Ma 2021 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
89137ce50bf59a070484e21f9ba3e0d2.jpg

Amerikából jelentem LXXXII.-The Real Life Superheroes Project

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
 

Melyik kisfiú ne szeretett volna Batman jelmezt farsangra vagy szeretett volna Spiderman lenni, amikor felnő? De mi van akkor, ha ez a rajongás felnőttkorra sem hagy alább?

Új őrület van Amerikában, melyet a 2010-es Kick Ass (Ha/Ver) című film csak még vonzóbbá tett. A film főszereplője képregény rajongó, 'aki egy nap úgy dönt, hogy ő is beáll példaképei seregébe: szuperhőssé fejleszti magát. Vesz egy zöld ruhát, választ egy menő nevet, és nekivág a nagy kalandnak, hogy megtisztítsa a várost a bűn mocskától. Azonban semmilyen szuperképessége sincs, ráadásul kissé ügyetlen is, különös felbukkanásának mégis híre megy, ő pedig egyre merészebb helyzetekbe kerül.'1

Nos, erről van szó, illetve arról, hogy nem is Amerikában lennénk, ha a filmnek ne akadtak volna elszánt követői. Természetesen nem teljesen új az ötlet, hisz a vigilantizmus mozgalma, az önbíráskodás, a vendetta, a magánháború szinte a kezdetek óta az emberiség történelmének része. Szinte minden nemzet folklórjában megtalálhatóak a nép által kedvelt önbíráskodó hősök, akik annak ellenére, hogy jó ügyet szolgálnak, a törvény szemében maguk is szabálysértést követnek el. (Robin Hood, Sobri Jóska) Vannak szélsőséges önbíráskodó mozgalmak is, mint amilyen a Ku-Klux-Klán.

Nem tartoznak azonban ebbe a fogalomkörbe a törvényesen szabályozott környék,-  és szomszédfigyelő mozgalmak, se a polgárőrség, hisz valamennyien lefektetett szabályzat szerint tevékenykednek a köz szolgálatában.

A mi amerikai barátaink a kettő határán működnek és roppant népszerűségnek örvendenek. Magukat Real Life Superhero-nak, vagyis Valóságos Szuperhősöknek nevezik. Az Internetnek és a közösségi oldalaknak köszönhetően ma már rajongói oldalaik vannak, egész kultúrkört teremtettek viszonylag rövid idő alatt. Szuperhőseink maguk alakítják ki a profiljukat, identitásukat, a nevüket, a megjelenésüket, vagyis az egész összképet. Amatőr bűnüldözők, modern keresztes lovagok. Életmódjuk iránt egyre nagyobb az érdeklődés, lassan igazi legendává válnak a legismertebb alakok. Tetteik, kalandjaik gyakran szerepelnek a TV hírműsoraiban, az újságok címlapjain.Az első RLSH (Real Life Superhero) mozgalmak az 1970-es években indultak. Az elsők között volt a The Fox, aka James Philips névre hallgató Szuperhős és egy New York Cityben működő csoport, aki a The Guardian Angels névre hallgatott. Hamarosan követőkre találtak az egész Államok területén, de Angliában, Mexikóban, Japánban és még Dél-Afrikában is.

2005-ben új lendületet kapott a kezdeményezés, amikor egy Mark Schmidt nevű blogger 'Hívom az összes Real Life Superhero-t' címmel bejegyzést tett közzé. Rövid időn belül saját regiszterük, fórumuk lett az önkéntes Szuperhősöknek. 2008-ban létrejött az RLSH Organisation.

A Kick Ass film óta azonban valódi fénykorát éli a Real Life Supereroes mozgalom. Létrejött a RLSH Project, melynek alapító okiratából idézek.

"Azt hiszed, nincsenek igazi Szuperhősök? Felismernéd őket, ha a szemükbe néznél? A mi Szuperhőseink a fantasztikum és a praktikum határán mozognak. Névtelenek és önzetlenek. Életük minden napján arra törekednek, hogy jobbá tegyék a világot körülöttünk. Legyen szó bűncselekmények megelőzéséről, elhárításáról, a környezet rendben tartásáról, az idősek, elesettek támogatásáról, a szuperhősök igazi életeket mentenek, igazi módszerekkel. A RLSH radikális megoldás radikális problémákra.

S kik ők? Szomszédaink, barátaink, családunk tagjai. Egyszerű fiatalok, családapák, művészek, sportolók, politikusok, akik a ma világában is tudják, mi a jó szándék, a részvét."2

A weboldalon böngészhetünk a Szuperhősök arcképcsarnokában, ismerkedhetünk az álarc mögött rejtőzködő hősök életével, legnagyobb sikereivel. Néhány arc a legismertebb RLSH-k közül.

Elsőnek Dark Guardian-t mutatom be Nektek, hisz ő a környékünk angyala, New York City-ben működik. Főleg a City parkjait járja és azon munkálkodik, hogy a drogdílereknek nehéz pillanatokat okozzon. Különösen a gyerekek és a fiatalok védelme áll közel a szívéhez. Dark Guardian édeasapja elhagyta a családot, így a fiú apaminta nélkül nőtt fel. A képregényekből tanulta meg, milyen egy igazi szerető apa, hogyan viselkedik egy igazi hős. Önvédelmi sportokat tanult, majd felfedezte a RLSH csoportot és azonnal csatlakozott. Nemcsak a drogok ellen küzd, de látogatja a környék idős betegeit. Dark Guardian mindezek mellett a Real Life Superheroes.org elnevezésű honlap alapítója is, mely a világ Szuperhőseit gyűjti egy helyre.

Nyx a hölgyek képviseletében 16 éves kora óta éli kettős életét Szuperhősként New Jersey utcáin teljesítve szolgálatot.

Szuperhősnek lenni egészen fiatalon is lehet, s nem feltétlen kell életveszélyes helyzetekbe keveredni. Fényes bizonyíték erre ez a testvérpár. Soundwave és Jetstorm már lassan négy éve vesz részt lakóhelyük környékén a különféle önkéntes munkában, szüleik legnagyobb büszkeségére. A fiúk alig várják, hogy igazi 'bevetéseken' is részt vehessenek.

A Szuperhősök között ilyen nevekkel találkozunk, mint Mr. Xtreme, The Vigilante Spider, Good Samaritan, DC’s Guardian, KnightVigil...

Nemrégiben a Seattle-ben működő Rain City Superheroes csoport vezetője, Phoenix Jones került a hírekbe, miután közelharcban betörték az orrát. Phoenix Jones-nak és csapatának hatalmas sikere van Seattle lakói körében. A Szuperhősök mindenre odafigyelnek a városban. Segítik a rendőrök munkáját az autótolvajlások megelőzőizésében, razziáznak a diszkók, bárok környékén, harcolnak a drogok ellen.

A rendőrség azonban a legtöbb esetben nem ennyire együttműködő és nyugodt. Nem győzik figyelmeztetni az álruhás angyalokat, egy nap még igazán pórul is járhatnak és tragédiába torkollhat a szerintük gyerekes akciózás. Phoenix-ék azonban úgy nyilatkoznak, hogy tudatában vannak a veszélynek, de annak is, hogy ez együtt jár a Szuperhős léttel. A hivatalos hatóságok azonban azon aggódnak, hogy vajon ezek a bátor vagy inkább vakmerő segítők esetleg nincsenek tudatában annak, hogy nem a képregények lapjain szerepelnek, hanem igazi hús-vér emberek.

Ti mit gondoltok? Csupán amerikai eszementség? Vakmerő hülyeség vagy a polgárőrség egy fajtája? Jó, hogy vannak köztünk ilyen emberek vagy Ti is inkább azt tanácsolnátok, hagyják az intézkedést a rendőrségre? Esetleg Ti is szívesen csatlakoznátok a Szuperhősök közé?
 

1 ]]>Port.hu]]> 2 ]]>RLSH Project]]>

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Heti lámpás (254) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (140) Mondom a magamét (5244) Autómánia (61) Tv fotel (65) Sport (729) Kultúra (6) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Történelem (14) Jobbegyenes (2011) Egészség (50) Irodalmi kávéház (505) Nagyvilág (1454) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Politika (1578) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>