Ma 2020 szeptember 27. Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.
d55afc86270cbfe3d620b61dc0530437.jpg

Amerikából jelentem LXXXIII. - Az Ovális Iroda titokzatos sasmadara

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Ovális Iroda szőnyege körül keringő legenda több évtizedes, de akkor vált igazi városi legendává, amikor a The West Wing (Az Elnök emberei) című sorozatban valaki megemlítette, hogy a pecséten látható sas, mely egyik karmában olajágat, másikban nyilakat tart, háborús időszakban a nyilakra néz, míg békeidőben az olajágra.

A teória Dan Brown Deception Point (A megtévesztés foka) című könyvében is előkerül. Az író azt állítja, hadiállapot idején a Fehér Ház alkalmazottjai egyszerűen az éjszaka leple alatt kicserélik a szőnyeget, melynek másodpéldányát az alagsorban tárolják.

A film és a könyv után olyan nagy lett az érdeklődés, hogy Bill Allman-nak, a Fehér Ház kurátorának személyesen kellett sajtótájékoztatót tartani az ügyben és kijelenteni, hogy a Fehér Ház Ovális Irodájának egyetlen szőnyege van egy adott időszakban. A félreértés, illetve a film és a könyv által létrehozott legenda azt a tényt ferdítette el, hogy a szőnyegen található elnöki pecsét mintázata az évszázadok során többször is módosult.

Truman elnök 1945-ben hozta meg azt a döntést, miszerint a sas forduljon a jobbja felé, nézzen az olajágra, mint a béke szimbólumára.* A jobbra fordított fej egyben a katonai tiszteletadás jelképe is. 66 éve egyetlen pillanatra sem változott meg a sas fejének iránya, akármilyen legenda kering is ennek ellenkezőjéről. Az ország címerén, a zászlón, a pecséten is a sas jobbra, az olajágra néz.

A legenda kialakulására azonban két ok és magyarázat azért lehetséges. Ez egyik az a tény, hogy ugyan az ország szimbólumain a madáralak nem változott 1945 óta, a Fehér Házban találhatóak olyan régi bútordarabok, plakettek, képek, melyeket a régi pecsét szerepel, így a látogatók találkozhatnak olyan pecsétekkel, amelyeken a sas a bal oldalára fordítja a fejét. A másik pedig egy félig véletlen egybeesés. A pecsétet 1916-ban, Wilson elnök módosíttatta, nem sokkal azelőtt, hogy az Egyesült Államok belépett az I. Világháborúba. Az ő döntésében azonban nem szerepelt irányváltoztatás, sokkal inkább egy korábbi pecsétmintázathoz való visszatérés történt. Az 1945-ös változás nem sokkal Japán kapitulációja után történt, immár nem véletlenül. Truman azt akarta, hogy a madár a békét és tiszteletet szimbolizálja. A két esemény, az 1916-os (nem változtatott irányt a madár feje) véletlenül egybeesett az I. Világháború kezdetével. Az 1945-ös, a II. Világháború lezárása utáni, megfontolt változtatás volt, ám e kettő együtt az emberekben azt a képzetet keltette, hogy a madár háború idején a nyilakra, békeidőben az olajágra néz.

Bizton állíthatjuk, hogy nem történik az éjszaka leple alatt semmi az elnöki iroda szőnyegével, de azt is, hogy a sas hiába néz a békét szimbolizáló olajágra, Amerika többet van hadiállapotban, mint békében. Ezt már annak idején, 1946-ban Churchill is megjegyezte a maga angolos, száraz humorával, amikor Truman elnök a pecséttel  kapcsolatos módosító döntését magyarázta magasrangú vendégének. Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök épp vonaton utazott, amikor Truman elmesélte, milyen változtatásokat hozott. Churchill egy darabig szemlélte az elnöki pecsétet, majd így szólt: -Szerintem forgattyúra kellene szerelni a madár fejét.

*Az 1850-ből ránk maradt legelső elnöki pecséten a madár a jobbjára, az olajágra nézett, melyet 1877-ben Hayes elnök változtatott meg. Innentől kezdve ez maradt, egészen 1945-ig a sas a baljára fordult és a nyilakra tekintett.

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

Segédanyag: ]]>Seal of the President of the United States]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Politika (1571) Tereb (140) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (1854) Mondom a magamét (4814) Kultúra (6) Sport (729) Vetítő (37) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1452) Mozi világ (440) Gazdaság (652) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Irodalmi kávéház (490) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Heti lámpás (243) Belföld (5)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>