Ma 2021 április 14. Tibor napja van. Holnap Anasztázia, Tas napja lesz.
212abcd9f58f70bf8df48fa1b35357e0.jpg

Amerikából jelentem LXXIX. - Punxsutawney Phil

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Groundhog Day-nek/Mormotanapnak nevezett amerikai esemény nagyjából megfelel az európai területen Gyertyaszentelő Boldogasszony Napján (február 2.) szokásos medve előrejelzésnek.

Ha a barna medve ezen a napon kijön az odújából és meglátja az árnyékát, vagyis süt a nap, akkor gyorsan visszabújik, mert messze még a tél vége. Ám ha borús az idő, akkor nem ijed meg az árnyékától és biztosak lehetünk benne, hogy lassan véget ér a hosszú tél. Természetesen ez a szokás a népi megfigyelésre alapoz, a meteorológusok óvakodnak ebből a viselkedésből bármilyen következtetés levonására.

]]>]]>

Azt is bizonyára sokan tudjátok, hogy a Groundhog Day/Idétlen időkig című film a kedvenceim egyike. Miről is szól a film dióhéjban? Phil Connors egy magának való, mogorva, magányos időjárás-bemondó egy pittsburghi tévécsatornán. Egyik nap azt a munkát kapja, hogy Ritával, az új szerkesztőnővel és Larryvel, az operatőrrel együtt menjen el a világvégi pennsylvaniai kisvárosba, Punxsutawney-ba, és a stáb vegye fel a Mormotanap eseményeit. A Mormotanap a város életében a legnagyobb esemény, mindenki a fesztiválon ünnepel, kivéve Philt, aki már alig várja, hogy hazamehessen. A mormota nem bújik elő, a forgatás emiatt nem sokat ér. Ettől Philnek még rosszabb kedve lesz. Az idő hamarosan elromlik, hatalmas havazás támad. A telefonvonalak megszakadnak, és senki sem tudja elhagyni aznap a várost. Phil csalódottan megy vissza a szállodába Larryvel és Ritával. Alig várja a reggelt, hogy végre indulhassanak. Reggel azonban hatalmas meglepetés éri: a hó sehol! Már indulna is haza, amikor a Mormotanapra hívják. Philnek hamarosan nagyon kellemetlen déjà vu érzése támad. A mai nap az igazi Mormotanap! De akkor mi volt tegnap? Kelletlenül felveszi újra a jelenetet, majd hamarosan hózápor támad. És ez így megy nap nap után. Phil ráeszmél, hogy csapdába került: élete végéig ugyanazt a napot kell élnie!

Az első napok rosszul telnek. Hiába fordul segítségért orvoshoz, majd pszichológushoz. Aztán rájön, hogy bármit megtehet következmények nélkül, hiszen reggel úgyis újra a szállodában fog ébredni. Előbb habzsol, randalírozik, majd bankot rabol, csajozik. Megpróbálja felszedni Ritát is, ez azonban sehogyan sem sikerül neki. Szórakozási lehetőségei kimerülnek, így egyre jobban unatkozik. Végül teljesen kiborul, elkapja a kétségbeesés, és öngyilkos lesz. Ám ezzel is hiába próbálkozik, mert mindig a szállodában ébred, ugyanazon a Mormotanapon, újra meg újra.

Az egyforma napok során Phil egyre közelebb kerül Ritához, és lassan megváltozik. Zongoraórákat vesz, jégszobrokat kezd faragni, megmenti egy ember életét, és segít egy hajléktalanon. Az önző, utálatos Philből jólelkű, szórakzotató ember lesz, de elég-ez ahhoz, hogy megtörjön az átkot?*

Nem is lennénk Amerikában, ha a Mormotanapot nem ünnepelnék meg fesztivál, móka, vígság keretében és ha nem épülne rá egész szórakoztató iparág, legalábbis így február 2-a környékén. Punxsutawney, a pennsylvaniai kisváros éves turistaforgalma erre a napra épül és minden lehetőséget megragadnak, hogy forgalmat, pénzt csiholjanak a szokásból. A Fesztivál látogatóinak pedig valóban fantasztikus élményben van részük.

De ki is a Groundhog Day, a Mormotanap igazi hőse, főszereplője? Ki más, mint Punxsutawney Phil, a mormota. A nevezett napon Phil elhagyja a szokásos lakhelyét, a városi könyvtár épületében található rezidenciáját, melyen feleségével, Phyllis-szel osztozik. Az Inner Circle/Belső Kör (a Mormotanapért felelős, különleges kiváltságokkal rendelkező urak csoportja, akik magas keménykalapot és szmokingot viselnek) két megbízott tagja, jelenleg Mr Ben Hughes és Mr John Griffiths átszállítják Phil-t a Gobbler's Knob-nak nevezett parkba, ahol a ceremónia zajlik.

]]>]]>]]>]]>

Néhány tény Phil-ről. Ő az egyetlen, autentikus időjós, aki már több mint 125 éve ad 100%-os idő-előrejelzést. Aki azt állítja, hogy a mormoták csak 6-10 évig élnek, azok nem ismerik a legendás Phil-t, aki hosszú életét egy bizonyos "életelixír"-nek köszönheti, melyből minden nyáron, a Mormota Piknik keretében csupán egy kortyot fogyaszt.

Az időjóslatot Phil először az Inner Circle tagjaival osztja meg, akik természetesen folyékonyan beszélik a mormota nyelvet, a Groundhogese-t, majd ők fordítják le a jóslatot a Fesztivál látogatói számára.

]]>]]>]]>]]>

A Groundhog Day hagyományát még az első telepesek hozták magukkal, a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepével/Candlemas-szal együtt, így az ünnep már az 1800-as évek elején jelen volt Pennsylvaniaban. Az első Gobbler's Knob Parkban tartott fesztivált 1887. február 2-án tartották. Phil-t eleinte Br'er Groundhog-nak, majd később Fülöp Királyról, Phil-nek nevezték.

Phil híres és befolyásos személyiség. A nagy Szesztilalom idején azzal fenyegette a népet, hogy 60 extra téli hetet jósol a 6 helyett,  ha nem kaphat inni. 1986-ban Washingtonba utazott, hogy találkozhasson Reagan elnökkel. 1995-ben szerepelt az Oprah Wiinfrey Show-ban. 2001-ben a Times Square kivetítőin élőben közvetítették február 2-i jóslatát. Jelenleg arról szólnak a hírek, hgy esetleg Obama Elnök is látogatást tesz a híres-neves Punxsutawney Phil-nél.

]]>]]>]]>]]>

Hogy mindezekből mennyi igaz? Döntsétek el Ti. Egy biztos, Phil híres, a Mormota Fesztivál pedig évről-évre több százezer látogatónak ad életre szóló élményt. Aki nem vehet részt személyesen az ünneplésen, az Phil honlapjáról üdvözlőlapot küldhet barátainak.

]]>]]>]]>]]>
 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (254) Egészség (50) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Nagyvilág (1454) Gazdaság (657) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Életmód (1) Jobbegyenes (2005) Kultúra (6) Politika (1578) Gasztronómia (539) Belföld (6) Történelem (14) Irodalmi kávéház (505) Autómánia (61) Sport (729) Mondom a magamét (5223) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>