Ma 2021 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
d77f06023601bc3a0d03caf987341f0e.jpg

Amerikából Jelentem LXXXVI. - New York Public Library

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A New York Public Library igazi 'kulthely' Manhattan szívében, melyet turisták és helyi lakosok ezrei keresnek fel naponta. Biztos vagyok benne, hogy a mozirajongók különösen kedvelni fogják ezt a bejegyzést, mert a New Yorki könyvtár nemcsak Amerika harmadik  legnagyobb köz- és kutató könyvtára, de egyben rengeteg közkedvelt mozi és TV film helyszíne.

Nem szeretnék nektek száraz történeti tényeket felsorakoztatni, inkább a könyvtár titkairól mesélnék ebben a bejegyzésben. Az impozáns épület az Ötödik Sugárút és a 42. Utca kereszteződésében található. Kapuit 1911-ben nyitotta meg az olvasók előtt.

A Madison Avenue-ról a 42. utcára kanyarodva már messziről látszik az épület, melynek két oldalát két hatalmas oroszlán őrzi, 'akiket' az alkotók tiszteletére , Leo Astor-nak és Leo Lenox-nak kereszteltek. A Nagy Világválság idején új keresztnevet kaptak a szobororoszlánok. Patience (Türelem) és Fortitude (Bátorság) lett a nevük, ezzel is bátorítva New York lakosait.

Az épületet vaskos márvány borítja és nem fukarkodtak a míves domborművekkel, a bronzzal és az aranyozással sem. A könyvtár leghíresebb olvasószobája, a Rose Main Reading Room, a Rózsaterem lélegzetelállító látvány, különösen a könyvtárak szerelmeseinek. A terem 90 méter hosszú és 23 méter széles. A 16 méter magas mennyezetet gyönyörű festmények díszítik. A terem balkon részén nyitott polcokon több ezer kötet sorakozik. A mennyezetről hatalmas csillárok lógnak, a terem bútorzata pedig szintén kiváló ízlésről tanúskodik. Masszív faasztalokon hatalmas rézlámpák. Az asztalok mindegyikén számítógépek sorakoznak Internet kapcsolattal. A könyvtárban laptop kölcsönönzési lehetőseg is van. Hatalmas ablakok engedik be a természetes fényt az olvasóterembe, amely legyen hétvége vagy hétköznap, este vagy reggel, mindig zsúfolásig tele van olvasó, kutató könyvbarátokkal.

A könyvtár nemcsak több millió könyvnek, de néhány különleges tárgynak is otthont ad, többek között Truman Capote cigarettatárcája, Charlotte Brontë, Walt Whitman, Mary Shelley egy-egy hajtincse és Elizabeth Barrett Browning papucsa is megtalálható a köyvtárban. Azonban talán a legbecsesebb kincs az eredeti Winnie-The-Pooh kollekció. Az az eredeti kis csapat, amelyet Christopher Robin Milne kapott az édesapjától, A.A. Milne-től. A kollekció 1947-ben került az Államokba, az amerikai kiadó, E.P. Dutton által. 1987-ben a kiadó a New York-i könyvtárnak adományozta őket és a Donnell Library Center kiállításán voltak láthatóak 2008-ig, amikor is az épület bezárt. A Százholdas Pagony lakói átköltöztek a New York Public Library épületébe.

A Rózsa olvasóteremnek vannak különleges, visszatérő látogatói is. Neil Cowan úr 70 éves és a több mint 50 éve tagja a New York Library-nek. Szinte minden nap felszáll a Long Island Rail Road-ra és beutazik Glen Cove-i otthonából, hogy kedvenc helyén olvasgasson. A könyvtár dolgozói szinte munkatársuknak tekintik és a látogatók is azt hiszik, itt dolgozik, hiszen szabad bejárása van mindenhová. Részt vesz a könyvtárosok összejövetelein, még az esküvőkre is meghívják, ő pedig hálából az otthonába hívja könyvtáros barátait.

Ami pedig a beígért filmeket illeti? Hollywood rajong a New York Public Library-ért, mert impozáns, elegáns és roppant népszerű. Reggeli Tiffany-nál, Csak egy lövés Harrison Ford-dal, Pókember 3, Szellemirtók, Kvíz-show, A Thomas Crown ügy, Hirtelen 30, Holnapután, Álmomban már láttalak. A legnépszerűbb mégis talán a Szex és New York mozifilm. Az a bizonyos híres, elmaradt esküvő, melyet itt, a New York Public Library-ban szeretett volna megtartani a főszereplő, Carrie Bradshaw.

A Szex és New Yorknak és a hasonló alkotásoknak nagy a vonzereje, hisz látogatásomkor magam is tapasztaltam, hogy megannyi fiatal lány fényképezkedik a könyvtár lépcsősorán Carrie pózban, s bevallom, engem is elkapott egy pillanatra ez a furcsa érzés. Egy ilyen helyen, mint a New York Public Library, a múlt és a jelen, a valóság és a mese kissé összeolvad.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>
 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (657) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2048) Mondom a magamét (5373) Titkok és talányok (12) Politika (1578) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Belföld (6) Életmód (1) Tv fotel (65) Autómánia (61) Nagyvilág (1456) Vetítő (30) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (504) Flag gondolja (33) Tereb (138) Kultúra (6) Egészség (50) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Történelem (14) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>