívunk, de az első lépést ő tette meg.

1897-ben J.H. Kellogg, a gabonapelyheket gyártó cég új szabadalommal (#580787) rukkolt elő, melyet "nut-butter"-nek hívtak. Ez már kellemesebb állagú, kevésbé tömény ízű volt.

Dr. Ambrose Straub, a missouri-i St. Louis-ban, 1890-ben állított elő ízletes mogyoróvajat, melyet gyengélkedő, foghíjas, idős páciensei táplálására fejlesztett ki.

Az igazán természetes mogyoróvajak csak földimogyorót és sót tartalmaznak, de ezeket beszerezni elég nehéz. A szupermarketekben vásárolható mogyoróvajak, még a "natural" és "organic" jelzőkkel ellátottak is tartalmaznak növényi olajakat, gyakran pálmaolajat, stabilizátort, mely az olaj kicsapódását akadályozza meg és különféle ízfokozókat.

A mogyoróvaj ésszerű fogyasztása kifejezetten egészséges, hisz tartalmazza a magvak valamennyi kedvező tulajdonságát. Protein-ben, B3 és E vitaminokban, magnéziumban gazdag,  természetes rostokat és antioxidánsokat tartalmaz.

A mogyoróvaj ellen szól a benne található növényi olajak káros hatása, mely ellen úgy védekezhetünk, hogy valóban organikus, a lehető legtermészetesebb alapanyagokból készülő márkákat választunk, melyekben ezek aránya viszonylag alacsony. Gondolnunk kell azonban még a magas kalóriatartalomra és a legnagyobb ellenségre, az allergiára is.

A mogyoróvaj az Egyesült Államokban okozott már tömeges megbetegedést is, sőt sajnos 9 ember életét is követelte, amikor egy Georgia-beli mogyoróvaj-üzem súlyos mulasztást követett el 2009-ben. További 691 ember betegedett meg a szalmonellával fertőzött mogyoróvajtól.

Mindezek ellenére a peanut butter az egyik legkedveltebb amerikai étel hazájában és külföldön egyaránt. Kenyérre kenve, süteményekben, tortákban, fagylaltokban, brownie-kban egyaránt megtalálható.

1980-ban indult útjára a legnépszerűbb mogyoróvaj cukorka, a The Hershey cég Reese's Pieces-e, amely nem más, mint kerek, színesre festett cukormázzal borított mogyoróvaj cseppecskék. A Reese's Pieces szerepelt az ET-ben, népszerűsége innen származik, mely azóta is töretlen.

 

A kis cukorkák ötletét a Reese's Peanut Butter Cups nagy sikere inspirálta. Eleinte ennek mellékterméke lett volna, vagyis a lehulló darabkákból, "szemét"-ből készült volna, ám hamarosan kiderült, ez nem jó megoldás, mert a mogyoróvajban található olaj megpuhítja a cukormázat és oda ropogósság. Külsős tudósokat kértek fel a probléma megoldására, s hamarosan elkészült a penuche (később mesélek erről is) mogyoróvajas változata töltelékként. Még egy kicsit állítgattak a cukormáz sűrűségén, koordinálták a cukorkák színét a csomagoláséhoz és elkészült minden idők egyik legnépszerűbb amerikai csemegéje.

Amerika a mogyoróvajat előszeretettel adományozza az éhinséggel küzdő országoknak, hisz fogyasztása nem igényel konyhai előkészületeket, roppant laktató és tápláló, nem utolsó sorban pedig két évig is eláll hűtés nélkül.

A mogyoróvajat állateleségekben is használják, különösen madárcsemegékben.

Végezetül pedig térjünk vissza az ikonikus dzsemes-mogyoróvajas szendvicshez, melyet gyakran csak PB&J-nek nevez a köztudat. Két szelet kenyér, egyik felén általában szőlőlekvár, másikon mogyoróvaj. Sokan két réteg mogyoróvajat kennek fel, egyet a lekvár alá. Felmérések szerint egy amerikai gyermekkorától az érettségiig 1500 ilyen szendvicset fogyaszt el, hisz kedvelt ez az iskolai menzákon és az anyukák is szívesen csomagolják az uzsonnásdobozba. (Jelzem, nemcsak az anyukák, de a figyelmes feleségek is, beleértve magamat is, bőven az érettségi után. :))

A szendvicsnek más változatai is vannak. Sokan mézet, szirupot, csokoládét, banánt, vajat, mazsolát, szárított gyümölcsöket és bátrabbak még sajtot is tesznek bele.

A J.M. Smucker Co. kapva kapott az ötleten és 1968-ban útjára bocsátotta a Goober-t, mely a mogyoróvaj amerikai szlengjéről kapta a nevét. A Goober mogyoróvaj és lekvár, szőlő vagy eper, keveréke egy üvegben. Természetesen ez a gyerekeket és a kollégistákat célozta, mivel ezzel is lerövidült a mosogatási, kenegetési idő.

A mogyoróvajas-dzsemes kenyér tápláló, normál mennyiségben egészséges. Segít a vércukorszint tartásában, a mogyoróvaj hozza a szokásos formáját, s a kenyér pedig rostokat tartalmaz.

A szendvicsről még egy bőrt lerángatott 1999-ben a J.M. Smucker Co. cég. Piacra dobta a hosszú eltarthatóságú Uncrustables-t, ami nem más, mint héjatlan mogyoróvajas-lekváros szendvics, mely piteformájú. Mélyhűtött változta is létezik, ez különösen közkedvelt, hisz reggel csak bedobják az uzsonnástáskába és ebédre felenged. Ebből 60 millió dobozt adnak el évente.

Mindezek után bizton állíthatjuk, hogy a mogyoróvaj igazi amerikai eleség, s ha minden igaz, sosem megy ki a divatból.

Manka "kívánságára" :)) Peanutbutter Jelly Time - csak erős idegzetűeknek!

Ugyanez Family Guy verzióban. :))


 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (246) Autómánia (61) Kultúra (6) Tereb (140) Mondom a magamét (4937) Flag gondolja (33) Belföld (5) Jobbegyenes (1907) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Tv fotel (65) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1452) Irodalmi kávéház (492) Politika (1571) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Sport (729) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (655) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>