Ma 2021 május 08. Mihály napja van. Holnap Gergely napja lesz.
e71b4acb4215cf7070f7a3a4a6b71d9d.jpg

Amerikából jelentem LXXXIX. - Gilgo Beach-i sorozatgyilkos

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Számomra még leírni is hátborzongató a tényt. Aktív sorozatgyilkos tevékenykedik a környékünkön. A krimik, a sorozatgyilkosságok "rajongóinak" ez különleges eset, hisz legtöbbször egy múltbéli nyomozás részeseivé válnak olvasmányaik, a TV segítségével, ám jelen esetben, benne élnek, hisz a nyomozás még szinte kezdeti stádiumban van, napról-napra új hírek érkeznek.

Párom is azok közé tartozik, akik órákig nézik a TruTV dokumentumfilmjeit, akiknek könyvespolcán ott sorakoznak a megoldott és megoldatlan bűnesetek irodalma, akik állítják, ezekből rengeteget tanultak az emberi lélekről, az emberben megbúvó gonoszról. Magam is úgy tapasztalom, ezek az esetek rengeteg tanulsággal bírnak, gyakran meglepő, hogy az áldozatok és családtagjaik mennyire nem láttak meg bizonyos előjeleket és hogy az emberek a napi gyakorlatban mennyire felületesek, elővigyázatlanok.

A Long Island-i sorozatgyilkos vagy másik nevén a Gilko Beach-i sorozatgyilkos története 2010. decemberében kezdődött, amikor ide, Long Island-re vezettek annak a nyomozásnak a szálai, melyet még 2010. májusában, egy New Jersey-i prostituált, a 24 éves Shannan Gilbert eltűnése ügyében indított a rendőrség. Shannan-t az Oak Beach környékén látták utoljára élve, ahol egy ügyfelével volt randevúja. A rendőrség kutatni kezdett a környéken és legnagyobb meglepetésükre nem egy, de azonnal négy női holttestre bukkantak az Ocean Parkway északi oldalán, az autóút menti bozótos területen. A Long Island-i Suffolk Megyei Rendőrség szóvivője, Richard Dormer szinte azonnal elismerte, hogy túl sok a véletlen és szinte biztos, hogy sorozatgyilkosról van szó.

Mind a négy szerencsétlen lány prostitúcióval kereste a kenyerét és valamennyien a 20-as éveikben voltak. A DNS vizsgálatok megállaptották, hogy egyik lány sem a keresett Shannan Gilbert, hanem négy másik áldozat. Maureen Brainard-Barnes (25) Connecticut-i lakos, akit 2007. július 9-én láttak utoljára Manhattan-ben. Melissa Barthelemy (24), akit szülővárosában, Bronx-ban látták utoljára 2009. július 12-én. Megan Waterman (22) a harmadik áldozat Portland, Maine-i lány volt. Őt itt, Long Island-en, egy Hauppauge-i hotelben látta egy szemtanú utoljára, 2010. június 6-án. Amber Lynn Costello (27) áldozat Long Island-i születésű. akit itt, a szigeten látták élve utoljára, North Babylon-ban. Ezt a fiatal nőt senki nem kereste. A rendőrség nem tartotta nyilván mint eltűnt személyt. Senkinek sem hiányzott, senki nem kereste. Ez azonnal felveti a szomorú kérdést. Vajon hány fiatal nő tűnik el évente úgy, hogy senki, soha nem veszi észre, hogy többé nincs? Azok a lányok, akik ilyen életmódot élnek, gyakran megszakítanak minden kapcsolatot a családdal, a volt barátokkal. Talán azért mert szégyellik, amit tesznek, talán maga a család nem akar közösséget vállalni velük. Elkallódnak, nem hallani róluk, így eltűnésük, hallgatásuk nem feltűnő, hisz máskor sem hallanak róluk, akár évekig. Ők "tökéletes" prédái a sorozat gyilkosoknak, bár ez nem kiválasztó tényező.

2011. március 29-én a továbbra is Shannan után kutató kutyás rendőrök még egy tetemet találtak, egy mérföldre a négy másik áldozat lelőhelyétől. Erről a lányról két nappal később kiderült, hogy nem a keresett Gilbert, ám egy ötödik, ismeretlen áldozat. A Suffolk Megyei Rendőrség továbbra is folyatta kutatást az Ocean Parkway mentén, végig, egészen Nassau Megye határáig, hisz úgy tűnik, a gyilkos "szépen, viszonylag egyenletesen szórta el" áldozatait a tengerpart mentén.

Egy héttel ezelőtt, április 4-én, hétfő délután Richard Dormer bejelentette, hogy további három holttestet találtak. A rendőrség lezárta az Ocean Parkway nyugat felé tartó sávjait és felszólította a helyi lakosokat, hogy ne menjenek a partszakasz közelébe, mert minden nyom számít és minden felesleges nyom csak tovább szaporítja a rendőrség munkáját.


További testek után kutattak egész héten. A kutyás alakulatok mellé további kisegítő csapatok és a tűzoltóság is csatlakozott. A környék teljesen úgy néz ki, mintha egy Hollywood-i filmjelenetet. A környék sárga rendőrkordonnal lezárva, mobil laboratóriumok, kutyás rendőrök, naplemente után kivilágított környék. A három legutoljára talált áldozatról még nem tudni közelebbit, bár kedden annyit már sikerült megállapítani, hogy egyik sem Shannan.

A kutatást különösen megnehezíti, hogy mocsaras, ingoványos tengerpart szakaszról van szó, mely hemzseg a kullancsoktól és sűrűn benőtte a mérges szömörce. A tűzoltóság kosaras járműveiből, a magasból is körbepásztázzák a környéket.

Hétfőn a nyomozás átlépi a megyehatárt és a Nassau Megyei Hatóságok is nyomozást indítanak az Ocean Parkway ezen oldalán, egészen a híres Jones Beach toronyig kiterjedően. A Suffolk megyeiek sem hagyják abba a keresést, mert előfordulhat, hogy valami elkerülte a figyelmüket. Továbbra is keresik a lányok mobiltelefonjait, bankkártyáit és internetes kapcsolatait.

Előfordulhat, hogy a lányoknak semmi köze nincs Shannon Gilbert-hez, akit május 10-én Gus Coletti, 76 éves Oak Beach-i lakos látott utoljára, amikor a lány kétségbeesetten kopogtatott az ajtaján, segítséget kérve. Amikor azonban az idős ember be akarta invitálni, a lány hirtelen elszalad. Hamarosan egy férfi kereste a lányt Coletti házánál, aki nem tudta megmondani, merre szaladt a rémült lány, aki hívta a rendőrséget is és az operátorral 23 percet beszélt, leírva a drogokkal terhes éjszakáját, majd letette a telefont és eltűnt az éjszakában.

A SUV-ot vezető férfiről kiderült, hogy Joseph Brewer, Shannan aznapi partnere volt, akivel a randevút a Craiglist-en beszélte meg. Az illető férfi ellen a rendőrség eleddig nem emelt vádat és gyanúsítottként sem szerepel. Többször kihallgatták őt is, a másik férfit is, aki aznap este a házában tartózkodott. Lakásukat átkutatták, de semmi jelet nem találtak. A lányt a házhoz szállító taxist is kihallgatták.

Sőt még az is előfordulhat, hogy két gyilkos van, vagyis az első négy áldozatnak nincs köze a második négyhez. Ezt abból gondolják, hogy az első "körben" talált áldozatok zsákvászonban voltak, míg a többiek nem. Azonban egy nagyon fontos közös aspektusa van a gyilkosságoknak. Valamennyi lány a Craiglist-en hirdette magát és szerezte üzletfeleit. Lehet, hogy ez a kulcsa az esetnek. Vagyis a gyilkos itt szemeli ki áldozatait. Long Island lakói máris Craiglist sorozatgyilkosságnak, Craiglist Ripper-nek keresztelték el az ismeretlen gyilkost.

A héten New York City-ből antropológusok érkeztek az áldozatok személyazonosságának kinyomozása ügyében és még abban sem biztosak, hogy az utóbbi három lány ugyanannak a tettesnek az áldozata, mint a másik öt, bár nagyon nagy rá az esély.

A rendőrség annyit nyilvánosságra hozott, hogy a nem lesz könnyű nyomozás, mivel különleges, a rendőrség nyomozási módszereit ismerő tettesről van szó. Még az sem kizárható, hogy rendőr az elkövető. A következtetést az alábbi tényekből vonták le. A tettes lenyomozhatatlan, eldobható mobiltelefonokról hívta a lányokat. Valamennyi hívás 3 perc alatti volt. A hívások Manhattan szívéből, a Madison Garden-ből és a Times Square-ről érkeztek, vagyis olyan zsúfolt helyekről, ahol a telefonáló sem az emberek nem szúr szemet, de a térfigyelő kamerák sem mutatnak semmi lenyomozhatót. Az elkövető okos, elővigyázatos ember. Az is előfordulhat, hogy ugyanaz a tettes, aki 2006-ban 4 prostituáltat ölt meg Atlantic City-ben. A módszerein ugyan változtatott azóta, de a nyomozók mégis annyi hasonlóságot találtak, hogy úgy gondolják, egy személyről van szó.

Ahogy említettem nektek az elején, hátborzongató, döbbenetes érzés tudni, hogy azon a vidám helyen, ahol kagylókat gyűjtöttem tavaly, ahol a naplementét fényképeztem, ahol a végtelen Atlanti-óceán hullámait figyeltem nap nap után, borzalmas tragédiák sorozata történt. Talán pár méterre a holttestektől játszottak a gyerekek a parton. Természetesen ez a sorozatgyilkosságokat hobbi szinten kutatók fantáziáját is beindítja. Rengetegen utaznak ide az Államok egész területéről, csak azért, hogy fényképeket készítsenek a környékről, a tetthelyről, a nyomozásról. Több weboldal és blog is indult az esettel kapcsolatban.

A sorozatgyilkosságok szakértőinek egy része meggyőződésesen vallja, főleg Ted Bundy vallomása után (az amerikai történelem talán leghírhedtebb sorozat gyilkosa, aki maga javasolta a rendőröknek, hagyják ott az áldozatokat, mert a "magunk fajta visszatér, meglátogatja áldozatait") , hogy a legrosszabb, amit a rendőrség tehet, hogy összegyűjti a holttesteket. Azt vallják, csak lesben kéne állni, vári, de ez nem történhet meg. Így tovább folytatódik a keresés.

Amerikában az FBI adatai szerint 30 és 50 közötti az aktív sorozatgyilkosok száma. Egyikük itt van a közelben és annak ellenére, hogy nem tartozom a potenciális áldozatok csoportjába sem korom, sem érdeklődési köröm által, mégis nyugtalanító érzés. Amennyiben igénylitek, természetesen hozom a friss híreket az üggyel kapcsolatban.

A képek egy része a ]]>LongIslandPress]]> oldaláról, illetve a ]]>Long Island Serial Killer ]]>blogról származnak.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Mozaik (83) Egészség (50) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (171) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (140) Mozi világ (440) Nagyvilág (1454) Heti lámpás (254) Gasztronómia (539) Életmód (1) Jobbegyenes (2020) Sport (729) Kultúra (6) Belföld (6) Vetítő (37) Mondom a magamét (5280) Szépségápolás (15) Politika (1578) Gazdaság (657) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>