Ma 2021 május 05. Györgyi napja van. Holnap Ivett, Frida napja lesz.
de3e91b1641954badf33f94860a6ffc2.jpg

Amerikából jelentem LXXIV. - Ted Williams, a csodálatos orgánumú hajléktalan

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A karácsonyi rohanásban, a kígyózva várakozó, tülkölő autósorban senki sem foglalkozott az út szélén, kezében táblát tartó, torzonborz afroamerikai hontalannal. Csak egy volt a Colombus utcáin kolduló munkanélküliek közül, pedig a tábláján írtak különlegességet ígértek.

Az embereket a vásárlási listák, leértékelések tartották lázban, kivéve egy embert, Doral Chenoweth-t. A Columbus Dispatch, az egyik helyi újság videósa a piros lámpánál várakozva felvételt készített a hajléktalanról, melyet január 3-án töltött fel 'ritchey' felhasználónév alatt futó You Tube csatornájára. A videót egy nap leforgása alatt több millióan nézték meg. Azóta a hontalan úriembert nemcsak Amerikában, de szinte az egész világon megismerték.

"A felvételt még Karácsony előtt készítettem, -mondja Doral- de nem került nyilvánosságra, hisz nagyon elfoglalt voltam én is, az újság is az ünnepek miatt. Öt héttel később lett rá lehetőségem. Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz."

De mi is látható ezen a videón? Nem a látvány a lényeg, hanem a hang, melyet Ted Williams a tábláján is ígért. A hajléktalan ohio-it az Jóisten olyan hangszínnel ajándékozta meg, mellyel nem sokan rendelkeznek. Kiforrott, gyönyörű, képzett bariton beszédhang, melyért milliókat fizetnek egy-egy TV társaságnál, rádióállomáson.

Ted Williams tudatában volt képességének már egész fiatal kora óta, s szerette is volna kihasználni a lehetőséget, de a brooklyni születésű fiatalember rossz társaság hatása alá került, elvesztette a munkáját, alkoholizálni kezdett, drogokat fogyasztott, többször letartóztatták lopás miatt. Az élet elsodorta New Yorkból, családjától, gyermekeitől távol élt az utóbbi évtizedekben. Colombusban kötött ki, ahol már két éve leszokott a drogról és az alkoholról, Doral Chenoweth-et pedig mintha maga az Úr küldte volna az életébe.

Ted már január 5-én a CBS reggeli műsorának vendége volt, s azóta az interjúknak se szeri, se száma. Mindenki szeretne egy darabot Ted Williams-ből. Január 5-én a Cleveland Cavaliers NBA kosárlabda csapata bemondói állást és egy házat ajánlott fel Williams-nek. Január 7-étől az MSNBC-nél is teljes állásban dolgozik, valamint 9-étől a Kraft Foods éhezők megsegítésére induló TV-s kampányának, a 2011 Kraft Fight Hunger Bowl-nak a hangja lett.

Egy rövid hét leforgása alatt Ted élete gyökeresen megváltozott, s nemcsak a külső megjelenése lett elfogadhatóbb, de hozzálátott a belső rendezéséhez is. Hazautazott New York-ba, ahol hosszú évek óta először találkozott 90 éves édesanyjával és gyermekeivel. Megpróbálják pótolni az elveszett éveket.

"Végre láthatom, ahogy a fiam feláll és tesz valamit azért, hogy segítsen magán.  Olyan tehetséges, remélem, összejön neki. Család nélkül maradt, majd egyre szegényebb és szegényebb lett. Talán újra fel tudja építeni önmagát, s megmutatja, hogy az életben sokkal több van, mint a rossz emberek társasága és a kábítószer."-mondja Ted édesanyja, Julia.*

"Hihetetlen, ami most történik,- mondja Williams-Isten fantasztikus hanggal áldott meg, és csak remélni tudom, hogy jóra tudom fordítani ezt. Borzasztóan hálás vagyok, hogy Isten nemcsak ilyen hanggal, de egy második eséllyel is megáldott. Csodálatos."**

Ted Williams története már Kevin McLoughlin rendező fantáziáját is megmozgatta. Előfordulhat, hogy mesébe illő életéből egyszer film is készül majd.

Igazi amerikai  álomtörténet, melynek nem tudjuk a végkifejletét. Vajon Ted valóban megtalálja-e a helyét a rádiósok, bemondók, konferansziék világában vagy sok, "a nap sztárja"-ként felkapott hírességhez hasonlóan a feledés homályába merül pár héten belül? Rosszakarói természetesen máris akadtak, azzal vádolva őt is, a videó készítőjét is, hogy az egész csupán egy kampány, egy ügyes húzás része, s Ted története, hihetetlen szerencséje nem más, mint csalás. Akárhogyan is, Ted Williams csodálatos hang birtokában van és én a legjobbakat kívánom neki.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

*Amerikai Népszava Sport-NBA – Az aranyhangú hajléktalan a Cavaliers új bemondója **Amerikai Népszava Sport-NBA – Az aranyhangú hajléktalan a Cavaliers új bemondója

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Belföld (6) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (657) Autómánia (61) Életmód (1) Irodalmi kávéház (505) Tereb (140) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Jobbegyenes (2018) Történelem (14) Heti lámpás (254) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Szépségápolás (15) Sport (729) Mozi világ (440) Mozaik (83) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5276) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>